Ušetřete za energie díky stínicí technice. Poradíme, jak na to. (Zdroj: Climax) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

S příchodem nových technologií, které nám usnadňují každodenní život, se i stínicí technika stala vysoce funkčním prvkem domácnosti. Díky automatizaci šetří náklady na energie právě tehdy, kdy je zrovna potřeba a bez ohledu na roční období.

Jaký vliv má stínicí technika na spotřebu energií?

Zvolíte-li kvalitní venkovní žaluzie či rolety, budete moci těžit z jejich vlastností jak v horkém létě, tak i zimě.

V období velkých veder se venkovní stínicí technika stará nejen o to, aby intenzivní sluneční svit nenarušoval komfort bydlení, ale také o optimální vnitřní teplotu bez použití klimatizace nákladné na provoz. Umístění žaluzií či rolet totiž umožňuje zachytit sluneční paprsky ještě před samotnou konstrukcí domu, a tak propustí minimum tepla.

Kvalitní venkovní rolety ušetří za energie v létě i v zimě. (Zdroj: Climax)
Kvalitní venkovní rolety ušetří za energie v létě i v zimě. (Zdroj: Climax)

V zimě naopak tvoří venkovní stínicí technika bariéru zabraňující pronikání chladu k oknu a také se stará o to, aby co nejméně tepla unikalo ven. Přes okna a dveře uniká až 40 % tepla a to už je důvod pro investici, která se velmi rychle vrátí.

Jak moc ušetříte na energiích, vynaložených na vytápění či klimatizaci, záleží především na kvalitě stínicí techniky, odborné montáži a automatizaci, která se postará o efektivní provoz.

Venkovní žaluzie v zimě zabrání pronikání chladu do místnosti. Stará se i o to, aby co nejméně tepla unikalo okny ven. (Zdroj: Climax.cz)
Venkovní žaluzie v zimě zabrání pronikání chladu do místnosti. Stará se i o to, aby co nejméně tepla unikalo okny ven. (Zdroj: Climax.cz)

Chytré technologie a automatizace jsou klíčem k úspoře energií

Automatizace stínění je nejen trend moderní domácnosti, ale především účinný nástroj, který úsporu energií maximalizuje. Významným prvkem zapadajícím do celku jsou sluneční a větrná čidla, kterými lze venkovní stínění opatřit.

„Když začne pálit slunce, venkovní žaluzie nebo markýzy se slunečním čidlem se automaticky stáhnou a zabrání přehřátí interiéru i terasy. Okna před krupobitím a větrem zase ochrání venkovní rolety, kdy větrné čidlo vyšle signál k pohonu, aby se rolety automaticky zatáhly. Za slunečného počasí v zimě zase pomohou automaticky vytažené žaluzie nebo rolety domácnost vyhřát," vysvětluje Filip Šimara, obchodní ředitel největšího českého výrobce stínicí techniky CLIMAX, který na své vysoce kvalitní produkty poskytuje záruku 4 roky.

Automatizace stínění je nejen trend moderní domácnosti. (Zdroj: Climax)
Automatizace stínění je nejen trend moderní domácnosti. (Zdroj: Climax)

Chytré technologie však pokročily ještě dál. Automatické ovládání stínění je totiž kompatibilní s většinou systémů a tím i dalšími prvky chytré domácnosti. Jednoduchými přednastavenými scénáři jednotlivých komponent tak lze zajistit například kooperaci stínění a vytápění ve prospěch nejvyšší možné úspory.

V rámci jedné aplikace díky automatizaci můžete ovládat či nastavit také například osvětlení, alarm, vjezdovou bránu aj garážová vrata.

Jaké další výhody venkovní stínění přináší?

Kromě zmíněné znatelné úspory nákladů na energie a pohodlného ovládání je venkovní stínění také estetickým prvkem, který dotváří charakter celé stavby. V dnešní době lze vzhled venkovních žaluzií či rolet přizpůsobit danému stylu a získat tak nejen plně funkční, ale také designový prvek.

V neposlední řadě venkovní stínicí technika chrání okna a dveře před nepřízní počasí a mechanickým poškozením, proto je vždy třeba vybrat takového výrobce, který dbá na kvalitu materiálů, zpracování a vysokou odolnost stínicí techniky.

SERVIS CLIMAX, a.s. Poslat poptávku