Dotaz: Dobrý den,kupujeme domek z 50tých let 45 cm plná cihla zeď,brizolit.Je částečně podsklepený.první podlaží je asi 75 cm až 1 m nad terénem.Sokl je kamenný,velmi pěkný.Sklep má suché podlahy,prý jsou pod nimi drenáže),ale zdi do výše zasypání zeminou jsou trochu navlhlé.Vlhkost ,zdá se ,nestoupá vzhůru.Topení je tam na plyn nebo TP.Uvažujeme jak řešit izolace nebo topení.Zdá se mi dobré jít do prodyšného zateplení.Prosím,máte někdo zkušenosti s Baumitem,systémem Durlin a Lupoterm?Lupoterm se mi zdá sympatický,ale nechce se mi příliš žít v hliníkové krabici.Taky si říkám,zda neupustit od izolace a místo toho nepořídit tepelné čerpadlo vzduch voda nebo vzduch vzduch,už jsem někde narazila na nezaizolovaný dům s čerpadlem voda voda s velmi nízkými provozními náklady.Děkuji.

Odpověď

Zateplení staršího domu z plných cihel je věc, která se určitě doporučuje. Při správném postupu lze dosáhnout i více než 50% úspory na vytápění.

Rozhodující je to, jaké obvodové konstrukce se budou zateplovat, tedy komplexnost zateplení obálky a dále to, jaké tloušťky tepelných izolací se kam použijí. V současné době se preferuje nová výstavba na úrovni nízkoenergetických domů a trend u rekonstrukcí se tam brzy posune také. Program dotací Zelená úsporám, který se dobře rozběhl, je pro starší domy již velice výhodný. Požadavkem zde většinou je, aby se splnily doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla U dle současné platné normy ČSN 73 0540-2. Ta totiž rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to - požadovanou a doporučenou. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor, kde bylo čím větší tím lepší).

Pro dosažení dobrých energetických vlastností domu jako celku nezávisí jen na obvodových stěnách. Je nutno splnit doporučené (tedy ty přísnější) hodnoty tepelné izolace i u ostatních konstrukcí tak, jak doporučuje norma. Uvedu několik příkladů z ČSN. Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro obvodovou stěnu těžkou je 0,38 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,25 (W/m2.K). To je Váš případ plné cihly. Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro strop pod nevytápěnou půdou se střechou bez tepelné izolace je 0,30 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,20 (W/m2.K). Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro střechu plochou plochou a šikmou do 45° (podkroví) je 0,24 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,16 (W/m2.K). Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro podlahu přilehlou k zemině je 0,45 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,30 (W/m2.K). Požadovaná hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) pro obvodovou stěnu lehkou (dřevostavba) je 0,30 (W/m2.K), hodnota doporučená je 0,20 (W/m2.K). Návrh izolací by měl vždy provést odborník, projektant nebo technik dodavatelské firmy. A vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby při návrhu rekonstrukcí staveb byly naplněny hodnoty doporučené ale lépe o něco vyšší, které se budou blížit nízkoenergetickému standardu. To znamená do podkroví nebo na strop půdy vložit alespoň 35 cm tepelné izolace (lze i více, například u NED a pasivních se tloušťka izolace pohybuje kolem 40 až 50 cm), do podlah kolem 14 až 16 cm, v případě podlahového topení i více, použít okna s U pod 1,1 W/m2.K, správně řešit detail u základu, odizolovat nevytápěné místnosti uvnitř domu apod.

Vrátíme-li se k jednotlivým systémům na zateplení stěn. Systém Durlin reaguje na potřebu neuzavřít dům zcela neprodyšně. Mezi tepelnou izolací, která je z polystyrénu je vynechána 2 cm odvětrávaná mezera. Vše je založeno na tom, aby zde neproudilo mnoho vzduchu, který by zeď velmi nepříznivě ochlazoval, nýbrž jen tolik, aby byla odváděna vlhkost prostupující zdí. Obával bych se zde rizik, která vyplývají z toho, že návrh nebude proveden správně, dojde tedy k většímu ochlazení dutiny a možností kondenzací. Praktickou zkušenost se systémem osobně nemám, jedná se v každém případě o menšinový postup, který má své odpůrce a zastánce. V případě systému Lu.po.Therm se jedná o vícevrstvou PE fólii s pokovením vrstev, která dokáže určitou část infrasložky tepelného toku odrážet zpět. Nezastávám názor, že lze tímto řešením nahradit u plné cihlové zdi funkci tepelné izolace v tloušťce například 16 cm, což je tolik, aby se 45 cm zeď z CP dostala na hodnotu U doporučenou dle normy. Fólie s obdobnou funkcí se používají například pod podlahové topení nebo ve střešních pláštích podkroví, kde v kombinaci s adekvátní vrstvou tepelné izolace mohou mít příznivý vliv na prostup tepla. Systém Baumit Open (nebo Open sanační) je založen na děrovaném polystyrénu. Tuším že má veškerá osvědčení a certifikáty, jeho výhody je i ve využití „šedého“ polystyrénu, který má lepší izolační vlastnosti a tím se dosahuje vyšších hodnot izolace. Pokud je zdivo domu vlhké, doporučuji provést před zateplním jeho odvlhčení některou z osvědčených standardních metod a následné zateplení paropropustným minerálním izolantem s vnějším odvětraným fasádním obkladem.
Poslední věc k tepelnému čerpadlu – jeho použitím určitě snížíte náklady na vytápění, ovšem za poměrně velkou investici. Proto je vhodnější nejprve komplexně zateplit dům a nový zdroj pak dimenzovat na výrazně nižší potřebu tepla na vytápění.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice

Dobrý den paní Milado, děkuji za Váš dotaz. Omlouvám opožděnou odpověď způsobenou velkým zájmem o poradenství.

Energy Centre České Budějovice