Jak se účinně zbavit vlhkosti ve zdivu Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

K pronikání vlhkosti do zdiva dochází vlivem poškozené spodní izolace formou kapilární vzlínající vlhkosti. Na povrchu stěn se tvoří vlhkostní mapy, výkvěty solí a plísně a dochází k teplotním a energetickým ztrátám a destrukci stavby. Takto zasažené objekty není vhodné užívat a je nezbytné zajistit účinná sanační opatření.
 

Proč je třeba odstraňovat vlhké povrchy

Odstraněním vlhkých povrchů zamezíme tvorbě plísní, snížíme riziko onemocnění dýchacích cest, zamezíme rozpadávání omítek a zdiva, ochráníme obklady a nábytek a prodloužíme životnost stavebních konstrukcí.

Metody odstraňování vlhkosti ze zdiva

Podřezání zdiva

Cílem podřezání zdiva je vytvoření izolace fyzikální cestou. Do cesty vzlínající vlhkosti je vložena nepropustná překážka ze speciální polyethylenové folie. Podřezání cihelného zdiva se provádí řetězovou pilou a kamenného a smíšeného zdiva diamantovým lanem.

Vrážení nerezových plechů do vlhkého zdiva

Do průběžné spáry zdiva se mechanickou cestou vráží nerezové ocelové plechy a tím vznikne dodatečná vodorovná hydroizolační zarážka proti vzlínající vlhkosti z podzákladí objektu do obvodových i vnitřních zdí, díky čemu dochází k vysušení zdiva nad touto zarážkou.
Podřezané zdivo s vloženou fólií
Podřezané zdivo s vloženou fólií
Zdivo s vraženým nerezovým plechem
Zdivo s vraženým nerezovým plechem

Injektáž vlhkého zdiva

Sanace a izolace zdiva chemickou injektáží spočívá v napuštění a vyplnění kapilárních pórů injektážním prostředkem, který je do zdiva vpraven předvrtanými otvory. Hydroizolace zabraňuje vodě ve vzlínání a zdi jsou spolehlivě izolovány proti vlhkosti.

Podsekání zdiva s odizolováním

Do vlhkého zdiva jsou vybourány otvory, do kterých je vložena a posléze zazděna izolace. Aby se zabránilo sedání zdiva, je vhodné spáru mezi novým a starým zdivem tlakovat cementovým čerpadlem.

Odvětrávací metody

Voda z vlhkého zdiva se musí postupně odpařit. Tento proces je umožněn a urychlen odvětráváním nebo cíleným vysoušením vysoušeči. Pouze odvětrávání zdiva málokdy splní nároky na obytný standard a proto je vhodné odvětrávací metody využívat jako doplňkové opatření v kombinaci s jinými sanačními metodami.
Tlakování spáry
Tlakování spáry

Zateplení zdiva proti kondenzované vlhkosti

Řešením proti kondenzované vlhkosti zdiva je jeho zateplení a zaizolování tepelných mostů. Například zateplovacím systémem z minerální vaty nebo polystyrénu.

Poruchy instalací a zatékání do zdiva

Častou příčinou vlhkosti zdiva bývají závady dešťových svodů, vodovodů, odpadů, kanalizaci, vodovodů, ale i komínů. Tyto závady opraví příslušný řemeslník.
Podsekané zdivo
Podsekané zdivo

Sanační omítky

Sanační omítky propouští vlhkost, zachycují soli a umožňují dýchání a vysychání zdiva.

Prodyšné (difúzní) sanační omítky

Sanační prodyšné omítky odpuzují vodu, jsou vysoce pórovité a prodyšné a mají velmi nízkou kapilární nasákavost. Voda kapilárami neproniká ze zdiva do omítky a její povrch zůstává suchý, bez mokrých fleků.

Vodotěsné sanační omítky

Sanační vodotěsné omítky zabraňují pronikání vlhkosti ze vzduchu do zdiva. Používají se především v místnostech s velmi vysokou vzdušnou vlhkostí, například v kuchyních a prádelnách. Často bývají nahrazovány hydroizolačními stěrkami.
Solné výkvěty na zdivu
Solné výkvěty na zdivu

Hydroizolace

Izolace proti vodě mohou být svislé nebo vodorovné.

Svislé hydroizolace - sanace střech

Pro sanace střech se používají většinou speciální fólie z měkčeného PVC nebo asfaltové pásy, které se pokládají na předem penetrovaný podklad. Kvalitní materiály pro hydroizolaci střech zaručují vysokou propustnost vodních par, nízkou hmotnost a hygienickou a ekologickou nezávadnost.

Vodorovné hydroizolace - sanace podlah

Sanace podlah se provádějí podle konkrétních dispozic stavby a liší se podle toho, zda má objekt základovou desku, nebo nemá. K sanaci se používají především svařované plastové fólie nebo modifikované asfaltové pásy s kvalitní vložkou.

Zdroj: www.vitplus.cz