Barvy, které ladí Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky Vždy platilo a dál platit bude, že tmavé barvy vám místnost opticky zmenší, světlé odstíny naopak zvětší. Tmavé barvy tak budou v místnostech působit ve dne velmi stísněně.

To platí i v případě použití tmavých odstínů dřeva použitých ve velkých plochách (například na podlaze).

Kromě světlých a tmavých odstínů rozeznáváme ještě teplé a studené tóny.
  • Teplé, jako například odstíny žluté, červené nebo hnědé místnost krásně proteplí.
  • Studené tóny jsou pak odstíny modré, zelené a bílé. Těm je dobré se vyhnout v případě místností orientovaných na severní stranu.


Máte rádi barevnost?

V pořádku, záleží jen a jen na vašem vkusu. Pokud má místnost sloužit především k odpočinku a relaxaci, přílišné barevnosti se vyhněte.

Nejde ale pouze o zdi, své sehraje i podlaha a různé doplňky. Aby jste se vyhnuli fádnosti, je potřeba minimálně jednoho barevného impulsu, tedy prvku, který přitáhne vaši pozornost a to buď svou výraznější barevností tón v tónu či barevným kontrastem.
V malém prostoru stačí malý doplněk, polštář nebo malý umělecký předmět. Ve větších místnostech pak celá zeď nebo kus nábytku (jako třeba křeslo nebo i celá sedací souprava).

Pozor ale na fakt, že syté barvy se časem okoukají. Zapomínat byste neměli ani na módu, která se neustále mění. Syté barvy vám můžou časem začít opravdu vadit a tak hned na začátku myslete na to, kde je použijete. Mělo by to být na takových prvcích, které se dají bez větších nákladů vyměnit. V případě podlahy či obkladů atd. jde o dlouholetou investici a proto se jejich výběr pořádně rozmyslete. Určitě nestojíte o to, dávat další velké peníze do nové dlažby jenom proto, že ta, kterou jste si vybrali, vám už nevyhovuje. Samozřejmě, můžete to nechat tak , jak to je, ale věřte, že se to odrazí na vaší náladě. Budete trpět nejen vy, ale především zbytek vaší rodiny. Proto je lepší dát přednost neutrálnějším barvám, které jdou lehce kombinovat s jinak barevnými doplňky.
Ani bílá zeď v kombinaci s tmavým nábytkem není nijak ideální, působí to neútulně. Je dobré tmavý nábytek kombinovat se sytějšími pastelovými odstíny. Doplňky by pak měly být ve světlých neutrálních odstínech, jako je len nebo krémová barva.