Architekti ze studia van Bergen Kolpa dokončili v čínském Cheng-šuej svůj první projekt inovativní metropolitní „výrobny jídla“. Městskou vertikální farmu, která zajišťuje vysoce moderním způsobem produkci potravin. Objekt o rozloze užitné plochy 12 800 metrů čtverečních pak doslova naplňuje dosud nesplnitelné sny zemědělců. Kteří tu, namísto montérek, nosí bílé laboratorní pláště. V přísně kontrolovaných podmínkách je totiž hygiena žádoucí. Čím je projekt Vertical Farm Hengshui tak odlišný? Procesně právě těmi důsledně kontrolovanými podmínkami. Každý jediný z milionů zde pěstovaných exemplářů rostlin je totiž přesně zaevidován v systému, a o rostlinky pečující zemědělec přesně ví, kolik každý ten jeden exemplář dostává vláhy, živin, světla a tepla. O distribuci takových vstupů se starají mikro-kapkové závlahy, senzory, čidla a kamery. Je to sice nákladné provedení, ale umožňuje do extrému maximalizovat produkci. Protože tu LED světlo svítí (pro různé plodiny) v přesně optimalizovaných cyklech. A fotosyntézu rostlin tu ženou jen správné vlnové délky světla. Hlodající škůdci zde neexistují, plísně a choroby jsou věcí neznámou. Vláhy je vždy přesně tak akorát a živin přesně odměřené množství. Je to systém nastavený tak, že se pěstované plodiny lépe mít už nemohou. A proto rostou, plodí, jako divé. Celé to „zahradničení“ se zde děje s plnou automatizací, lidé jsou na úrovni technického personálu. Který dozírá a kouká do tabletů, jestli náhodou ovoci, zelenině a malým stromkům něco nechybí. Slavnostně otevřený objekt v Cheng-šuej je „demonstrativní“, honosný. Veřejnosti a exkurzím přístupný. Ukazuje totiž návštěvníkům z celého světa, jak si Čína do budoucna představuje produkci potravin ve velkých metropolích. Protože přibližuje místo produkce, farmu, místu spotřeby (hladovému městu). A protože „vertikální“ farmy dávají na jednotku plochy největší výnos. A také proto, že všechna využitá hi-tech řešení násobí potenciál produkce. Vertikální farma v Cheng-šuej se svou fazetovanou skleněnou fasádou, monumentální vstupní halou a kombinací funkcí nabízí pozoruhodnou architektonickou tvář zahradnictví v metropoli. Díky opětovnému využití vody, pasivní rekuperaci tepla a přirozenému chlazení budova demonstruje, jak lze v metropoli produkovat potraviny udržitelně. Je to (když odhlédneme od nemalé rozlohy zastavěné plochy) takový „malý zázrak“. Budoucnost, o které se jinde mluví, ale v Číně se, aspoň na ukázku, děje.Zdroj: Van Bergen Kolpa ArchitectenFoto: Weiqi Jim