Venkovní žaluzie namontujete v konečné fázi stavby, při rekonstrukci i na hotový dům. Přečtěte si, jak zastíníte dům bez větších zásahů do fasády. Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Na montáž venkovních žaluzií myslete vždy už v projektu novostavby, nainstalujete je ale i při rekonstrukci nebo na hotový dům. Pro každou fázi se přitom hodí jiný typ montáže. Přečtěte si, jak nainstalujete venkovní žaluzie bez větších zásahů do fasády i na váš dům.

S venkovními žaluziemi zastíníte rodinný dům i byt v paneláku. Žaluzie jsou oblíbené, protože je nakláníte, jak potřebujete a přesně tím regulujete množství světla v místnosti. Navíc odráží paprsky ještě před oknem, a proto skvěle ochlazují interiér – v létě až o 10 stupňů. Způsob montáže se pak odvíjí od toho, co vám dovolí stav domu.

Stavíte dům od základu: schovejte žaluzie pod omítku

Jestliže plánujete na novostavbu venkovní žaluzie, zohledněte to už v projektu. Díky tomu můžete namontovat žaluzie do boxu, který pak skryjete pod fasádou, a nenarušíte tak vzhled domu.

Abyste se vyhnuli dodatečným úpravám nebo nákladům při dokončení stavby:

  • Zajistěte k žaluziím přívod elektrické energie, pokud je chcete ovládat motorem.
  • Vyberte s montážní firmou způsob ovládání a případné zapojení do inteligentního systému celého domu.
  • Nechte odborníky přeměřit prostor, kam žaluzie namontují, aby při jejich montáži nenarazili na nedostatek místa či neobvyklý tvar ostění.

Přední český výrobce venkovních žaluzií – firma NEVA – pro montáž pod omítku vyvinul vlastní řešení: podomítkový kryt ISO-KASTL. Montéři žaluzie i s krytem umístí do připraveného prostoru ve fasádě a veškeré kotvení tak skryjí pod omítku.

V NEVĚ vyrábí ISO-KASTL z purenitu, díky kterému je pevný a odolává i vysokým teplotám a vlhkosti. Proto tohle řešení odebírají i zákazníci z exotických oblastí, jako je Izrael, Japonsko nebo Austrálie. Když ISO-KASTL zkombinujete se sendvičovými deskami, zapustíte tak do omítky i vodicí profily a žaluzie vám nenaruší celkový vzhled domu. Dokonce při jejich vytažení téměř ani nepoznáte, že je na domě venkovní stínění.

Počítejte s tím, že se žaluzie s ISO-KASTLY instalují ve dvou krocích. Nejprve montážníci na hrubou stavbu namontují podomítkové schránky a sendvičové desky a jakmile řemeslníci dokončí fasádu, pak teprve instalují žaluzie.

Výsledek montáže venkovních žaluzií do ISO-KASTLU je čistý a nenápadný.
Výsledek montáže venkovních žaluzií do ISO-KASTLU je čistý a nenápadný.

Rekonstruujete dům: využijte krycí plech

Pokud plánujete částečnou rekonstrukci domu, při které nezasáhnete do omítky, zvolte montáž pod krycí plech. Ten se instaluje na rám okna a paket vytažených žaluzií se pod něj celý skryje. Drobnou nevýhodou krycího plechu je, že vám ubere část výhledu z okna. Zevnitř totiž vždy uvidíte kousek krycího plechu nebo paketu stažených žaluzií.

Jestli v rámci rekonstrukce vyměňujete i okna, zeptejte se výrobce na možnost nainstalovat žaluzie na jejich rám už ve výrobě. Montáž nových oken společně s venkovními žaluziemi doporučují i odborníci z NEVY, kteří pro tento typ rekonstrukcí vyrábějí samonosný systém STF.

Do samonosného systému STF vyrábíme i sítě proti hmyzu. Vedeme je ve vlastních vodicích profilech, aby se žaluzie a sítě vytahovaly nezávisle na sobě a ochrana před hmyzem byla co nejúčinnější,“ vysvětluje produktový specialista Jan Gajdoš z NEVY.

Většina výrobců vám krycí plechy nalakuje jakoukoliv barvou ze vzorníku RAL a sladí je tak s rámy oken nebo s fasádou domu.
Většina výrobců vám krycí plechy nalakuje jakoukoliv barvou ze vzorníku RAL a sladí je tak s rámy oken nebo s fasádou domu.

Hotový dům: namontujte žaluzie na fasádu

Venkovní žaluzie namontujete i na hotový dům, kde se s venkovním stíněním vůbec nepočítalo. Celý systém žaluzií nainstalujete na hotovou fasádu zepředu včetně kotvicích prvků i krytu na paket. Díky předsazení celého systému vás žaluzie nepřipraví zbytečně o výhled z okna.

V NEVĚ pořídíte předsazené fasádní systémy ve dvou designech:

  • Kulatý se hodí k přírodnějším stavbám a jeho vodicí prvky i krycí plech jsou zaoblené.
  • Hranatý se hodí na modernější stavby a má hranatý krycí plech i vodicí prvky.

U všech typů montáží si nechte vytvořit vizualizaci, ať víte, jak budou žaluzie vypadat v reálu. U fasádního systému to platí dvojnásob. Tím, že je robustní, může zvýraznit či změnit celkový vzhled budovy.

Kulatý fasádní systém najdete třeba na budově firmy PULS v Chomutově.
Kulatý fasádní systém najdete třeba na budově firmy PULS v Chomutově.

Na montáž žaluzií si ale zavolejte odborníky. Zaručí vám, že stínění bude nainstalované precizně a žaluzie budou fungovat, jak mají.

ŽALUZIE NEVA s.r.o. Poslat poptávku