Jak nahradit starou azbestovou střechu Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Dnes je na hranici životnosti ohromné množství azbestových střech a mnoho lidí si pokládá otázku, jakou krytinu zvolit místo nich. Většina z těchto lidí bude mít na krytinu vysoké požadavky, protože původní střecha vydržela dlouhá desetiletí. S přibývajícím časem se navíc začaly ukazovat nedostatky, kterých se jistě budou chtít u nové střechy vyvarovat.

Střešní krytina EUREKO je pochozí a odolná proti prošlápnutí. Pokud by se v budoucnu z jakéhokoliv důvodu muselo na střechu lézt, ať už z důvodu údržby, opravy nebo např. ke komínu, na střechu můžete klidně šlápnout, nepraskne. 
EUREKO odolává měchům a lišejníkům. Zelené mechové povlaky jsou minulostí. Naše plastová střešní krytina se vyrábí vstřikováním a je téměř nenasákavá a nepórovitá, takže se na ní mech neudrží a krytině vyšší vlhkost severních stran střech nijak nevadí. Na krytině, která byla vystavena stinnému vlhkému prostředí v okolí korun stromu, se vytvoří nanejvýš tenká, zelená řasa, kterou lze omýt klasickými prostředky, mechanicky odstranit či ponechat ji svému osudu, neboť na pravé břidlici by se také vytvořila, avšak krytině nijak neuškodí. 
Plast, ze kterého je střešní krytina vyrobena, je nejen pevný, ale také lehký. Pro rekonstrukce starých střech je proto naprosto ideální, neboť nezatěžuje staré krovy a v případě nových krovů není třeba je dimenzovat na nijak velké zatížení. EUREKO je lehká krytina a váží pouhých 6 – 8 kg na čtvereční metr.
Plastová krytina EUREKO
Plastová krytina EUREKO
Plastová krytina EUREKO
Plastová krytina EUREKO
Plastová krytina EUREKO
Plastová krytina EUREKO
Plastová krytina EUREKO
Plastová krytina EUREKO
Střešní krytina EUREKO se vyrábí v několika provedeních. CPS – Česká plastová šablona, jako náhrada za původní azbestové střechy, BNC – Břidlice německý čtverec, imitace přírodní břidlice a DDS – Drdlíkův dřevěný šindel, velmi oblíbená a věrná imitace dřevěného štípaného šindele. Pokládka se provádí na plné bednění z OSB desek či vzduchosuchých prken a obvykle je možná i na původní bednění. Plastovou šindel DDS II lze pokládat i na latě. Všechny tři druhy střešních krytin jsou vyrobeny ze stejného materiálu a lze je upravovat jednoduše bez jakýchkoliv speciálních nástrojů. 
Při rekonstrukci by ale investor neměl podcenit celkový střešní plášť, protože střechu nedělá pouze krytina, ale také to pod ní. Dnes, když sundáme azbestovou střechu, zjistíme, že prkna jsou v dobrém stavu, půda je suchá a i po padesáti letech vypadá střecha a krovy dobře. Ale tehdy se přirozeně větral půdní prostor, nebylo zatepleno a obydleno podkroví. Dnes jsou nároky na funkčnost a prostory domu mnohem vyšší. Pokud plánujete jednoduše vyměnit střešní krytinu, ale zachovat stávající bednění s tím, že hodláte zateplit a obydlet podkroví, mohli byste za několik let narazit. Střecha musí být větraná a jejím uzavřením by mohl uvnitř střešní konstrukce vznikat kondenzát, který nebude nikudy odvětrán a bude mít po několika letech závažné negativní vlivy nejen na tepelně izolační vrstvu, ale také na stav dřevěné konstrukce střechy. Plísně a hniloba na sebe nenechají dlouho čekat a proto rekonstrukci vždy konzultujte s odbornou realizační firmou.

Veškeré další informace a potřebné kontakty naleznete na www.eureko.org.
Plastová krytina EUREKO
Plastová krytina EUREKO
Plastová krytina EUREKO
Plastová krytina EUREKO
Plastová krytina EUREKO
Plastová krytina EUREKO
REGRA PLAST spol. s r.o. Poslat poptávku