Co dělat při havárii vody, kanalizace, plynu a topení? Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Na pohodlí, které nám poskytují teplo sálající radiátory a tekoucí čistá voda, jsme si tak zvykli, že si ani jiný způsob života nedovedeme představit. O to víc jsme zaraženi, když se něco zvrtne. Jde o situace, které laik vlastními silami nezvládne a jedinou záchranou je pak telefonní číslo na šikovného řemeslníka. Mějte jej raději uložené ve svém mobilu, protože proti haváriím není imunní žádný z níže uvedených systémů.

Buďte ostražití

Za havárii se považují náhlé poruchy různého rozsahu. Ale i k plíživému problému v podobě malých úniků plynu či vody, netěsnících ventilů či spojů, musíme volat odborníky. Ti nás mohou upozornit na dosud nezpozorované a zdánlivě drobné nedostatky, které by mohly časem vést k velké nepříjemnosti. Mohou k nim patřit i špatně zaizolované úseky potrubí. Dozvědět se o nich až při prvních třeskutých mrazech, kdy systém v kritickém úseku praskne, je opravdu pozdě.

Pomohou s topením, vodovodem, i kanalizací

Například při havárii vodovodních rozvodů může dojít k velkým škodám už během doby, která uplyne do chvíle, kdy problém zjistíme a nebo než jej zjistíme. Prvním a velmi rychlým krokem by v té chvíli mělo samozřejmě být uzavření hlavního přívodu vody. Hlavní uzávěr je proto dle předpisů označen výrazným písmem – zkratkou HUV. Dále by měl následovat zásah pracovníků poruchové služby. Naštěstí pro nás je pohotovostní služba nepřetržitá - včetně dnů pracovního volna a státem uznaných svátků. Po telefonátu jsou na dané místo vysláni odborníci. Ti odhalí příčinu poruchy vodovodního řádu (kanalizace, plynu nebo topení), případně zastaví přívody elektřiny a pod. Hned poté jsou provedeny 'akutní' opravy. Pak je čas na důkladné prozkoumání stavu celého systému a rozsahu poškození. Na základě toho jsou navrženy další opravy. Firma vypracuje i příslušnou dokumentaci včetně protokolu o odstranění závad, takže vše je doloženo a údaje pro případnou reklamaci lze snadno dohledat. 
Stav některých starých topných systémů a jiných rozvodů bývá katastrofální
Stav některých starých topných systémů a jiných rozvodů bývá katastrofální
Poruchovou službu bez váhání volejte vždy v případě úniku vody či prosakování ze zdi nemovitosti. Dále při ucpání kanalizace, při nefunkčnosti topení, při úniku plynu obecně nebo jsou-li plynové spotřebiče jakýmkoli způsobem porouchané. Zbytečné váhání či neodborné zásahy vedou ke škodám včetně ekologických (při větším úniku špinavé vody či splašků), které je viník povinen uhradit. Ochrana životního prostředí, majetku a hlavně zdraví a životů rozhodně stojí za to, abychom byli preventivně opatrní.

Z drobnějších zásahů v domácnostech nabízí poruchová služba čištění zapáchajících odpadů a sifonů, stoupaček, kanalizace a také jejich revize. Revize ležaté kanalizace se provádí speciální kamerou. Čištění je poté velmi důkladné s použitím vysokého tlaku.
Měřáky teplé a studené vody
Měřáky teplé a studené vody