6 tipů na stylové a praktické stínění Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Praktické a funkční řešení při stínění interiérů i venkovních ploch má hned několik variant. Jakmile začne slunce sílit, hledáme kam se schovat. Stínicí systémy umí splnit vaše vysoké nároky. Je ale třeba vybrat ten správný stínící systém rovnou na poprvé. Stínění pomocí rolet a žaluzií je významným doplňkem moderního stylu interiéru i exteriéru. Jestliže dáváte přednost tradiční klasice, určitě si vyberete některé z krásných interiérových doplňků, jako jsou plisé žaluzie, bambusové a dřevěné žaluzie, horizontální žaluzie či úžasný baldachýn. Pro exteriérové využití pak venkovní rolety a venkovní žaluzie. Se světlem a stínem si můžete i pohrát a osvětlení doplnit vhodným ovládáním.

Baldachýn

Baldachýn představuje univerzální systém, který je maximálně variabilním druhem interiérového zastínění. Je vhodný především pro zastínění velké plochy. Mají skvostný vzhled, vysokou kvalitu a velkou schopnost přizpůsobit se tvaru prosklených ploch. Těžko najdete vhodnější systém pro zimní zahrady, skleníky, různé světlíky nebo pro zešikmené prosklené plochy. Materiály mají schopnost přiměřeného prostupu světla a zároveň disponují účinným odrazem slunečního tepla. V látce jsou vždy umístěny pomocí prošití v pravidelných rozestupech tunýlky pro umístění podpůrných tyček.
Baldachýn
Baldachýn

Plisé žaluzie

Skládané látkové plisé žaluzie disponují různou propustností světla. Představují tak velmi dokonalý, variabilní vysoce funkční doplněk v mnoha barvách, který je vhodný do bytu, domu, do zimní zahrady a do vaší kanceláře. Intenzita stínění se nastavuje pomocí stažení nebo vytažení horního nebo dolního profilu z obou stran. Je zde tedy možnost zastínění přesně v místě, kde je to právě třeba. Plisé žaluzie se vyrábí ze speciálního druhu textilie s uměle vytvořenými záhyby. Látka tvoří tvar harmoniky a umožňuje jeden z nejuniverzálnějších typů zastínění s množstvím praktických výhod. 
Plisé žaluzie
Plisé žaluzie

Bambusové a dřevěné žaluzie

Elegantním a luxusním doplňkem klasického, ale i moderního interiéru jsou bambusové a dřevěné žaluzie. Přírodní materiál vám umožní sladění s nábytkem či podlahou. Výhodou jsou jejich praktické vlastnosti. Mají vysokou odolnost vůči vlhkosti a povrchovou úpravu proti UV záření. Na výrobu lamel se často používá měkké dřevo z lípy, bambusu či exotický ramín. Žaluzie s bambusovou lamelou můžete použít i ve vlhkých prostorech a v prostorech s nestabilní teplotou, jako jsou koupelny či zimní zahrady. Procházející denní světlo přes dřevěné lamely vnese do vašich místností měkké nazlátlé tóny a přirozený stín.
Bambusové žaluzie
Bambusové žaluzie

Horizontální žaluzie

Horizontální žaluzie jsou nejběžnějším typem, hledáte-li interiérové žaluzie. Zastínění místnosti pomocí lamel zpravidla vyrobených z lehkého a velmi odolného hliníku umožní i úpravu jejich délky. Velmi často jsou instalovány přímo mezi okenní skla a máte možnost stínění v kombinaci se závěsy. Nabídka barev je velmi široká a horizontální žaluzie se tak mohou stát vhodným doplňkem celkového vzhledu vašeho interiéru. Venkovní žaluzie neboli předokenní žaluzie jsou nejpoužívanějším způsobem venkovního stínění. Venkovní žaluzie jsou účinnou tepelnou ochranou, dají se s nimi dokonale odrážet sluneční paprsky a příznivě ovlivňují tepelné podmínky v uvnitř budov. 
Horizontální žaluzie
Horizontální žaluzie

Vertikální žaluzie

V interiéru vertikální žaluzie jen tak nepřehlédnete. Výhodou je jejich všestranné využití, dokonalá schopnost regulovat světlo a tlumit hluk. Na jejich výrobu se používají prakticky veškeré moderní materiály, jako je bavlna, polyester, skelné vlákno, PVC i dřevěné tkaniny. Dají se s nimi zastínit i opravdu rozsáhlé plochy, mohou být i lomené, zaoblené či šikmé. Dříve se používaly spíše do kanceláří. Dnes jsou ale díky zcela novým technologiím výroby v různých vzorech a dekorech, které se hodí do každého interiéru. V nabídce je široká škála barev a dekorů.
Vertikální žaluzie
Vertikální žaluzie

Venkovní rolety

Kromě interiérových rolet můžete mít i venkovní rolety, které jsou nenáročné na údržbu, dobře stíní a současně ochrání také vaše soukromí před nechtěnými zraky z okolí. Velká plocha venkovní rolety může disponovat celou škálou barev a vzorů. Předokenní rolety jsou jedním z nejlepších a nejefektivnějších způsobů v oblasti venkovního stínění pro rodinné domy a byty. Zabraňují úniku tepla skrze okenní otvory, v létě zabrání přehřívání interiéru a v zimě fungují jako skvělá tepelná izolace. Dochází ke značné úspoře nákladů za vytápění a klimatizaci. Venkovní rolety snižují hlučnost z okolí. Velikou výhodou venkovních rolet je také zvýšení vaší bezpečnosti.
Venkovní rolety
Venkovní rolety