V Jihočeském kraji je v současné chvíli 242 tisíc bytů. 30 procent bytů (každý 3 byt) se z tohoto počtu nachází v panelovém domě. Na „šedé budovy“ jsme si už dávno zvykli.
Dnes už většina z nich nevypadá tak nevlídně, zdobí je nejrůznější barevné reklamy, nebo (v lepším případě) dostaly nový kabát. To ale neznamená, že bydlení v panelovém domě je příjemné. V mnohých případech je tomu právě naopak.

Zhruba 20 procent panelových domů bylo postaveno v 60. letech, asi 40 procent v 70. letech. Takže nejsou to žádní mladíci a jejich neuspokojivý technický stav dopadá na majitele i obyvatele, kteří se stále častěji potýkají s nejrůznějšími problémy. Okny v zimě táhne, v rozích místností se tvoří plísně. Někdo nad tím mávne rukou. Jiní se chvíli snaží zjistit, jak by šly problémy vyřešit, ale jak už to bývá, nakonec odchází s nepořízenou. Známé argumenty sousedů: „To bude stát moc peněz“, zná asi každý z vás.

Své zkušenosti mají také v poradenském středisku Energy Centre v Českých Budějovicích. V posledních letech se zde setkávají s čím dál větším množství dotazů ze strany obyvatel a správců panelových domů. Ti žádají o rady, konzultace i doporučení vhodných opatření pro snížení spotřeby tepelné energie.

„Nejčastěji odpovídáme na následující dotazy. Je z energetického hlediska i hlediska finanční návratnosti vhodné provedení zateplení panelového domu? Je lepší pouze utěsnit spáry mezi panely, provést výměnu oken či meziokenních vložek? Je výhodné uvést do provozu objektovou směšovací stanici a tak dále“, prozrazuje ředitelka Energy Centre Mgr. Ivana Klobušníková.
Foto Tex-color
Foto Tex-color
Jak už bylo řečeno dotazů na téma „Panelové domy“ stále přibývá a odborníci z poradenského střediska se rozhodli, že uspořádají seminář. Ten se uskutečnil v Českých Budějovicích a nesl název „Panelové a bytové domy – Energeticky úsporná opatření a možnosti jejich financování“.

Seminář měl za úkol zejména propagaci technických opatření, která vedou ke snížení spotřeb energií a k vyšší efektivnosti při jejich využití v panelových a bytových domech a možností financování těchto opatření.

Probírala se nejrůznější témata spojená s panelovými domy:
  • bydlení v panelových a bytových domech – nejčastější problémy při jejich řešení, energeticky úsporná opatření
  • energetické audity
  • zateplování budov, platné normy a doporučení
  • možnosti financování energeticky úsporných opatření v panelových a bytových domech.
Pokud jste se na tento seminář nedostali, vůbec nemusíte zoufat. V nejbližších dnech pro vás připravíme články, ve kterých najdete vše důležité k výše zmiňovaným tématům. Pokud vás tedy problematika panelových domů zajímá a chtěli byste se dozvědět víc, nemusíte čekat na další konání semináře, vše najdete na našich stránkách.
Navíc! Energy Centre České Budějovice připravuje za finanční podpory České energetické agentury pro všechny zájemce o problematiku rekonstrukce panelových domů a úspor energií rozhlasový seriál a příručku. Ta ponese název „Úspory energií v panelových domech“. Vyjít má na podzim tohoto roku.

Zdroj: tisková zpráva poradenského střediska Energy Centre České Budějovice