Projekt Horli Baking je totiž kompletně vestavěn do dvou železničních vagónů. Už poněkud vysloužilých a veteránských. Ale taktéž stavebně náležitě adaptovaných. Opravených a upravených pro docela nové využití. Ale abyste si je prohlédli, musíte se za nimi vydat do vlakového depa Hamasen v Kaohsiungu, kde momentálně odpočívají a čekají na první zákazníky.Zajímavá je tu celková geneze projektu, jehož hlavními hrdiny jsou dieselové železniční vozy DR2909 a DR2955. Které sloužily po dlouhá desetiletí jako součást tzv. přístavní linky ve městě. Pokud jste někdy měli cestu do zdejšího přístavu, svezli jste se s nimi. Proto se staly součástí historie města, stejně jako v Brně šaliny. Oba vozy nicméně v roce 2024 definitivně dosloužily a spolu s tím vyvstala otázka, co s nimi dál. Pochopitelně, že bylo třeba nahradit je modernějšími modely. Ale úplně je odepsat, nechat je sešrotovat? Město by tím přišlo o kus své minulosti. Ale na druhé straně, zakonzervovat je jenom tak, bez smysluplného využití?Naštěstí do toho rozhodování vstoupili lidé z pekárenského řetězce Horli, kteří s pomocí architektů z ateliéru True Thing Design Studio nalezli schůdnou trať pro řešení. Železniční vozy budou „zakonzervovány“ jako technická památka s dobrým využitím. Stanou se pekárnou na kolech. Architekti si tuhle zakázku pochvalovali, protože ta dvě „historická kolejová vozidla“ prý byla skvělým plátnem pro jejich designový zásah. Jak popisují: „Naše koncepce má kořeny v pohybu a krájení, inspirovaném cestou vlaku po jeho kolejích. Představili jsme modulární zobrazovací jednotky, které se posouvají, kroutí a proměňují a ztělesňují plynulost a dynamiku. Tyto flexibilní struktury dávají vitrínám na chléb organickou, neustále se měnící formu - připomínající nepravidelné okraje těsta po hnětení.“ Propojit mentálně železniční vagón a pekárnu, to už chce hodně fantazie. Ale tady se dílo skutečně hlásí ke své nové podobě. Například ve vnitřních dělicích přepážkách jsou v průhledných sloupech uloženy zásoby surové pšenice. Prý to podtrhuje myšlenku vrstvení času.Surovinu a její cestu k chutnému pečivu tu ilustruje řada takových detailů. A samozřejmě vůně čerstvě upečených křupavých dobrot. Na nichž si tu můžete klidně v upravením „jídelním voze“ pochutnat. Projekt Horli Baking možná ne každého usadí na zadek, přeci jen, jde o úpravu interiéru vozby. Ale má svou osobitou hloubku. Ukazuje přeměnu opuštěné železniční infrastruktury v humanizovaný komerční prostor, kde původní materiální kvalita a příběh nejsou jen zachovány, ale vytváří obsah prostoru sami o sobě. Určitě je to lepší, než kdyby památné exponáty skončily ve šrotu.Zdroj: True Thing Design StudioFoto: Yi-Hsien Lee and Associates YHLAA