Jak pečovat o čalouněný nábytek Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky Existuje velká řada potahových materiálů- umělé a přírodní látky, kombinované látky, kožené potahy atd. Každý druh potahu přitom většinou vyžaduje speciální péči, o čemž by vás měl každý solidní prodejce nábytku informovat. Pokud jste však ztratili návod na ošetřování své sedací soupravy nebo křesla, nevadí, seznámíme vás se základními pravidly údržby čalouněného nábytku, která platí obecně pro většinu potahových materiálů, a která doporučuje většina českých i světových výrobců.

Umístěte nábytek na vhodné místo


Abyste předešli jeho poškození, měli byste čalouněný nábytek umístit tam, kde bude co nejméně trpět. Neměl by stát v blízkosti zdrojů sálavého tepla nebo radiátorů. Trpí zde nejen potahová látka, ale také polyuretanové výplně a dřevěná kostra. Navíc se u topení zvyšuje cirkulace vzduchu a tím i prašnost prostředí. Čalouněnému nábytku rovněž neprospívá přímé sluneční záření. Jeho působením může dojít k předčasnému vyblednutí barev.

Údržba a čištění

Prach odstraníme z čalounění pravidelným vysáváním. Drobná znečištění je možné vyčistit pomocí suché pěny, případně použitím prostředků na čištění koberců nebo praní vlny. Při čištění je třeba dbát na to, aby nedošlo k úplnému promáčení tkaniny. Tím se zabrání jejímu srážení, změnám jejího povrhu a vsakování vody do čalouněné výplně. U látek typu plyš a mikroplyš se navíc doporučuje jemným kartáčkem učesat vlas.

Znečištění způsobené politím se musí okamžitě osušit čistou bílou měkkou látkou nebo houbičkou. Na výrazné nečistoty se používá Perchloretylén. Nepoužívejte nikdy benzínový čistič skvrn, ten totiž rozpouští barvy. Perchloretylén se nanese na čistý, dostatečně savý hadřík, kterým se pak krouživým pohybem potírá znečištěné místo. Po vyčištění musí čalounění dokonale uschnout. V případě potřeby pak můžeme proces opakovat.

Svlékací potahy je většinou možné prát v pračce při teplotě 40 °C.

Kožené potahy obvykle stačí pouze otírat vlhkým hadříkem nebo houbičkou. Na výrazná znečištění je už třeba použít speciální prostředek a postupovat podle pokynů jeho výrobce.
Patty Design
Patty Design