Když se řekne mobilní pekárna, pekárna na kolech, bude následná představa nejspíš zahrnovat něco, co se pohybuje na pneumatikách. Ovšem pekárna Horli, vytvořená s invencí jihokorejských architektů z ateliéru True Thing Design Studio, si hoví na kolech, co byla zvyklá se prohánět po kolejích.
Projekt Horli Baking je totiž kompletně vestavěn do dvou železničních vagónů. Už poněkud vysloužilých a veteránských. Ale taktéž stavebně náležitě adaptovaných. Opravených a upravených pro docela nové využití. Ale abyste si je prohlédli, musíte se za nimi vydat do vlakového depa Hamasen v Kaohsiungu, kde momentálně odpočívají a čekají na první zákazníky.
Zajímavá je tu celková geneze projektu, jehož hlavními hrdiny jsou dieselové železniční vozy DR2909 a DR2955. Které sloužily po dlouhá desetiletí jako součást tzv. přístavní linky ve městě. Pokud jste někdy měli cestu do zdejšího přístavu, svezli jste se s nimi. Proto se staly součástí historie města, stejně jako v Brně šaliny.
Oba vozy nicméně v roce 2024 definitivně dosloužily a spolu s tím vyvstala otázka, co s nimi dál. Pochopitelně, že bylo třeba nahradit je modernějšími modely. Ale úplně je odepsat, nechat je sešrotovat? Město by tím přišlo o kus své minulosti. Ale na druhé straně, zakonzervovat je jenom tak, bez smysluplného využití?
Naštěstí do toho rozhodování vstoupili lidé z pekárenského řetězce Horli, kteří s pomocí architektů z ateliéru True Thing Design Studio nalezli schůdnou trať pro řešení. Železniční vozy budou „zakonzervovány“ jako technická památka s dobrým využitím. Stanou se pekárnou na kolech.
Elegantní připomínka starých časů
Architekti si tuhle zakázku pochvalovali, protože ta dvě „historická kolejová vozidla“ prý byla skvělým plátnem pro jejich designový zásah. Jak popisují: „Naše koncepce má kořeny v pohybu a krájení, inspirovaném cestou vlaku po jeho kolejích. Představili jsme modulární zobrazovací jednotky, které se posouvají, kroutí a proměňují a ztělesňují plynulost a dynamiku. Tyto flexibilní struktury dávají vitrínám na chléb organickou, neustále se měnící formu - připomínající nepravidelné okraje těsta po hnětení.“
Propojit mentálně železniční vagón a pekárnu, to už chce hodně fantazie. Ale tady se dílo skutečně hlásí ke své nové podobě. Například ve vnitřních dělicích přepážkách jsou v průhledných sloupech uloženy zásoby surové pšenice. Prý to podtrhuje myšlenku vrstvení času.
Surovinu a její cestu k chutnému pečivu tu ilustruje řada takových detailů. A samozřejmě vůně čerstvě upečených křupavých dobrot. Na nichž si tu můžete klidně v upravením „jídelním voze“ pochutnat.
Projekt Horli Baking možná ne každého usadí na zadek, přeci jen, jde o úpravu interiéru vozby. Ale má svou osobitou hloubku. Ukazuje přeměnu opuštěné železniční infrastruktury v humanizovaný komerční prostor, kde původní materiální kvalita a příběh nejsou jen zachovány, ale vytváří obsah prostoru sami o sobě. Určitě je to lepší, než kdyby památné exponáty skončily ve šrotu.
Zdroj: True Thing Design Studio
Foto: Yi-Hsien Lee and Associates YHLAA