Dostavujeme rodinný dům (stavba zahájena v r. 2004 - hrubá stavba)svislé konstrukce Supertherm 440 mm na maltu - na proužky. Dům má nadzemní podlaží a podkroví,obestavěný prostor 950 m3, obytná plocha 171 m2. Chtěli bychom podlahové topení, nad základovou desku máme pouze 16 cm. Máme dostatečně zateplenou podlahu v přízemí? Máme ještě zateplit obvodový plášť domu? V jaké síle a jakým materiálem? Jako médium - tepelné čerpadlo Danfus 10 KW vzduch voda. V domě je krb s teplovzdušným rozvodem do podkroví.

Odpověď

Tepelné čerpadlo je pro plánované podlahové topení velmi vhodný zdroj tepla. Při instalaci podlahového topení je nutno dbát na to, aby vytápěná podlaha byla oproti základové desce dobře tepelně izolována, Způsob zateplení podlahy v přízenmí není ve Vašem dotazu uveden a proto jej nelze posozudit. Uvedených 16 cm je minimální tloušťka k položení tepelné izolace, vlastního otopného systému (5-6 cm. betonu s vestavěnými trubkami) a vrchní nášlapné vrstvy. Otopný systém by bylo možno do uváděných 16 cm instalovat s použitím polystyrénových desek přímo určených k uložení rozvodů topné vody.

Obvodové stěny z tvárnic Supertherm 440 mm zcela určitě splní požadavek ČSN 73 0540-2, která požaduje pro obvodové stěny součinitel prostupu tepla 0,38 W/m2.K a doporučuje hodnotu 0,25 W/m2.K. Doplněním obvodových stěn dodatečnou tepelnou izolací polystyrénem či jiným izolačním materiálem by došlo ke snížení tepelných ztrát a tím ke snížení spotřeby energie na vytápění. K vytápění by pak postačovalo tepelné čerpadlo s nižším výkonem. O provedení izolace je nutno se rozhodnout před volbou výkonu tepelného čerpadla, protože jeho výkon závisí na tepelné ztrátě domu. Tuto by měl spočitat projektant podle požadavku investora a s přihlédnitím k nákladům na tepelnou izolaci a na tepelné čerpadlo.

V případě dalších dotazů doporučuji odbornou konzultaci na našem pracovišti v Č. Budějovicích po předchozím telefinickém objednání na č. 387312580.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB

Dobrý den a děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství.

Energy Centre České Budějovice