Nový byt v rekonstruovaném činžovním domě (Zdroj: Adolphs Bautenschutz) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Existuje mnoho různých možností, jak odstranit škody způsobené vlhkostí, a podle toho se liší i náklady na renovaci sklepa. Především záleží na problému a způsobu využití sklepa. V závislosti na tom, jak chcete suterén využívat, lze použít různé metody. Požádejte odborníka nebo stavebního experta, aby vám poradil s náklady na renovaci sklepa, poskytl vám příklady nákladů a vypracoval odborný posudek. Obecně se rozlišuje mezi vnější izolací a renovací interiéru. V případě poškození byste měli požádat o radu ohledně nákladů, zejména pokud se očekává rozsáhlá renovace sklepa. A život přináší mnohé příběhy, které nám mohou být inspirací.

Kompletní rekonstrukce činžovního domu

Bratři Karel a Josef se před pěti lety rozhodli kompletně předělat činžovní dům, který je již mnoho let ve vlastnictví jejich rodiny tak, aby bylo možno jej využívat k bydlení ve všech prostorách. Protože byly k dispozici tři patra, a cílem bylo poskytnout kromě tří bytových jednotek k vlastnímu bydlení jejich rodin a byt rodičů další prostory k pronájmu, zadali stavební firmě a projektantovi úpravu podkroví a suterénního prostoru včetně vnější hydroizolace. V suterénu byla provedena izolace podlahy, podle návrhu použity sanační omítky, a v částech obytných prostor byla podle Josefova námětu ponechána pohledová zeď na původní kamenné zdivo základů. Vše proběhlo, Josef byl nadmíru spokojen s interiérem obou bytů, a konečně je majitelé poskytli k užívání.

Stav před opravou (Zdroj: Remmers)
Stav před opravou (Zdroj: Remmers)

Nájemníci odešli kvůli vlhkosti a plísním

V podkroví vše funguje bez komplikací, ale po několika letech se v suterénním bytě začaly objevovat problémy nejprve s vlhkostí na stěnách a následně s plísní na zdech. Majitelům nebylo jasné, jak mohlo dojít k takové komplikaci, když mají provedenou izolaci soklu domu. Nájemníci si začali ztěžovat a Josef přikládal problém havárii odpadu díky špatnému napojení instalace v kuchyni bytu rodičů nad suterénem, která se relativně často opakovala, a vlhkost řešili instalací odvlhčovačů. V bytě se však postupně objevovala další vlhká místa a tak Josef kontaktoval stavební firmu svého známého, která jim prováděla hydroizolaci koupelen, aby se na problém podívali. Dostavil se zástupce společnosti a po prohlídce bytu doporučil vykopat kontrolní šachtu, jímku s čerpadlem, v koupelně v místě nejblíže zdi do dvora, kde je byt nejníže položen vůči okolnímu terénu. Jaké však bylo překvapení, když i v letošním, relativně deštivém roce, zůstávala šachta stále suchá a nebylo potřeba nic odčerpávat, a přesto se po stěnách bytu dále šířila plíseň. Nájemníci bytu se rozhodli odejít, protože v bytě bylo stále vlhko a vzhledem k malým dětem už se nechtěli vystavovat nebezpečí bydlení v prostorách zamořených plísní.

Stav před opravou (Zdroj: Remmers)
Stav před opravou (Zdroj: Remmers)

Poslední kapka

To už byla poslední kapka pro oba bratry a začali se zajímat o možné komplexní řešení tak, aby byt v suterénu bylo možné bez komplikací obývat. Karel, protože měl už od počátku podezření, že některé použité postupy při rekonstrukci suterénu a základů domu byly provedeny neúplně, začal pátrat po profesionálních řešeních, která by dlouhodobě fungovala a jejich patálii vyřešila. Zjistil, že na trhu působí i společnosti specializující se na provádění sanací vlhkých staveb jako hlavní předmět jejich aktivit a postupně od nich získával informace, která řešení se nabízejí. Po několika měsících hledání došel k závěru, že optimální pro jejich potřeby je dodatečná vnitřní hydroizolace suterénu, ale stále nebyl přesvědčen, že nabízené systémy různých dodavatelů jsou vhodné pro byt k dlouhodobému užívání. Ve výsledku si bratři sepsali, jaké jsou požadavky na užívání, a na jaký časový horizont chtějí provedené sanační úpravy realizovat. Na doporučení jedné ze specializovaných firem kontaktovali společnost Remmers a domluvili si schůzku na místě k posouzení stavu a následnému návrhu řešení.

Stav před opravou (Zdroj: Remmers)
Stav před opravou (Zdroj: Remmers)

Konzultace s technikem, obhlídka a řešení

Po konzultaci s technikem a po obhlídce byly nalezeny další příčiny vlhnutí základových zdí – nefunkční okapový svod směrem do ulice, porušená izolace stropu a s největší pravděpodobností nefunkční hydroizolace základů zvnějšku – porušená nopová folie i krycí lišta a pod ní zatékající vlhkost z chodníku tvořeného betonovou dlažbou na jedné straně a ze dvora do kačírkového zásypu. Společně se proto dohodli, že proto, aby byt v suterénu byl dlouhodobě obyvatelný, použijí systém sanace kombinující hydroizolaci a ochrannou funkci a nebudou řešit hydroizolaci budovy zvenčí .

Vnitřní hydroizolace se obvykle provádí pomocí tuhých hydroizolačních malt na minerální bázi. Těmito výrobky však není možné trvale utěsnit dynamické trhliny a nelze zaručit ani nepropustnost pro radonové plyny. Z tohoto důvodu bylo společností Remmers doporučeno použít kombinaci, která je chytrá a zároveň se snadno aplikuje. Tento systém se skládá z vnitřního hydroizolačního systému, jehož součástí je materiál MB 2K, který je určen k přemostění trhlin a zároveň je testován na nepropustnost radonu. Další součástí systému je pak sestava desek Power Protect [eco], zaručující ekologický a ekonomicky udržitelný systém sanace. Instalace systému je velmi jednoduchá - na vnitřní hydroizolaci, která je certifikována dle WTA se aplikují desky z tepelně izolačního minerálního perlitu kombinovaného s recyklovanou celulózou.

Stav po rekonstrukci (Zdroj: Adolphs Bautenschutz)
Stav po rekonstrukci (Zdroj: Adolphs Bautenschutz)

Jak bratrům vysvětlil technik, je nutné dodržet všechny předepsané kroky, aby všechny složky systému plnily dlouhodobě svoji funkci.

Důležitá je příprava podkladu - cílem je zajistit vnitřní hydroizolaci výtečnou přilnavost na pevném podkladu, prostém všech nepevných a prachových částí. K tomu se zpravidla odstraňují veškeré pochozí vrstvy podlah, mazaniny, povlaky, a omítky. Izolační vrstva má být provedena vždy na surový podklad. Po očištění podkladu se připravenost podkladu pro izolační vrstvu ještě odzkouší.

Následně se provede penetrace Kiesolem MB, a můstek a vyrovnání podkladu kombinací materiálů WP Sulfatex a WP DS Levell. Aplikace tohoto souvrství je však velmi rychlá, protože se provádí „čerstvý do čerstvého“ Na vyzrálou vyrovnávací vrstvu se nanáší kontaktní nátěr MB 2K a následně dvě hydroizolační vrstvy stejného materiálu. Tím je objekt utěsněn a následuje souvrství zajišťující protiplísňovou a tepelnou ochranu.

Desky Power Protect se lepí metodou „floating“ do materiálu PP Fix. Na ně je pak nanesena kontaktní vrstva plošné stěrky a jemné omítky PP Fill vyztužené v první vrstvě tkaninou Tex 4/100.

Pro optimální funkci systému je pak doporučeno natírat plochy protiplísňovou barvou Color SL.

Stav po rekonstrukci (Zdroj: Adolphs Bautenschutz)
Stav po rekonstrukci (Zdroj: Adolphs Bautenschutz)

A jaké je resumé celého příběhu?

Kromě zjevných škod se bohužel často vyskytuje mnoho skrytých příčin poškození, které mohou rychle způsobit, že náklady na renovaci suterénu se vyšplhají do závratných výšek. Aby se tomu předešlo, odhadne odborník náklady na renovaci suterénu realisticky a navrhne zvládnutelný postup. Důležitým faktorem je předvídatelnost. Předchozí diagnostika stavby tak může rozhodně zabránit "nákladové explozi". V případě poškození obytného prostoru vlhkostí by se nemělo šetřit na špatném konci. Odborník s potřebnými znalostmi stavební konstrukce, statiky a tepelných funkcí může zabránit vzniku škod po renovačních pracích, které se mohou následně velmi prodražit. Celkové náklady po renovaci suterénu se dají posoudit také podle účtu za vytápění, protože energii na vytápění lze ušetřit například díky nové tepelné izolaci. V případě obou bratrů je už problém vyřešen a byt v suterénu může být bez obav nabídnut novým nájemníkům.