Anhydritové podlahy jsou stavebnickým hitem Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek Anhydritové lité podlahy ještě nedávno představovaly revoluci ve stavebnictví. V současnosti se však namísto klasických betonových podlah používají naprosto běžně. K jejich výhodám patří dokonale rovný povrch a rychlé zrání. Rovněž je rychlá jejich pokládka. Proto jimi ušetříme čas i peníze. Výhodou těchto podlah je rovněž vysoká tepelná vodivost. Už po osmačtyřiceti hodinách lze po anhydritové podlaze bez problému chodit.

Co je to anhydrit?

Anhydrit je především materiál, který urychluje výstavbu. Je to čerstvá samonivelační potěrová směs na principu síranu vápenatého (anhydritu), plniva, přísad a vody. V rámci tvrzení potěru vzniká krystalová struktura, velké a kompaktní krystaly se mezi sebou plošně spojí. Proto vzniká velmi málo dutých prostorů, což je právě příčinou vysoké pevnosti anhydritových potěrů.

Anhydritový tekutý potěr patří mezi novou generaci podlahových hmot. Díky svým vynikajícím vlastnostem je využíván stále častěji.

Přednosti moderního řešení

Nový materiál se vyznačuje se celou škálou předností. Má například samonivelační vlastnosti. Marně také budete na jeho povrchu hledat nerovnost. Dokonale rovný povrch, to je velká přednost anhydritových podlah. A proto jsou rovněž vhodné pro podlahové vytápění. Přitom se po podlaze dá chodit už po osmačtyřiceti hodinách a po dalších pěti dnech je už zcela ztuhlá. To už na anhydritovou podlahu můžeme pokládat další povrchy. Po šesti až sedmi dnech už je možné na podlahu stavět třeba nábytek a jiné bytové doplňky.
Foto: Beton K.R.
Foto: Beton K.R.
Moderní anhydritové podlahy jsou vyrobené z kvalitního materiálu. Povrch nemá žádné spáry, což mimo jiné usnadňuje i chůzi. Důležitá je také pevnost anhydritu, která snese i velké zatížení. Lidé se rovněž nemusí obávat o své zdraví. Tento typ podlahy je totiž šetrný k životnímu prostředí. Vyrobený je z nezávadných materiálů.

Pokládka anhydritových litých podlah

Začátek pokládky je vlastně stejný jako u klasické betonové podlahy. Rovněž Anhydrit přiveze na stavbu automíchač. Směs je pokládána čerpadlem s výtlačnou hadicí. Výhodou také je, že pokládka se může provést i při velkých teplotních rozdílech.

Ovšem pozor, při nanášení materiálu a na začátku tuhnutí nesmí být v místnosti průvan, teploty nesmí klesnout pod bod mrazu, nebo naopak vystoupit k tropickým hodnotám.
Foto: Beton K.R.
Foto: Beton K.R.
Foto: Beton K.R.
Foto: Beton K.R.
Pokládka je ovšem velmi rychlá. Za pouhý den stihnou dělníci položit až tisíc metrů čtverečních. To je větší plocha, než má třeba hřiště na basketbal. Při vysoké vlhkosti vzduchu je možné provést nárazové odvětrání. Povrch se musí chránit před mechanickým poškozením osmačtyřicet hodin po nanesení.

Čerstvá samonivelační potěrová směs se odvzdušňuje hned po nánosu. To je také jednou z  příčin perfektní rovnosti podlahy.

Použití nového typu podlah

Anhydritové potěry jsou vhodné pro lité vyrovnávací vrstvy podlah. Jejich využití je však široké. Vždyť mohou být v bytech, rodinných domech, kancelářích i průmyslových halách. Jedinou hranicí je provozní zatížení. To nesmí při běžné výšce podlahy být větší než 7,5 kN na metr čtvereční.
Foto: Beton K.R.
Foto: Beton K.R.
Foto: Beton K.R.
Foto: Beton K.R.
Pokud tomu tak bude, musí být tloušťka podlahy větší. Dále je nutná i vyšší třída pevnosti. Podlahy z anhydritových potěrů se provádí s rovinatostí +/- 2 mm na metr. Proto nevyžadují další vyrovnávací vrstvu pro pokládku konečné povrchové vrstvy. Jako podlahovou krytinu lze použít celou škálu běžně používaných krytin jakou jsou dřevo či PVC, nebo dlažba. Stavebník se však musí držet směrnic o pokládce, které dodává výrobce podlahové krytiny.

Stropy nejsou pod tlakem

Další výhody ocení i lidé, kteří žijí v patrových domech, nebo se jejich byt nachází ve vyšším podlaží. Tloušťka anhydritového potěru je oproti betonovým potěrům slabší. To znamená, že jsou méně zatížené stropní konstrukce, které je tak třeba opravovat méně častěji. Jde o ideální vlastnost pro rekonstrukce podlah ve starších budovách. Anhydritová směs je navíc zpracována strojově a její výroba je řízena počítačem. Materiál je tak pro každého zákazníka namíchán ideálně.

Důvodů, proč mít doma anhydrit, je tedy více než dost. Jeho přednosti však objevíte teprve tehdy, až bude součástí podlah ve vašem bytě či domě.
Foto: Beton K.R.
Foto: Beton K.R.
Beton K.R. - betonové podlahy Poslat poptávku