Barevné variace v bytě Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek Nebudeme bílit, ale malovat. Barevně.

Základem všeho je správně promyšlená barevná kombinace. Barva stěn i stropu by měla vzájemně ladit s bytovými doplňky. Neopomeňte teorii čtyř ročních období. Každé období zastupuje svou barevnou škálu.

Jako v přírodě tak i doma je jaro krásně barevné, léto přichází do tlumenějších odstínů, podzim svými zemitými tóny červené a hnědé připravuje naše vnímání na příchod zimního období s typickou kombinací černé a bílé. Ano, správně vám to připomíná typologii pleti. Dalo by se říci, že bytový interiér a náš exteriér mají cosi společného.
Nebojte se experimentovat.
Nebojte se experimentovat.
Při rozhodování je potřeba brát v úvahu velikost pokoje, protože na velké ploše bychom měli kombinovat příbuzné barvy - jaro s létem a podzim se zimou. Způsob, jakým nic nepokazíte je použití různých odstínů jedné barvy, nebo příbuzné barvy se stejným jasem a intenzitou.

Pokud si nejste jisti, zkonzultujte vše s odborníky. Vyhnete se tak chybám a  rušivým prvkům, které mohou mít vliv na vaši psychiku.
Odborníci radí pro navození nejlepší atmosféry v různých částech bytu konkrétní barvy:
  • kuchyně a koupelna je vhodná v zimním chladném ladění
  • jídelna v jarních a letních tónech
  • ložnice a chodba - dotek nejaktivnějších období jara a léta.


Oproti tomu nejobývanější pokoj, kde bývá vyvíjena největší aktivita- obývací a dětský pokoj -  nejsou omezovány žádnými doporučeními a fantazii se meze nekladou.

Tmavé barvy na stěnách i na stropě místnost opticky zmenšují, světlé naopak zvětšují.
Modrá je barva naděje.
Modrá je barva naděje.
Různé efekty nám pomohou barevnost dotáhnout do konce. Jedná se o válečkování, oblíbené batiky, ozdobné štuky nebo jen pruhy samolepící tapety. Celé to pak působí vesele a navíc je to originální řešení.

Ať už si svůj byt vymalujete jakkoliv, přeji vám šťastnou ruku při výběru. Nejdůležitější je váš osobní pocit a ten těžko vystihne sebelepší architekt.
Oranžový nádech uklidňuje.
Oranžový nádech uklidňuje.