Jak vybrat interiérové dveře Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Od nových interiérových dveří očekáváme, že budou praktické, kvalitní, dlouho vydrží a designově budou ladit s interiérem našeho bytu. Rozhodně se proto vyplatí jejich výběr nepodcenit.

Výběr materiálu dveří

Nejlevnější variantou jsou plastové dveře, jejichž povrch je upraven folií v různých barvách a dekorech. Cena se pohybuje od jednoho tisíce korun. Příliš často se však tento typ dveří v interiérech nepoužívá. Častěji se setkáme s plastovými dveřmi balkónovými a vchodovými jako doplňkem plastových oken, který tak uchová ráz výplní stavebních otvorů.

Dveře s povrchovou lakovanou přírodní dýhou se vyznačují dlouhou životností a vyberete si z množství profilů, typů a dřevin. Stojí od dvou tisíc korun.

Nejhezčí a nejkvalitnější jsou dveře z přírodního masivu. Vyráběny jsou nejčastěji ze smrku nebo borovice. Výhodou je, že při jejich opotřebení stačí dveře obrousit a znovu povrchově upravit. Nevýhodou je však vyšší cena, která se pohybuje od deseti tisíc korun výš.

Otevírací nebo posuvné dveře?

Otevírací dveře:

Nejrozšířenější jsou pravé nebo levé otevírací dveře. jejich typické šířky jsou od 60 do 90 cm, výška 197 cm. Vyrábějí se plné nebo prosklené, ale i celoskleněné. Levnější dveře jsou vyrobeny ze ztuženého papíru a jejich povrch je tvořen lisovanými deskami s povrchovou úpravou. Výdrž materiálu není příliš vysoká, stačí silnější rána do dveří a můžete je prorazit. Pokud si připlatíte a pořídíte si dveře s DTD deskou, bude jejich výplň z dřevotřísky. Nejkvalitnější a nejpevnější jsou dveře z masivu.
Plné křídlové dveře, fólie javor, kování M&T Garanti rozetové
Plné křídlové dveře, fólie javor, kování M&T Garanti rozetové
Dveře Vertika a Vertika plus patří k nejoblíbenějším
Dveře Vertika a Vertika plus patří k nejoblíbenějším

Posuvné dveře:

Posuvné dveře jsou stále modernější a oblíbenější nejen díky ušetřenému místu, ale i pro jejich elegantní vzhled. Mohou se otevírat do stěny, nebo se po stěně posouvat. Při otevírání do stěny je třeba do stěny vestavět stavební pouzdro. Při posouvání po stěně se ke stěně pouze ukotví vodící liště, která může být kryta pouzdrem ze sádrokartonu širokým asi 15 cm.

Kde si dveře koupit?

Interiérové dveře si můžete objednat přes internet, ale může se stát, že dekor bude vypadat jinak, dveře nebudou pasovat, nebo budou nekvalitně opracovány. Rozhodně se vyplatí vidět dveře naživo, zkontrolovat kvalitu a porovnat zvolený dekor například se vzorkem podlahy. Objednáte-li si dveře ze zahraničí a jejich cena je nižší nebo stejná, jako cena dveří z ČR, je pravděpodobné, že nebudou příliš kvalitní a také případná reklamace je v tomto případě mnohem složitější.

Zdroj: www.zlinspol.cz
Posuvné dveře do stavebního pouzdra, lamino ořech, atypické prosklení
Posuvné dveře do stavebního pouzdra, lamino ořech, atypické prosklení
Vzorková prodejna dveří
Vzorková prodejna dveří
Obložková zárubeň a oblíbené kování - detail
Obložková zárubeň a oblíbené kování - detail
Prosklené křídlové dveře Dominant, lamino javor
Prosklené křídlové dveře Dominant, lamino javor