Jak uspořádat místnosti v domě Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Bydlení je skutečně velká investice a vyplatí se vše dobře rozmyslet s výhledem do budoucna. Je například velmi nepraktické a obtěžující musí-li se v domě chodit do jedné místnosti přes druhou. A nepříjemností časem přibývá s tím, jak se rodina postupně rozrůstá. Čím menší je výměra bytu, tím víc musíme promýšlet efektivní využití každého čtverečního metru. O skutečné prostornosti bytu rozhoduje také způsob otvírání dveří. Ideální jsou samozřejmě posuvné se stavebním pouzdrem. Po otevření doslova zmizí ve zdi.  

Na některé věci v oblasti bydlení možná časem změníte názor nebo prudce narostou ceny některých energií. Zvažte například, zda se nepřipravit na budoucí instalaci krbu, i když momentálně jste rozhodnuti pro jiný způsob topení. Když budete místnost s krbem situovat vedle technické místnosti - ideálně kotelny, můžete uvažovat o krbu oboustranném. Zatápění z druhé strany vám ušetří práci při úklidu, vytápěná místnost zůstane čistá a nezakouřená.
Je třeba také počítat s tím, jak rychle rostou naši potomci. Postupně mění svoje nároky na prostor a soukromí. Jednou odejdou z domu nadobro a vzniklý volný prostor by měl být využitelný pro jiný účel pokud možno bez velkých a drahých úprav. Dům by prostě měl být zařízen variabilně a prakticky.
Kuchyně se dnes budují velkoryse propojené s obývákem, aby rodina trávila co nejvíce času pohromadě. Zapadá to dobře do konceptu rozdělení bytu na komunikativní (denní, obytnou) a soukromou (klidovou) zónu. Tu najdou děti ve svém pokojíčku, dospělí pak v ložnici, popřípadě pracovně. Co nejblíže ložnici by měla být koupelna. Pokud jste větší rodina, zvažte, zda vystačíte jen s jedním umyvadlem. Co se týká toalety, zvuk splachování by vás neměl rušit ze spánku. Oddělená toaleta je i hygieničtější, vybavte ji ale malým umyvadlem. Zvykem je druhá toaleta v domě blízko vchodové části. Ta má sloužit i pro návštěvy. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační obr (www.shutterstock.com)
Ilustrační obr (www.shutterstock.com)
Myslete na budoucí rozmístění vestavěných skříní, které uberou část plochy. Moderní domy mívají také šatnu a různé technické místnosti. Můžou posloužit jako prádelna, sušárna, místnost na šití atd. Mají se, stejně jako garáž, umisťovat na severní stranu domu, aby působily jako tepelná izolace. 
Velmi příjemnou součástí domu je atrium nebo zimní zahrada, ale jen tehdy, pokud nenaruší vaše soukromí. Pamatujte tedy na masivní oplocení sahající do dostatečné výšky.
V případě potřeby lze měnit vnitřní uspořádání domu. Například zvětšit některou místnost na úkor chodby nebo doobydlet podkroví. Garáž s přímým vstupem do domu lze využít jako další obytný prostor pro odrostlého potomka, který již nechce sdílet pokoj se svým sourozencem. Existují také dočasná mobilní schodiště, která se později odsunou a otvor se uzavře. Z původně dvougeneračního bytu tak mohou vzniknout byty dva, zcela oddělené, pokud se dobuduje schodiště venkovní. 

Nechte se inspirovat, ale nekopírujte příliš ostatní, i když se vám jejich obydlí velmi líbí. Bylo by to stylizování se do někoho místo sebevyjádření, které prezentuje právě vaši osobnost.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační obr (www.shutterstock.com)
Ilustrační obr (www.shutterstock.com)