Dům, který umí spořit  II. díl Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky Ceny energií neustále rostou a tak se každá česká domácnost snaží ušetřit kde se dá. Někteří z nás stále ještě zbytečně energiemi plýtvají. Mám na mysli například přetápění místností, velkou spotřebu vody, zbytečné svícení a neustále zapnuté spotřebiče. To vše zvyšuje spotřebu drahých energií.
Pokud si všechno pořádně uvědomíme a začneme šetřit na pravých místech, pak naše peněženka nebude tolik trpět. Jednou z možností je nízkoenergetický dům.

Při navrhování nízkoenergetického domu, můžeme narazit také na problémy. Tady jsou ty nejzákladnější:
  • Hygienická výměna vzduchu v objektech. To je asi nejčastější problematika. Dnes běžně používaná okna totiž vykazují vysokou těsnost a neumožňují tak v uzavřeném stavu dostatečnou přirozenou výměnu a cirkulaci vzduchu. Je tedy potřeba pořídit taková okna, která umožňují nastavit například velikost větrací mezery při zavřeném oknu. Další možností je mít okna s větrací štěrbinou nebo musíme provádět řízené větrání pomocí speciálních větracích jednotek.
  • Vhodný zdroj tepla. To je důležitý úkol – osazení vhodného zdroje tepla! Ne vždy je však jednoduché koupit na našem trhu výkonově odpovídající zdroj tepla. Většina výrobků je totiž dosud stavěna na vyšší výkony.
Pokud se chystáte pořídit si nízkoenergetický dům, určitě neuškodí podívat se trochu do „historie“. Můžete se poučit z nedostatků, které měly nízkoenergetické domy první generace postavené v sedmdesátých letech v zahraničí.

Mezi nejčastější chyby patřilo například nadměrné využívání pasivních solárních zisků. Domy se opatřovaly velkými prosklenými plochami a to vedlo k přehřívání objektů v letním období. Podceněn byl také vliv tepelných mostů a neřízené výměny vzduchu.
Pokud je nízkoenergetický dům opravdu dobře postaven a splňuje vše, co má splňovat úsporný dům, získá jeho majitel spoustu výhod:
  • Nižší poplatky za energie
  • Příjemné klima v zimě
  • Příjemné klima v létě
  • Snížení spotřeby energií
  • A tím i snížení znečištění ovzduší emisemi.
Vývoj energeticky úsporných objektů dospěl až k pasivním domům. Pasivní dům je tzv. nulový dům! Jeho měrná spotřeba tepla na vytápění je menší než 15k Wh/m² vytápěné plochy za rok. Vytápění pasivního domu je zajištěno zpravidla jen přihříváním čerstvého vzduchu, který do domu dodává mechanický větrací systém, vzduchem znečištěným, který odvádí ven. Další část tepla získává slunečním zářením, které přichází ve dne okny s vysokou propustností a dále také z provozu elektrospotřebičů, od osob nebo zvířat, která jsou v domě.

Zdroj: Energy Centre České Budějovice.

Pořizovací náklady na stavbu

Pořizovací náklady na stavbu nízkoenergetického domu nemusí být vyšší než u domu, který je stavěn běžným způsobem. Navíc docílíme nižších provozních nákladů spojených s užíváním domu – a to až o 40% oproti běžnému domu postavenému podle současných českých norem.