Čtyři VEKA novinky dokonale obohatí váš interiér i fasádu

Společnost VEKA představila hned čtveřici novinek na prestižním mezinárodním veletrhu FENSTERBAU FRONTALE 2024, který se již desítky let zaměřuje na inovace v oblasti technologií pro okna, dveře a fasády. Konkrétně se jednalo o dveřní posuvný systém VEKAMOVE 76, dekorativní fólie VEKA Feinstruktur (s jemnou strukturou), nové koncepty prahů pro dveře z PVC a unikátní profilový systém VEKA AluConnect.

4 tipy, jak mít na Vánoce okna jako ze škatulky!

Týdny před Vánocemi jsou většinou poměrně hektické a plné povinností. Jednou z nich často bývá předvánoční úklid domácnosti včetně mytí oken. A právě s touto „příjemnou“ činností se pokusíme trochu poradit! Máme pro vás připraveny čtyři tipy na údržbu plastových oken v předvánočním čase. Protože i péče o okna má své zákonitosti a užitečné „fígle“, které se jistě budou hodit.

Dbejte na prosvětlenost interiéru. Šetří psychiku i finance!

Při výběru oken či dveří se většinou zaměřujeme na to, jak světlo pronikající do interiéru ovlivní vnitřní teplotu v domácnosti. A často zapomínáme, že dostatek přirozeného světla je klíčový pro naši psychiku i fyzičku. To je důležité obzvlášť v této roční době, kdy se dny zkracují a přirozeného světla ubývá. Jaké typy světla tedy existují, kolik ho potřebujeme a jak na denní osvětlení budov myslí české normy?

Blíží se topná sezona. Jsou na ni vaše okna připravena?

Denní teploty jsou možná stále nadprůměrné, ale tím se nenechte zmást. Topná sezona oficiálně začíná v září a chladnější dny se nezadržitelně blíží. Logicky tak každý hledá možnosti, jak ušetřit na výdajích za vytápění. A pokud bydlíte v bytě či domě, který je vybaven staršími okny, jsou následující řádky určeny pro vás! Okna obecně totiž patří mezi nejslabší místa budovy a jejich tepelně izolační vlastnosti hrají zásadní roli v tom, kolik za energie ve výsledku zaplatíte.

Proč vsadit na plastové okno vyrobené z profilu třídy A?

Pokud plánujete instalaci plastových oken či jejich výměnu, určitě při výběru nezapomeňte na důležité kritérium – třídu okenního profilu, ze kterého je plastové okno vyrobeno. Okenní profily se totiž dělí do tří tříd – A, B a C –, přičemž třída profilu má přímý vliv na pevnost, stabilitu i životnost okna. Například testy společnosti VEKA – předního výrobce plastových okenních a dveřních profilů – prokázaly, že mimo jiné v pevnosti rohových svárů předčí profily třídy A profily třídy B až o 20 %.

Zloději prolomí obyčejná okna do 3 vteřin! Jak na výběr bezpečnostních oken?

Okna patří mezi nejkritičtější části domu či bytu nejen z pohledu stavebního, ale i bezpečnostního. Pokud jsou v přízemí nebo snadno dostupná, bývají prvním místem, kterým se zloděj pokouší dostat dovnitř. Bohužel, okna se standardním kováním umí lupič překonat do 3 vteřin! Řešení, které zlodějům výrazně ztíží cestu, představují bezpečnostní okna. Co musí takové okno splňovat a jak ho vybrat?

Jak ochránit domov před spalujícím letním sluncem?

Domov zalitý sluncem si přeje většina z nás, ale tato radost má i svá úskalí. Letní slunce velmi často způsobuje nadměrné vyhřívání domácnosti a při práci na home office i nepříjemně oslňuje. Jak se invazivním slunečním paprskům a „tropům“ v domácnosti vyhnout? Řešení nabízí vhodná protisluneční ochrana oken, ať již vnější, nebo interiérová!

Jak na jarní údržbu plastových oken a dveří?

Plastová okna i dveře jsou čím dál populárnější. Důvody jsou jasné – disponují skvělými tepelně-technickými vlastnostmi, spoří energii, mají dlouhou životnost a nároky na jejich údržbu bývají minimální. Přesto odborníci radí, aby se jim alespoň jednou ročně dostalo zvýšené péče. A právě jarní měsíce představují ideální příležitost, protože zima dává oknům i dveřím pořádně zabrat!

Investice do nových oken se vyplatí! Návratnost výrazně urychlí dotace

Jaro je tu a s ním přichází vyšší a stabilnější teploty, jež jsou ideální pro start stavebních projektů. Ať už plánujete novostavbu nebo rekontrukci, doporučujeme nepodcenit volbu oken. Ta jsou mimořádně důležitá z pohledu nákladů na vytápění, tepelného komfortu i energetické účinnosti domu. A navíc díky dotačním programům může být návratnost investice do oken výrazně rychlejší než v předchozích letech!

Jak si v zimě poradit s rosením oken v domácnosti?

V průběhu chladné části roku se může na plastových oknech objevit vysrážená vlhkost v podobě kapek nebo vlhkého oparu. Některé domácnosti bohužel s rosením oken bojují pravidelně každou zimu. Jak srážení vlhkosti na oknech účinně předcházet? A které rosení má banální řešení, a které naopak vyžaduje urychlený zásah instalační firmy?

Prosvětlenost interiéru je zásadní pro zdraví i peněženku

Při výběru okna se tradičně soustředíme na obecně známé parametry, jako jsou schopnost tepelné izolace, propustnost zvuku nebo světla. U posledního aspektu se ale většinou zaměřujeme na to, jak světlo ovlivní vnitřní teplotu v domácnosti. A často zapomínáme, že dostatek přirozeného světla je velmi podstatný pro naše fyzické i psychické zdraví. To je obzvlášť důležité zdůraznit před blížícím se podzimním obdobím, kdy se dny rychle zkracují a přirozeného světla ubývá. Jaké typy světla tedy existují, kolik ho potřebujeme a jak na denní osvětlení budov myslí české normy?

Starými okny často uniká až polovina tepla!

Denní teploty možná stále ještě připomínají léto, ale tím se nenechte zmást. Topná sezona oficiálně začíná 1. září a chladnější dny se blíží. Logicky tak řada z nás hledá možnosti, jak ušetřit na výdajích za vytápění. A pokud bydlíte v bytě či domě, který je vybaven staršími okny, zbystřete! Okna obecně totiž patří mezi nejslabší místa budovy a jejich tepelně izolační vlastnosti hrají roli v tom, kolik za energie ve výsledku zaplatíte. Významnou roli!

Zjednodušte si projektování s aplikací od VEKA

Společnost VEKA, výrobce plastových okenních a dveřních profilů nejvyšší třídy A, vytvořila pro své partnery profesionální online nástroj pro podrobný návrh oken a dveří, včetně veškerých certifikátů a tvorby dokumentace pro obchodní nabídky a výběrová řízení. VEKA FSP WinDoPlan také nabízí funkce pro návrh napojení na zdivo, kalkulace tepelných ztrát a další včetně možnosti přímého kontaktu s online podporou dodavatele. Čerstvou novinkou je pak podpora trojrozměrného plánování a BIM.

Okna se brzy promění v kamna. Jak ochránit domov před letním sluncem?

Domácnost zalitá sluncem je přirozeným přáním každého z nás, ale tato radost má i své stinné stránky. Přímé letní slunce velmi často způsobuje nadměrné vyhřívání místnosti a při práci na home office i nepříjemně oslňuje. Jak se vysokým letním teplotám a invazivním slunečním paprskům doma účinně bránit? Řešení nabízí vhodná protisluneční ochrana oken, ať již interiérová nebo vnější!

Plastová okna a dveře nabízí kvalitu i eleganci

Už je dávno pryč doba, kdy si zákazníci vybírali plastová okna jen z důvodu nízké ceny. Pro dnešní plastová okna (i dveře) se rozhodují kvůli jejich výborným atributům. Především pak dlouhé životnosti, skvělým tepelně-izolačním vlastnostem i jejich elegantnímu vzhledu.

Proč je důležité si pořizovat okna vyrobená z nejkvalitnějších profilů na trhu?

Každým rokem s sebou jaro přináší čilý stavební ruch počínaje zahájením výstavby nových domů a konče renovací těch starších, třeba výměnou oken. A právě výměna oken a výběr těch správných pro novostavby patří mezi nejčastější stavební úkony. Ovšem není okno jako okno. Při výběru těch plastových narazíte na fakt, že jsou vyráběny z tří různých tříd profilů. Jak moc ovlivňuje kvalitu okna jeho profil a je mezi dvěma hlavními třídami profilů – třídou A a třídou B – skutečně rozdíl?

Výměnu oken lze provést i v zimě, ale dobře si ji naplánujte!

Před námi je nejchladnější část roku a pokud máte doma stará okna, tak zbystřete! Starými okny totiž může unikat až polovina tepla, což vás může při současném skokovém nárůstu cen energií vyjít pěkně draho. Pokud zjistíte, že vaše okna dostatečně netěsní, musíte se připravit na jejich výměnu. Jak ji ale dobře provést nebo mít jistotu, že okenářská firma odvedla kvalitní práci? Podívejte se níže, co celý proces obnáší. A pozor, výměnu oken lze provádět i v zimě!

Starými okny může z domácnosti unikat až polovina tepla!

Nezadržitelně se blíží zimní období, v kterém se logicky zvyšují náklady na vytápění. A právě okna hrají ve výši těchto výdajů významnou roli. Především okna u starších a nerekonstruovaných budov tvoří sice jen 10 % obvodového pláště, ovšem uniká skrz ně až 45 % tepelné energie. To logicky vede k extrémním nákladům za vytápění. Jak se jim vyhnout a udržet doma komfortní teplotu? Řešením mohou být kvalitní (a kvalitně namontovaná) tepelněizolační okna.

Vadí vám doma hluk z ulice? Pak vsaďte na kvalitní okna!

Mezi nejdůležitější vlastnosti oken, na které se ovšem často zapomíná, patří schopnost izolovat hluk. Pokud máte dům obklopený tichou zahradou, široko daleko žádnou silnici či nádraží, problémy s hlučností řešit nemusíte. Ovšem pokud žijete v husté městské zástavbě, zbystřete!