Dobry den chtela bych se zeptat dostala jsem stary dum kde je studna a privod vody pod nim a je cely vlhky je mozne studnu zrusit a vedst vodu jinudy a barak podriznout a nemam ani predstavu na kolik to zhruba vyjde financne poradite mi dekuji za odpoved Hlavnickova

Odpověď

Studnu zrušit lze, nový vrt lze provést jinde nebo odebírat vodu z veřejného vodovodu.

Je to o penězích. Pokud je dům vlhký a v podloží se nacházejí prameny a zvýšená hladina podzemní vody, bude potřeba kolem domu vytvořit drenážní systém. Návrh provedení drenáží je potřeba svěřit odborníkovi. Při návrhu je potřeba zvážit možnosti vedení drenáže s ohledem na hloubku založení domu, odvodnění do kanalizace (nebo jinam), následný další postup odvlhčení a sanace domu (podříznutí, odvětrání podlah, vytvoření větracích vzduchových kanálků nebo dutin).

Návrh stavebních a sanačních opatření je pro každý dům jiný, musí se vyjít s průzkumu stavebně technického stavu, zjištění použitých stavebních materiálů, odběru vzorků zdiva na stanovení vlhkosti, sond k ověření založení apod.
Doporučuji oslovit specialistu na odvlhčení budov a stavební tepelnou techniku (zateplování). Průzkum a zpracování koncepčního návrhu odvlhčení stojí obvykle pro RD kolem 5 až 8 tis. Kč + vyhodnocení vzorků zdiva, které je dražší. Zdarma to někdy provádí technici výrobců sanačních omítek v rámci nabídky.

100% řešením vlhkosti domu je podříznutí stěn a provedení celoplošné izolace proti vodě. V případě kamenného zdiva je to náročnější a dražší (řez diamantovým lanem). U zdiva z cihel vychází cena podříznutí 1 m2 kolem 4 až 6 tis. Kč, záleží na nabídce firmy. Na všechny práce s tím související (sanační omítky, odkopy terénu a podlah, další izolace atd.) je potřeba mít rozpočet zpracovaný dle projektové dokumentace.
Projektová dokumentace pro sanaci RD se může pohybovat do 20 tis. Kč. Vlastní stavební náklady se těžko odhadují od stolu.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice

Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Energy Centre České Budějovice