Jak proběhla rekonstrukce bytového domu Gagarinova Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Téměř v každém projektu se někdy objeví nějaká část konstrukce, která je vystavena nadměrným povětrnostním vlivům či zvýšené vzdušné vlhkosti. Jedná se zejména o části venkovních podhledů.

V některých částech začnou podhledy degradovat. Vznikají zde většinou praskliny, prokreslí se spáry, začne se odlupovat barva nebo dojde dokonce k bobtnání či destrukci desek a podhledy se pak stávají nebezpečnými svému okolí. Takováto situace vznikla na nedávné rekonstrukci v ulici Gagarinova v Hradci Králové. Na těchto třech čtyřpatrových domech se postavila v minulých letech střešní nástavba. 
Pod novou střechou se provedly podhledy kolem celé střechy. Tyto podhledy však podlehly zvýšenému výskytu vlhkosti a objevily se zde výše uvedené vady. Některé části podhledů dokonce začaly padat na přilehlé komunikace. 
Společenství vlastníků se rozhodlo podhledy odstranit a nechat tyto části stavby vybudovat nově. Připravilo tedy výběrové řízení a úkolu se zhostila firma Unigips pod vedením pana Josefa Kuliče. 
Jako alternativu za sádrovláknité desky firma společně s projektantem zvolila systém Aquapanel Outdoor pro venkovní použití.
Jedná se o cementové desky bez organické příměsi, které nepodléhají vlhkosti a lze na ně aplikovat přímo souvrství omítek. Dilatační úsek u tohoto systému je až 15 mb. V současné době probíhá rekonstrukce již druhého celkem ze tří objektů. Rekonstrukce venkovních podhledů probíhá hladce. Celkem bylo na stavbu dodáno 900 m2 desek Aquapanel Outdoor. 
Autor: Jiří Gina
Demontovaná část podhledu
Demontovaná část podhledu
Nově opravené podhledy s cementovou deskou Aquapanel Outdoor
Nově opravené podhledy s cementovou deskou Aquapanel Outdoor
KNAUF Praha, spol. s r.o. Poslat poptávku