Osvětlení moderního schodiště (Zdroj: A-LIGHT) Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Víte, které typy osvětlení se pro nasvícení schodiště používají nejčastěji? Jak intenzivní by světlo mělo být? A proč je dobré na schodiště instalovat svítidlo s čidlem pohybu? Přinášíme praktické rady a uvidíte i konkrétní příklady zajímavého osvětlení schodiště.

5 základních rad při výběru schodišťového osvětlení

1. Bezpečnost

V první řadě musí být pohyb na schodišti bezpečný. Nenechejte se tedy ovlivnit mnohými fotkami na internetu, kdy jsou schody osvětleny jen sporadicky, ale dejte si základní osvětlení v podobě stropních nebo nástěnných svítidel a pak přidejte orientační svítidla k nasvícení schodových stupňů.   

2. Intenzita

V závislosti na velikosti schodiště (počtu schodů) zvolte dostatečnou intenzitu. Pro schodiště ve veřejných prostorách stanovuje norma ČSN EN 12464-1, 5.3 intenzitu 150 lx. „To je přibližně tolik, kolik je pod LED žárovkou příkonu 5 W z výšky cca 2,6 m,“ upřesňuje Ludvík Málek z e-shopu e-light.cz s tím, že sice pro rodinné domy není norma závazná, ale z praxe doporučuje z těchto hladin vycházet.

3. Plánování

Osvětlení schodiště plánujte ideálně již ve fázi projektu, nejpozději při rozvodech elektroinstalace, a to detailně, tedy abyste věděli konkrétní typ světel. Například u orientačního osvětlení pomocí LED pásků je potřeba znát přesná místa vývodů pro kabeláž  a umístění napájecích transformátorů, u vestavných nástěnných svítidel je zase nejlepší montážní boxy instalovat ještě před omítnutím do stěny, abyste pak už nic nemuseli do hotového zdiva sekat.  

4. Barva světla

Ať si pořídíte osvětlení s integrovaným LED světelným zdrojem, nebo koupíte takové, kde lze žárovku vyměnit (z důvodu úspory je opět nejlepší LED žárovka), doporučujeme zvolit teplou bílou barvu (cca 2700 až 3000 K), která je mírně dožluta a přibližuje se světlu, které dávaly klasické vláknové žárovky.

Barva osvětlení schodiště (Zdroj: A-LIGHT)
Barva osvětlení schodiště (Zdroj: A-LIGHT)

5. Umístění schodiště a styl interiéru

Při výběru vzhledu svítidel berte v potaz, zda je schodiště uzavřené, nebo součástí obytného prostoru, nejčastěji obývacího pokoje. Důležitý je také styl interiéru. Do moderního minimalisticky zařízeného domu se hodí LED pásky nebo malá nástěnná svítidla, naopak do starodávně zařízeného interiéru lze použít větší a zdobnější přisazená nástěnná svítidla.

Osvětlení moderního schodiště (Zdroj: A-LIGHT)
Osvětlení moderního schodiště (Zdroj: A-LIGHT)

Jaké typy svítidel můžete k osvětlení schodiště použít?

Pro základní osvětlení:

Stropní svítidla

Nejběžněji se používají přisazená stropní svítidla, na výběr je hodně tvarů a velikostí pro různé typy schodišť. Pro točitá schodiště se hodí i lustr.

Stropní schodišťové svítidlo (Zdroj: A-LIGHT)
Stropní schodišťové svítidlo (Zdroj: A-LIGHT)

Přisazená nástěnná svítidla

Aby osvětlení bylo dostatečné, je potřeba jich instalovat více. Efektní i praktické jsou typy, které vyzařují světlo nahoru i dolů.  Pozor, aby chodec nebyl oslňován.

Nástěnná schodišťová svítidla (Zdroj: A-LIGHT)
Nástěnná schodišťová svítidla (Zdroj: A-LIGHT)

Pro orientační osvětlení:

LED pásky

Nejčastěji se diodové pásky instalují ze spodní strany nášlapu, ale možné je i zabudování do štěrbin podstupnic, do zábradlí nebo přímo do nášlapů (na okraj schodu). Vzhledem k tomu, že jde o orientační osvětlení, postačí LED pásky s příkonem 4,8 W na metr. Doporučujeme pásky nainstalovat do hliníkových profilů, které je chrání a chladí.

Orientační osvětlení schodiště LED pásky (Zdroj: A-LIGHT)
Orientační osvětlení schodiště LED pásky (Zdroj: A-LIGHT)

Vestavná a plochá nástěnná svítidla

Většinou se umisťují 30 až 40 cm nad schody, mohou být nad každým schodem, ob několik schodů nebo třeba jen nad nástupním a výstupním schodem, záleží jak se vám to líbí. Příkon stačí 1 až 3 W. U plochých nástěnných svítidel je výhoda, že nemusíte připravovat dopředu montážní box, stačí jen vyvést napájecí kabel.

Vestavná schodišťová svítidla (Zdroj: A-LIGHT)
Vestavná schodišťová svítidla (Zdroj: A-LIGHT)

Podlahová svítidla

Méně častým řešením je, když jsou orientační svítidla pochozí a zabudovaná do nášlapů. Kvůli eliminaci uklouznutí po skle je potřeba podlahová svítidla dát na okraj schodů.

Podlahová schodišťová svítidla (Zdroj: A-LIGHT)
Podlahová schodišťová svítidla (Zdroj: A-LIGHT)

Jak na chytré ovládání

Pro osvětlení schodiště jsou jako stvořená svítidla s čidlem pohybu. Automaticky se zapnou a po určité době zase vypnou. To oceníte zvláště, když máte plné ruce, nebo malé děti, které ještě nedosáhnou na vypínač. Pokud záběr čidla instalovaného ve svítidle prostor nezabírá dostatečně, doporučujeme ještě instalovat samostatné čidlo pohybu. U orientačního osvětlení je dobrým řešením použití spínacích hodin. Ty ve stanovený čas osvětlení automaticky zapnou – nasvícené schodiště tak vytváří příjemnou atmosféru – a na noc pak přepnou na provoz ovládaný senzory pohybu.

Čidlo pro ovládání schodišťových svítidel (Zdroj: A-LIGHT)
Čidlo pro ovládání schodišťových svítidel (Zdroj: A-LIGHT)

Osvětlení schodiště krok za krokem

Potřebovali byste se o problematice osvětlení schodiště dozvědět ještě více? Na blogu e-shopu e-light.cz najdete podrobný průvodce k výběru a instalaci schodišťových svítidel.