Chcete si pořídit kvalitní garážová vrata? Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Žádný odborník vám nikdy nedá uspokojivou odpověď na otázku, která vrata jsou nejlepší. Zato vám spolehlivě odpoví na to, která vrata jsou nejlepší právě pro vás. Chcete se v nabídce garážových vrat dobře zorientovat? Inspirujte se a naučte se rozeznávat jednotlivé typy vrat do soukromých garáží, které se vyrábějí, jaké jsou jejich výhody a nevýhody a pro koho jsou určeny.

Tento text navazuje na první díl dvoudílného seriálu o garážových vratech.

Garážová vrata se liší konstrukcí i cenou

Na trhu najdete v současné době tři základní typy garážových vrat – výklopná, sekční a rolovací. Zatímco výklopná a sekční vrata můžete otevírat manuálně nebo pomocí elektrického pohonu, rolovací vrata se dodávají pouze s elektrickým pohonem, jinak by nešla otevírat.

Jednotlivé typy vrat se od sebe liší nejen způsobem manipulace, ale také konstrukcí, možnostmi zateplení a samozřejmě cenou. Cenově nejdostupnější jsou výklopná vrata. Do vyšší cenové kategorie pak spadají především rolovací vrata a zateplená sekční vrata.

Výklopná vrata - levná, ale bez řádného zateplení
Foto: TOR-MASTER, dřevěná sekční vrata
Foto: TOR-MASTER, dřevěná sekční vrata
Základní výhodou výklopných vrat je jejich nízká cena. „Ceny vrat jsou velmi příznivé. Začínají už na osmi tisících, pokud mluvíme o vratech bez motoru,“ upřesňuje odborník na garážové systémy Zdeněk Kucin ze společnosti TOR-MASTER. Výklopná vrata jsou proto jasnou volbou pro ty, kteří nechtějí do své garáže investovat mnoho peněz. Ale pozor! Výklopná vrata lze opatřit pouze vkládanou izolací. Pokud je pro vás důležité řádné zateplení, na výklopná vrata i přes jejich nízkou cenu zapomeňte.

Výklopná vrata Hörmann, která má TOR-MASTER v nabídce, charakterizuje nízká hmotnost. „S vraty se snadno manipuluje i bez elektrického pohonu. Otevírání a zavírání hravě zvládne i křehká dívka,“ říká Zdeněk Kucin. Tato garážová vrata jsou zároveň robustní. „Pokud do nich v plné rychlosti nezacouváte, jsou prakticky nepoškoditelná,“ dodává odborník.

Výklopná vrata jsou díky svým vlastnostem vhodná například do podzemních nebo samostatně stojících nevytápěných garáží.
Foto: TOR-MASTER, výklopná vrata
Foto: TOR-MASTER, výklopná vrata
Sekční vrata ušetří místo i spotřebu tepelné energie

Sekční garážová vrata se skládají z více dílů neboli sekcí. „Výklopná vrata, která se vyrábějí z jednoho kusu materiálu, se v určité fázi otevírání částečně vysunou před garáž. To znamená, že nemůžete zaparkovat těsně u garážových vrat, ale musíte si nechat rezervu, aby vám vrata neodřela auto,“ vysvětluje Zdeněk Kucin.

Sekční vrata na rozdíl od výklopných vyjíždějí nahoru kolmo. Parkovací prostor před garáží je tak jejich majitelům k dispozici celý.

Sekční vrata jsou k dostání ve třech variantách – nezateplená, méně zateplená s tloušťkou 20 milimetrů a více zateplená s tloušťkou 42 milimetrů. Nejvíce zateplená sekční vrata jsou přitom vhodná také do pasivních nebo nízkoenergetických domů.
Foto: TOR-MASTER, sekční vrata
Foto: TOR-MASTER, sekční vrata
Ať už se rozhodnete pro jednobarevná sekční vrata nebo vrata potažená speciální fólií, budete si muset připravit větší finanční obnos než na nákup výklopných vrat, a to i v případě, že si sekční vrata koupíte bez elektrického pohonu.

Když se k vám výklopná ani sekční vrata nevejdou

Rolovací vrata jsou ve společnosti TOR-MASTER vedena spíše jako doplněk prodeje. „Jde o novinku, kterou nabízíme teprve od 1. července. Hodí se tam, kam se výklopná ani sekční vrata z rozměrových nebo konstrukčních důvodů nevejdou,“ vysvětluje Zdeněk Kucin.

Rolovací vrata se dodávají pouze s elektrickým pohonem v mnoha designových variantách.

Stále jste se pro žádný z nabízených typů vrat nerozhodli? Přečtěte si podrobné informace o výklopných, sekčních a rolovacích vratech od společnosti TOR-MASTER nebo kontaktujte její obchodníky, kteří vám s nákupem garážových vrat pomohou.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), rolovací vrata
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), rolovací vrata
 Výhody +Nevýhody - Výklopná vrata- nízká cena
- s pohonem i bez pohonu- nelze řádně zateplit
- zmenšení parkovacího místa před garáží Sekční vrata- vyjíždí kolmo nahoru
- s pohonem i bez pohonu
- 3 varianty zateplení- vyšší cena Rolovací vrata- nevyžadují žádný zasouvací prostor pod stropem garáže- pouze s elektrickým pohonem
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)