Dřevostavba je trend Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Před několika lety byly dřevostavby minoritní alternativou rodinných domů a firmy, které se těmito stavbami zabývaly, musely své zákazníky přesvědčovat o tom, že je možné v dřevostavbě bydlet ekonomicky a kvalitně. Dnes je situace jiná a investor si může v široké nabídce vybírat. Obvykle již ví, co chce a co může očekávat. Ukazují to i statistiky. Celkový počet dokončených rodinných domů – dřevostaveb – v roce 2014 byl 1281 kusů. Podíl dřevostaveb na trhu rodinných domů v ČR se vyšplhal na 9,5 %, ačkoliv před 10 lety toto číslo bylo pouze 2,9 %.

Firma Knauf se také podílí svými materiály na rozvoji rodinného bydlení – dřevostavby. Navštívili jsme několik firem, které v současné době používají materiály firmy Knauf do svých systémů. Někde se používají klasické sádrokartonové desky, to nám například potvrdila rodinná firma Pryčkových LIFESTYLE – kanadské dřevostavby z Ostravy. Další náš partner ve Zlíně, firma Dřevostavby Jura, si vzala za své kombinaci sádrovlákna Knauf Vidiwall a sádrokartonu s tvrzeným jádrem Knauf Diamant. Taky jsme se podívali a promluvili si s majiteli dřevostavby nedaleko Brna, kde jsme opět viděli, že má smysl vyvíjet nové speciální sádrokartonové desky. Zde firma pana Petra Martínka také využila certifikovaný systém firmy Knauf – kombinaci sádrovláknité desky Vidiwall a sádrokartonu Diamant. Dřevostavba je typ stavby, která roste rychle, a v dnešní dynamické době lidé nechtějí čekat na svůj vysněný dům roky. I toto je jeden z důvodů, proč průzkumy trhu ukazují vzrůstající čísla pro tento segment výstavby. Předpokládáme, že podíl dřevostaveb na trhu rodinných domů v ČR vzroste do roku 2025 na 15% a určitě se vyplatí do této oblasti investovat a neustále zlepšovat vlastnosti desek a konstrukcí, které budou použitelné v trendových dřevostavbách.
Bydlení je po prvních zkušenostech podle slov majitele novostavby velmi příjemné. Vnitřní části stěny jsou tvořeny deskami Knauf Diamant.
Bydlení je po prvních zkušenostech podle slov majitele novostavby velmi příjemné. Vnitřní části stěny jsou tvořeny deskami Knauf Diamant.

Atypická dřevostavba u Brna

Dům, který postavila firma Petra Martínka u Brna, je na první pohled atypický svým architektonickým pojetím, jehož autorem je Ing. Emil Slíva, i z pohledu materiálového složení. Jedná se o dřevostavbu, na které byla použita jak odvětrávaná fasáda (360 mm), tak fasáda s kontaktním zateplovacím systémem ETICS (320 mm) a omítkou. Základ konstrukce tvoří obvyklé dřevěné hranoly 60 x 160 mm v kombinaci s minerální izolací Knauf Insulation, sádrokartonovými deskami Knauf Diamant uvnitř a sádrovláknitými deskami Knauf Vidiwall zvenčí. „Jakmile projektant vymyslel tento dům a navrhl skladbu, měli jsme jen několik připomínek, které vyplynuly z našich dřívějších zkušeností. Na stavbu byla použita kompletní technologie a systémové řešení od Knaufu, to znamená jak včetně zmíněné izolace, desek, tak omítky, lepidel i tmelů,“ vysvětluje Petr Martínek. Dům o plošné výměře 146 m2 se začal stavět vloni v květnu a do zimy byl pod střechou. Majitel se nastěhoval letos v červnu, takže mohl plně vyzkoušet vlastnosti domu v horkých dnech letošního léta. Na střeše je pro zajímavost kačírek s vrchní izolací. I v případě provětrávané fasády, jejíž výsledný povrch je realizován z nelakovaného modřínového dřeva, byla použita minerální vata Knauf Insulation. „Stavíme zásadně individuální domy atypických parametrů a používáme pouze prověřené materiály, proto potřebujeme od svých dodavatelů kvalitu a dobrý servis, který je pro celkový úspěch a tím i spokojenost našeho zákazníka zásadní,“ dodává Petr Martínek. Kvalitu řešení a skladbu všech materiálů potvrdil i BlowerDoor test, který je vždy součástí dodávky domu.

Autoři: Elena Gálková, Ivan Sklenář

Zdroj: www.knauf.cz
U druhé části domu byl použit zateplovací kontaktní systém ETICS. Stěna je zakončena z vnější strany deskou Knauf Vidiwall.
U druhé části domu byl použit zateplovací kontaktní systém ETICS. Stěna je zakončena z vnější strany deskou Knauf Vidiwall.
KNAUF Praha, spol. s r.o. Poslat poptávku