Březen na zahradě Březnové záhony se již začínají probouzet a jarní sluníčko vytahuje paprsky květy cibulovin a některých trvalek. S příchodem jarního počasí se odstartují jarní práce na zahradě. Pro někoho radost, pro jiné pouze starost. Kromě výsadby některých ovocných dřevin, je březen především měsícem řezu. Řezání si v březnu užijeme vskutku dost od čerstvě zasazených ovocných stromů, až po růže a živé ploty. Tím to však zdaleka nekončí. Období klidu odzvonilo i pokojovým rostlinám. Než začnete s jejich hnojením, zkontrolujte, zda některé nepotřebují přesadit či rozmnožit.


Lidová pranostikaV březnu když se práší, stromy brzo raší.
Březen - za kamna vlezem.
V březnu vítr, v dubnu déšť - pak jistě úrodný rok jest.
Sněženky
Sněženky

Okrasná zahrada

Je čas řezu růží a živých plotů

V březnu už je obvykle jaro v plném proudu. Na záhonech se začínají objevovat první jarní rostliny. V tomto období je třeba začít opečovávat růže, kterým pomalu podle aktuálního počasí začínáme likvidovat zimní přikrytí. Správným řezem se růže bohatě odvděčí velkými a zdravými květy. Další řez, kterým začínáme jaro, je řez živých plotů. Pokud plánujete založení živého plotu a střihání dřevin přímo nesnášíte, určitě zapomeňte na živý plot z listnatých dřevin, který je na řez poměrně náročný.
Řez růží je důležitý, aby nám krásně a bohatě rozkvetly
Řez růží je důležitý, aby nám krásně a bohatě rozkvetly

Ovocná zahrada

Chráníme ovocné dřeviny postřiky

Od března již začínáme s ochrannou některých ovocných dřevin. Obzvlášť u broskví nesmíme opomenout postřik proti kadeřavosti listů. Některé druhy peckovin (višně a třešně) ošetřujeme před vyrašením proti rakovinnému odumírání větví přípravkem Kuprikol. Kromě toho vysazujeme některé druhy ovocných dřevin, které ihned po výsadbě silně seřezáváme. Maliníkům je třeba odstranit loňské odplozené výhony, které seřezáváme u země. V březnu je již nejvyšší čas dokončit řez vinné révy a pohnojit ji dusíkatými hnojivy. Vysazujeme nové ovocné stromy a keře, které ihned po výsadbě seřezáváme. Provádíme řez peckovin a jarní udržovací řez jabloní a hrušní.
Pokračování článku…
Rašení lístků dřevin, další neklamný důkaz příchodu jara
Rašení lístků dřevin, další neklamný důkaz příchodu jara

Zeleninová zahrada

Březen je obdobím výsevu a výsadby

V této době bychom měli dokončovat rytí zeleninových záhonů. Březen je obdobím výsevu a výsadby některých druhů zeleniny na venkovní záhon, skleníku či pařeniště. Není nad zdravou zeleninou z vlastní zahrádky. Časně zjara proto vyséváme na záhon kořenovou zeleninu a cibuli, kterou budeme sklízet na podzim. Přímo na záhon je možné vysévat také pór, je čas vysázet na záhon červené a bílé zelí, před jeho výsadbou však záhon důkladně pohnojíme. Záhony se zelím je nutné vápnit.
Pokračování článku…
Kdo nezryje, nevyseje
Kdo nezryje, nevyseje

Trávníky

Provzdušňujeme trávník

V březnu začínáme trávník přihnojovat kombinovanými hnojivy. Pokud jsme jej před zimou nevápnili, máme nejvyšší čas. Začínáme s provzdušňováním trávníku pomocí vertikutátoru, které je možné také zapůjčit, pokud jej nechcete hned kupovat. Vertikutací (prořezávání) dosáhneme krásně zeleného trávníku, protože ostré nože zajistí provzdušnění půdy od drnů a nečistot. Do půdy se tak dostává více živin, vody a slunce. Vertikutace je možná kdykoliv během roku, nejvýznamnějším obdobím je však jaro a podzim. Levnější variantou jsou vertikutační ruční hrábě, které jsou opatřeny plochými srpovitými zuby. Pokud to počasí dovolí můžeme na konci měsíce poprvé posekat trávu, která by však měla být 8 cm vysoká.
Trávník
Trávník

Jezírka

Seřezáváme vodní a bažinaté rostliny

Od března se v závislosti na počasí začíná pomalu v jezírku objevovat život. Ryby se opět pohybují a stoupají pomalu k hladině, kde vyhledávají potravu. Začínáme s jejich krmením. Zpočátku je však dobré krmit velmi malým množstvím potravy. Proti přezimujícím rybím nemocem je chráníme podáváním granulí s antibiotiky. Brzy na jaře (druhá polovina března) je nejvhodnější doba pro sestřihnutí rákosu, orobinců a vodních rostlin. Jejich stonky pomáhají k výměně plynů a kyslíku ve vodě během zimního období. Volně plovoucí rostliny z vodní hladiny odstraňujte. Kontrolujeme také, zda nebyly porušeny zóny břehů, zejména pokud zima nenarušila krycí substrát a neodkryla část fólie.
Okrasné jezírko v japonské zahradě
Okrasné jezírko v japonské zahradě

Truhlíky

Přesazujeme pokojové rostliny

Jak přesazovat pokojové rostliny?
Jaro je ideálním obdobím pro přesazování rostlin. V této době se rostliny probouzejí ze zimního odpočinku. Přesazování je nutné zejména tehdy, když rostlina potřebuje k dalšímu růstu novou zeminu nebo je jí již květináč těsný tak, že kořeny prorůstají ze dna květináče. Mnoho rostlin však větší květináč nevyžaduje, kořeny jsou spokojené tak, jak jsou. Zemina je však již unavená a pro správný růst je nutná čerstvá půda. Takové rostliny vyjměte z květináče, kořeny očistěte od zbytků starého substrátu. Původní květináč očistěte dejte na jeho dno drenáž (kaménky, oblázky či keramzit), která umožňuje odtok nadbytečné vody do misky či ozdobného krytu. Voda v květináči tak nezůstává a kořeny nehnijí. Květináč doplňte čerstvým substrátem.

Pokud se chystáte rostlinu přesazovat, je dobré nechat ji vyschnout. Práce je pak mnohem čistší. Rostlinu z původního obalu opatrně vyjměte tak, že jednu roku položíte na zeminu a stonek budete držet mezi prsty. Květináč obrátíte dnem vzhůru a jemně jím poklepete přes okraj. Z povrchu zeminy odstraníte mech a očistíte opatrně kořeny od staré zeminy. Při přesazování do nového květináče na jeho dno opět umístěte dostatečnou drenáž, která umožní odtok vody. Poté přidejte část čerstvého substrátu. Teprve nyní rostlinu umístěte do nového květináče a přidáte zbytek substrátu, který jemně přimáčkněte. Poté rostlinu zalijeme. U vzrostlých exemplářů, které se těžko přesazují, vyměňujete pouze vrchní díl zeminy.

Jak hnojit?
V zimě v klidovém období se rostliny nehnojí, pouze ty, kvetoucí v zimě. S jejich hnojením začínáme od jara do podzimu. Hnojíme zpravidla jednou za 14 dní kapalnými hnojivy, která jsou nejvhodnější pro jejich snadné dávkování. Hnojiva v podobě tablet a tyčinek nejsou příliš vhodná, protože na jednom místě je soustředěno příliš mnoho výživy, což nepřispívá k rovnoměrnému růstu kořenů. Pokojové rostliny potřebují přiměřené množství dusíku, který je potřebný pro listy a silné stonky, dále pak draslíku, který přispívá k nasazování květů. Fosforečnany jsou potřebné pro tvorbu kořenů. Před přihnojováním je nutné, aby substrát nebyl zcela vyschlý, půda musí být vždy mírně vlhká.

Zdroje fotografií a obrázků: www.shutterstock.com, www.ČESKÉSTAVBY.cz
Přesazování pokojových rostlin
Přesazování pokojových rostlin