Čerstvý vzduch a tepelná úspora díky rekuperaci Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Kvalitní čerstvý vzduch je pro život nepostradatelný. Zabezpečit pravidelné větrání však nebývá tak jednoduché. Abyste v místnostech zajistili dostatečnou výměnu vzduchu, zabránili vzniku plísní a koncentraci škodlivých látek, je nutné každé 2-3 hodiny na 3-10 minut intenzivně větrat. V takovém případě však dochází k plýtvání teplem a navíc se do obytných prostor dostane velké množství prachu, pylu, hmyzu a hluku z ulice. Při řízeném větrání s rekuperací jsou škodlivé látky a vlhkost odváděny, přičemž téměř všechno teplo z odváděného vzduchu zůstává v místnosti a vše nežádoucí venku.

Co je rekuperace?

Rekuperace neboli zpětné získávání tepla je proces, při kterém se vzduch přiváděný do budovy předehřívá teplým odpadním vzduchem. Teplý vzduch v rekuperačním výměníku odevzdá většinu svého tepla přiváděnému vzduchu a není tedy bez užitku odveden otevřeným oknem ven. Protože nedochází k žádnému kontaktu mezi odpadním a přiváděným vzduchem, je rekuperace vhodná i pro znečištěný odpadní vzduch.

Využití rekuperace

Rekuperační výměníky tepla jsou nejčastěji osazovány přímo do větracích jednotek a rekuperace je tedy využitelná téměř ve všech typech objektů při hygienicky nutném větrání – v bytech, rodinných domech, občanských a průmyslových stavbách, nebo například v krytých bazénech. Rekuperační výměníky je možné využít také v klimatizovaných objektech - v letních měsících tak dochází k rekuperaci chladu – přiváděný teplý vzduch je ochlazován odváděným, klimatizací ochlazeným vzduchem.
Rozvody rekuperace
Rozvody rekuperace

Pasivní domy a rekuperace

Tepelné ztráty větráním u pasivního nebo nízkoenergetického domu bez použití nuceného větrání s rekuperací jsou příliš velké. Proto je v těchto domech systém řízeného větrání se zpětným získáváním tepla (rekuperace) jedním z nejdůležitějších zařízení.

Výhody rekuperace

Výhodou tohoto úsporného větrání je především úspora za vytápění, filtrace vzduchu pomocí prachových a pylových filtrů, regulovatelnost úrovně větrání, minimalizace tepelných rozdílů a potlačení nekontrolovaného průvanu.
Rozvody rekuperace
Rozvody rekuperace

Účinnost rekuperace

Účinnost rekuperace je účinnost zpětného získávání tepla, tj. využití odpadního tepla pro předehřev čerstvého, chladného vzduchu. Tato účinnost se musí pohybovat mezi 0 a 100%. Účinnost rekuperace 0 je účinnost otevřeného okna, kdy je teplý vzduch odváděn bez užitku ven a čerstvý studený vzduch je přiváděn do místnosti, která se rychle ochlazuje až na venkovní teplotu. Stoprocentní účinnost by nastala v případě, pokud by se přiváděný vzduch ohřál od odváděného na jeho původní teplotu, což je technicky nerealizovatelné. Místnost by tak byla větrána bez ztráty energie. Reálná účinnost rekuperace se obvykle pohybuje mezi 30 až 90%. Účinnost nad 60% je považována za dobrou a nad 80% za velmi dobrou.

Cílem každého řešení by mělo být navržení optimálního systém rekuperace pro dané podmínky a použití. Špatně navržený větrací systém s vysokou tlakovou ztrátou vyžaduje provoz hnacích ventilátorů s větším příkonem pro zabezpečení stejného větracího výkonu výměny vzduchu. Výsledkem je vyšší spotřeba elektřiny potřebné na provoz jednotky, čímž je zhoršena efektivita systému.

Zdroj: www.topatom.cz
Dálkové ovládání vnitřní jednotky
Dálkové ovládání vnitřní jednotky