Na první pohled by se mohlo zdát, že se vnitřním dveřím nemusí věnovat taková pozornost, jako těm venkovním. To ale není pravda! Interiérové dveře jsou důležitým prvkem lidského obydlí. Umějí totiž udělat atmosféru. Určitě bychom se necítili dobře v pokojích s vkusným starožitným nábytkem a přitom naprosto nemožnými dveřmi. Proto interiérové dveře dobře vybírejme. Variantou, která nikdy nezklame, jsou třeba interiérové dveře otočného typu Solodoor.

Vlastnosti jednotlivých typů interiérových dveří

Dveře otočného typu Solodoor výrobce dodává ve dvou provedeních. Buď jednokřídlé, nebo dvoukřídlé. Jednokřídlé dveře jsou k dostání v pěti šířkových rozměrech od 60 centimetrů až po 110 centimetrů a výšce téměř dva metry (197 cm). Dvoukřídlé se vyrábějí ve dvou typech: 125 a 145 centimetrů při stejné výšce. Zákazník si však kromě standardní nabídky může za příplatek vybrat i dveře jiných rozměrů. Jak na výšku, tak i na šířku.

Rám dveří je vyroben z kvalitního smrkového dřeva a rohy má zpevněné. Důvod je prostý, zabráníme tak prověšení dveří, které by bránilo otvírání a zavírání.

Výplň dveří tvoří zpevněná papírová voština. Lze však dodat dveře i s odlehčenou dřevotřískovou deskou. V případě požárně odolných dveří je pak výplní ohnivzdorná dřevotřísková deska.
Foto: DIZ TÁBOR, dveře OTAVA
Foto: DIZ TÁBOR, dveře OTAVA
Obr: DIZ TÁBOR, dveře OTAVA
Obr: DIZ TÁBOR, dveře OTAVA
Povrch dveří většinou bývá lakovaný. Často se používá dřevovláknitá deska MDF, ovšem dveře typu Laminate mají na svém povrchu CPL fólii. Její velkou předností je vysoká odolnost proti oděru.

Novinkou jsou oblé hrany

U všech typů dveří kromě dveří požárně odolných a dveří Sonet letos výrobce připravil novinku, a to dveře s oblou hranou. Ta se určitě hodí do bytu s malými dětmi. Důvodem je vyšší bezpečnost a nižší možnost úrazu. Lidé si je mohou pořídit za příplatek 150,- Kč. Je to však investice, která se určitě vyplatí.

Značného rozšíření se dočkal výběr obloukových zárubní. Nyní jsou k dostání i s oblou hranou a oblým ostěním. Obloukové zárubně si mezi zákazníky získaly velkou oblibu. Zlepšují totiž celkový estetický dojem ze dveří a zárubní. Lidé si je přitom mohou dopřát za nízkou cenu. K ceně klasické obloukové zárubně zaplatí pouhých 200,- Kč navíc.
Foto: DIZ TÁBOR, dveře SONET
Foto: DIZ TÁBOR, dveře SONET
Obr: DIZ TÁBOR
Obr: DIZ TÁBOR
Oblé ostění se pro obloukové zárubně provádí do šířky zdi maximálně 20 centimetrů. To je určeno pro dveře s CPL fólií v obvyklých dekorech. Příplatek v tomto případě činí 350,- Kč.

Modelové řady dveří

Dveře typu Solo výrobce dodává v standardní výšce 197 centimetrů, jak v jednokřídlém, tak dvoukřídlém provedení. Rozměry vyráběných dveří na činí 60, 70, 80 a 90 centimetrů šířku u jednokřídlých a 125 a 145 centimetrů u dvoukřídlých. Jejich výhodou jsou pevné rámečky, vyrobené z masivního dřeva. Dveře Laminate mají standardně povrch z CPL folie. Ta se velmi úspěšně brání jakémukoli oděru.

Dveře Solo mohou být rovněž instalovány jako posuvné. Ovšem pozor na sádrokartonovou stěnu širokou deset centimetrů. Tam musí být dodané jen dveře plné.
Foto: DIZ TÁBOR, dveře SOLO
Foto: DIZ TÁBOR, dveře SOLO
Obr: DIZ TÁBOR, dveře SOLO
Obr: DIZ TÁBOR, dveře SOLO
Stejné výškové a šířkové rozměry nabízí i ostatní typy dveří jako Song, Styl, Hladké a Otava. Dveře typu Sonet jsou k dispozici pouze v jednokřídlém provedení. Dveře Song zase mají rámečky s lakovaným povrchem. Ty jsou vyrobené z MDF desek obalovaných fólií.

Modelovou řadu Styl znalci hodnotí jako spojení jednoduché linie s pohledem do minulého století. Naprosto výstižné. Jejím specifickým znakem jsou rámečky vyrobené z lišty obalované fólii.

Otava není jenom řeka. Jsou to i dveře, které se vyrábí jako prosklené, kazetové a nebo s nalepovacími rámečky. Rámečky u dveří v provedení Laminate jsou vyrobené z masivního dřeva a jejich povrch je tak jako v jiných případech odolný proti odírání. Prodejce také dodá jakékoli barevné sklo dle aktuální nabídky, s výjimkou kůry čiré a bronzové.

Modelová řada Sonet je na rozdíl od předešlých k dispozici pouze v jednokřídlém provedení tradičních rozměrů. Plášť tvoří dřevotřísková deska s CPL fólií v dezénech bílá, buk, dub, olše, třešeň, javor, rumunská třešeň a ořech. Tento typ je standardně dodáván s kaleným sklem tlustým osm milimetrů a v čirém provedení. Když si však zákazník připlatí, má ještě větší výběr.
Foto: DIZ TÁBOR, dveře SONG
Foto: DIZ TÁBOR, dveře SONG
Obr: DIZ TÁBOR, dveře SONG
Obr: DIZ TÁBOR, dveře SONG
Požárně odolné dveře

Jejich výhodou je větší výběr ve standardním provedení. Jednokřídlé jsou k dispozici v šířkách 60, 70, 80, 90 a 110 centimetrů. Dvoukřídlé pak v rozměrech 125, 145 , 160 , 165 a 180 centimetrů. Výška je stejná jako v předešlých případech.

Požárně odolné dveře mohou být rovněž dodané s automatickým zavíráním. Je možné k nim přidat i nalepovací rámečky. Protipožární dveře mohou být rovněž vylepšené. - protihlukové a tudíž i vzduchově neprozvučené, až do hodnot 35 a 37 decibelů. Jenom pro srovnání, lednice vydává hluk 42 dB a napouštění vody do vany dokonce 80 dB.

Dveře řady Hladké se vyrábí v tradičních rozměrech, mimo prosklených. Nevyrábí se však v šířce 110 centimetrů. I ty je rovněž možné dodat jako protihlukové.
Foto: DIZ TÁBOR, dveře POŽÁRNĚ ODOLNÉ
Foto: DIZ TÁBOR, dveře POŽÁRNĚ ODOLNÉ
Obr: DIZ TÁBOR, dveře POŽÁRNĚ ODOLNÉ
Obr: DIZ TÁBOR, dveře POŽÁRNĚ ODOLNÉ