Povrchy dřeva ošetří nanotechnologie Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek Ve spolupráci s firmou Avalo bvba z Belgie a firmou CaryaWood s.r.o. vyvinul společnost ACOLOR, s.r.o. nový typ nátěrové hmoty vycházející z přírodních obnovitelných surovin, který je určen hlavně na dokončování dřevěných fasád a dřevěných konstrukcí z cedru. Jak však vyplynulo ze zkoušky, je vhodný i pro jiné tuzemské dřeviny, třeba smrk, borovici a modřín.

Hlavní myšlenkou, jenž provázela více jak roční vývoj , který byl pak zakončen úspěšnými zkouškami podle CSN EN ISO 11507 - expozice nátěru umělému zvětrávání – expozice fluorescencnímu UV a vodě, bylo co nejjednodušší zpracování a hlavně lehká opravitelnost a obnovitelnost povrchu po skončení životnosti. Celá zkouška pak byla porovnána se souběžně vyvinutým vodou ředitelným materiálem s UV absorbérem a nano částicemi oxidu zinečnatého (takzvanou nano technologií).

Na našem trhu je do exteriéru k dispozici poměrně velké množství nátěrových hmot od různých výrobců. Nedávno se však objevily nátěrové hmoty s přidanými nano částicemi většinou zase oxidu zinečnatého, který funguje jako UV filtr. Problémem těchto hmot je, že jsou vhodné pouze pro světlé dřeviny, musí se zcela stejnoměrně nanést, doporučení výrobce je hmotu nastříkat nejlépe ve stříkacím automatu, a po skončení životnosti cca 10 let se pak musí plocha obrousit a znovu dokončit.

Tímto směrem jsme jít nechtěli, a proto jsme se podíleli na vývoji zcela nové nátěrové hmoty, která splňuje hlavně požadavky budoucnosti a splňuje i naši myšlenku zcela jednoduché zpracovatelnosti, opravitelnosti a obnovitelnosti povrchu bez nutnosti prebrušovat plochu po skončení životnosti nátěru. Tyto požadavky na nátěrové hmoty vyplývají hlavně od zákazníků, kteří mají již dlouhodobější zkušenosti. Nová nátěrová hmota je v zásadě olej, který se vsakuje hluboko do dřeva a je jemně transparentně tónován. Přesné složení je patentově chráněno a je předmětem výrobního tajemství. Můžu pouze prozradit, že inspirace pochází z Finska.
Foto: Acolor
Foto: Acolor
Celá zkouška se podle normy ČSN EN ISO 11507 sestává z cyklu 4 hodiny UV záření při 60 oC a 4 hodiny kondenzace vody při 50 oC, potom se cyklus opakuje do celkové délky 1000 hodin, což odpovídá zhruba 5 letům v extrémním prostředí jižní nebo jihozápadní strany. Byla použita dávka UV záření z lampy UV-B-313 a kondenzace vody byla vytvořena na rozhraní teplého vodními parami nasyceného vzduchu za současného ochlazování zadní strany vzorku. Zkouška byla provedena od listopadu 2009 do ledna 2010.

Vzorek číslo 1

V horní části obrázku je vzorek dokončený materiál s UV nano částicemi a ve spodní pak Horsemen Woodcare Zedaröl po provedených testech. Výsledek není špatný u obou zkoušených vzorků, u vzorku, který je dokončený materiálem s UV nano částicemi, se projevuje bělavé zabarvení, které je špatně opravitelné. U druhého vzorku, který je dokončen Horsemen Woodcare Zedaröl, je vidět přirozené lehce opravitelné zbarvení.
Foto: Acolor, vzorek číslo 1
Foto: Acolor, vzorek číslo 1
Vzorek číslo 2

Tento vzorek je provedený na borovici. U vzorku s UV nano je bělavé zabarvení patrnější než u cedru. Je to zpusobené větší citlivostí borovice na světlo a větším obsahem pryskyřice. U vzorku Horsemen Woodcare Zedaröl došlo k rozpití přírodní pigmentace. I v tomto případe se tento druh poškození jednodušeji opravuje přetřením.
Foto: Acolor, vzorek číslo 2
Foto: Acolor, vzorek číslo 2
Vzorek číslo 3

Tento vzorek je provedený na smrku. I zde je vidět pro UV nano typické bělavé zabarvení po skončení životnosti a překvapením je odolnost Horsemen Woodcare Zedaröl na smrku. Výsledek je téměř shodný s cedrem. I v tomto případe se Horsemen Woodcare snadněji opraví.

Konečný výsledek z těchto zkoušek

Použití UV nano částic ve venkovních nátěrových hmotách (NH) rozhodně není na závadu, ale v konečném efektu neprodlužují podstatně životnost nátěrové hmoty a její ochranu dřeva. Otázkou je také ekonomika, neboť použití těchto typů nátěrových hmot prináší větší náklady na hmotu samotnou a na zpracování. Dále se většinou v systému používají dvě nátěrové hmoty – základ a vrch. Jedinou výhodou je možnost nánosu téměř bezbarvých NH. NH se používají pouze na světlé dřeviny – třeba smrk. Na ostatní tmavší dřeviny se i tyto typy zbarvují dle příslušné dřeviny (modřín, cedr). Naproti tomu rešení s Horsemen Woodcare Zedaröl přináší jednu NH, které se natírá 2 krát. Životnost těchto systémů je plně srovnatelná s tím, že Horsemen Woodcare Zedaröl se lépe opravuje pouze přetřením bez nutnosti přebrušovat plochu.
Foto: Acolor, vzorek číslo 3
Foto: Acolor, vzorek číslo 3