Čím obložit sokl domu Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

V našich končinách se setkáváme s domy obloženými ve spodní (soklové) části přírodním či umělým kamenem, keramikou, dřevem, plastem, betonem v podobě dekoračních desek a dalšími materiály. Tuto část stavby není radno podceňovat, neboť patří mezi ty nejvíce namáhané. Kromě jiného i vlhkostí.

Sokl nejčastěji vystupuje přes úroveň fasády a má být dobře zateplen. Důležitá je také jeho hydroizolace. Jinak hrozí nepříjemné nebo i hygienicky závadné mikroklima v přilehlých přízemních místnostech především starších domů. K případnému vylepšení stávajícího soklu můžeme využít rekonstrukci domu, například v kombinaci se zateplením fasády.

Typy obkladů soklů

Plastové obklady nabízejí jako svou hlavní výhodu snadnou montáž. Mají opravdu dlouhou životnost, během které vyžadují minimální údržbu. Na sokl se hodí spíše ty ve tmavších odstínech.

Kamenný sokl může vypadat velmi dekorativně. Vyniká dlouhou životností a nevyžaduje složitou údržbu. Vhodná je břidlice, která navíc zaujme pro kámen neobvyklým zbarvením. Další vhodný kámen je pískovec, který má teplý žlutavý odstín. jeho povrch je velmi tvrdý, neporézní a tutíž odolný i bez jakékoli povrchové úpravy.

Levnější variantou je však umělý kámen na bázi betonu. Beton se na sokly používá i v podobě obkladů s různými povrchovými dekory.

V poslední době vídáme na domech lícové zdivo a to i na soklu, případně cihelné pásky (keramické obklady). Lícové zdivo sedí totiž přímo na základech domu. Ty však musí mít dostatečnou šířku. I tento typ soklu je bezúdržbový a  má dlouhou životnost. Pískem přidaným při výrobě získavají lícové cihly různé zbarvení, což umožňuje opravdu kreativní ozdobení fasády.
Kamenný sokl domu
Kamenný sokl domu
Umělý kámen - betonový sokl
Umělý kámen - betonový sokl
Kamenný sokl
Kamenný sokl
Kamenný sokl
Kamenný sokl
Sokl domu z extrudovaného polystyrenu a fasádní stěrky, barevně se liší od fasády zateplené měkčím fasádním polystyrenem
Sokl domu z extrudovaného polystyrenu a fasádní stěrky, barevně se liší od fasády zateplené měkčím fasádním polystyrenem

Keramické obklady

Určitý typ keramických obkladů lze použít i na obložení soklů. Mohou mít zajímavý reliéfní povrch. Velmi efektní, ale dražší jsou obklady glazované. běžným typem keramických obkladů jsou pak mkeramické cihelné pásky.

Vzhledově odlišné jsou keramické obklady s imitací přírodního kamene. I ty jsou však mrazuvzdorné a tak se mohou uplatnit v podobě venkovních obkladů fasád nebo soklů. Spáry mezi jednotlivými dílci by měly být 3 – 4 mm. Obklady se připevňují pomocí flexibilního lepidla.

Polystyren

Určitý typ extrudovaného polystyrenu vydrží dlouhodobě i ve velmi nepříznivém prostředí (vlhko) a tak se dají na sokly s úspěchem použít s vrstvou fasádní stěrky na povrchu. Pozor však, polystyren mohou nahlodat myši, proto je vhodná ochrana polystyrenu pletivem. Extrudovaný polystyren je materiál s vysokou hustotou, jeho izolační vlastnosti jsou proto velmi dobré a můžeme jej použít ve slabší vrstvě, což právě u soklů oceníme.

Zdroj: SEIP
Keramický obklad - cihelné pásky
Keramický obklad - cihelné pásky
SEIP - Ing. KUPSA Lubomír
Poslat poptávku