Květiny tvoří neodmyslitelnou součást našeho života. Neustále jej obohacují rozmanitostí svých barev a tvarů. Květinami lze nejen vyzdobit byt, ale je i možné vyjádřit různost lidských osobností, které v domácnosti žijí.
Připravili jsme pro vás květinový horoskop, který vám pomůže vybrat ty správné květiny jak do vašeho bytu, tak pro vaše přátele.

VÁHY – GERBERA


Ženy – Váhy v sobě mají hodně ženskosti a od svých partnerů vyžadují hodně pozornosti. Bývají intelektuálně zaměřené, mají hluboký citový život a smysl pro vše krásné, květiny nevyjímaje. V jejich společnosti se jim lépe relaxuje, přemýšlí a rozhoduje. Stres a napětí pro ně nejsou to pravé.

Sedmikráskovité květy gerber mohou někomu připadat příliš skromné, ale k přemýšlivým Vahám mají velmi blízko. Svou jednoduchou krásou gerbery připomínají květiny, které kreslí malé děti, a jejich barvy a tvary jako by vypadly přímo z omalovánek. Jsou zosobněním harmonie, která je pro Váhy velmi důležitá. Hebké okvětní plátky, ochmýřené stonky a listy gerber nesmírně přitahují pohled - přímo volají po doteku a pohlazení. Po něžném zacházení a komplimentech touží stejně jako Váhy. Další společné atributy, které gerbery se znamením Vah pojí, jsou křehkost, elegance a nepostradatelnost.

Gerbery jsou velmi oblíbené a každý je dobře zná. Jejich původ je překvapivě exotický, pochází z jižní Afriky. Své jméno získaly po německém sběrateli rostlin, Traugottu Gerberovi. Až do 19. století byly šlechtěny ve Velké Británii, avšak v současnosti se nejintenzivněji pěstují a šlechtí v Nizozemsku. K dostání jsou červené, růžové, žluté, oranžové, lososové, bílé i smetanové varianty, existují však i dvoubarevné odrůdy.

Různě velké a barevné květy se dají libovolně kombinovat. Pevně svázané gerbery se skvěle vyjímají zejména v pestrých, barevných úpravách. Bohaté kytice evokují pocit luxusu, který si ani silně esteticky vnímající Váhy neodepřou. Jejich krásou se můžou těšit bez ohledu na počasí, gerbery jsou na trhu po celý rok. Vahám je vlastní nadání pro uměleckou tvorbu a přemýšlivost – gerberám najdou jistě i jiné než tradiční uplatnění. Kytici mohou doplnit například několika květy, kterými ozdobí svou garderobu.

Při správné péči je gerbera velmi trvanlivou řezanou květinou. Avšak stejně jako pro Váhy je pro ně důležité, aby v prostředí, v němž se nacházejí, bylo vše vyvážené. Do vody se má přidat výživa pro řezané květiny, zvláště pokud je gerbera v kytici s jinými květinami. Váza musí být čistá a obsahovat pouze malé množství vody. Pokud není vystavena přímému slunci nebo v blízkosti zdroje tepla, vydrží gerbera velmi dlouho. Nezbytné je seříznout konce stonků ostrým nožem.
GERBERA. Foto Holandská květinářská kancelář.
GERBERA. Foto Holandská květinářská kancelář.

ŠTÍR – ANTHURIUM

Anturie hned na první pohled působí velmi luxusním dojmem. Její takřka perfektní vzhled koresponduje s povahou jedinců narozených ve znamení Štíra, kteří se nespokojí s kompromisy a touží po dokonalosti a perfekcionalismu.

Lidé ve znamení Štíra jsou často tiší až tajnůstkářští. Když se však pro něco rozhodnou, dokáží být velmi tvrdí a nekompromisní. I anturie dává drze a pyšně najevo vědomí své krásy a výlučnosti. Vyzývavé toulce a působivě dlouhý, na konci elegantně zakroucený hrot palice, okamžitě poutají veškerou pozornost.

Tato květina byla objevena roku 1867 v deštných pralesích v Kolumbii. Když vědci přemýšleli, jak ji pojmenovat, inspirovala je právě dlouhá palice, která vyrůstala ze sytě červeného toulce a tvořila dominantu do té doby nevídaného květu. Květina nakonec dostala jméno Anthurium – „ocasnatá rostlina“.

Díky výrazným liniím a exotickému nádechu je anturie vhodná pro aranžmá, kde stejně jako Štíři ve společnosti, vždy zaujímá ústřední postavení. Pokud její nápadný toulec použijeme v jednoduché kombinaci se zelení, dosáhneme působivého kontrastu.

Nejrozšířenější jsou dnes stále červené anturie, vybírat však můžeme i z variant s bílými, růžovými, zelenými a hnědými toulci. Velmi zajímavá je například anturie ‘Safari‘, jejíž fialovohnědý toulec zdobí bílá kresba. Anturie se dají aranžovat v kombinaci s dalšími květinami i samostatně. Interiérům dodávají nádech smyslnosti a vášně, což je přibližuje právě Štírům. O těch by se jen stěží dalo tvrdit, že mají k milostným dobrodružstvím negativní postoj. Na luxus a silné prožitky si Štíři vysloveně potrpí.

Pro dlouhý život anturií se doporučuje po zakoupení seříznout ostrým nožem asi 5 cm od konce stonky a kytici vložit do vázy s čistou vodou. Výživu pro řezané květiny je vhodné použít pouze v případě, že je anturie v kombinaci s jinými květinami.
ANTHURIUM. Foto Holandská květinářská kancelář.
ANTHURIUM. Foto Holandská květinářská kancelář.

STŘELEC – ZANTEDESCHIA


Zantedeschia možná na první pohled vypadá jako každá jiná květina, ale obyčejná v žádném případě není. Zcela jistě bude imponovat lidem zrozeným ve znamení Střelce, které nejlépe vystihují slova jako přirozenost, energie a optimismus. V kalách se snoubí rafinovaně skrytá výstřednost s elegantními čistými tvary, a to je pro nezávislé Střelce typické.

Bezpochyby ji můžeme považovat za jednu z nejoblíbenějších květin současných floristů. U nás je Zantedeschia známa spíše pod vžitým názvem kala. Pochází z oblasti jižní Afriky, kde roste hlavně v mokřadech a na březích řek tropického a subtropického pásma. V roce 1687 se začala pěstovat i v Evropě, kde jinde než v Nizozemsku, zemi květinám zaslíbené. První kaly pěstované k řezu byly bílé a často se používaly jako smuteční květiny. V dnešní době je barevná škála mnohem bohatší – růžové, fialové až téměř černofialové, lila, žluté, bordó, ale i hnědooranžové a lososové kaly se hojně používají do různých kytic a aranžmá.

Pro nápadité Střelce jsou tyto květiny pravým požehnáním. Barvy pro ně nemusí být jediným kritériem výběru, řídit se mohou i velikostí květů; kaly s většími květy se výborně hodí do větších aranžmá, kaly s drobnými květy zase například do svatebních kytic. Pružné stonky připomenou přesného a flexibilního Střelce, bez vody měknou, což usnadňuje tvarování do požadovaných tvarů. Samozřejmě je potom nutné opět květině vodu dodat. Snadno se tak dají vplést do neobvyklých aranžmá a lze s nimi provádět přímo úchvatné aranžérské kousky.

Květy ve váze vydrží velmi dlouho, až dva týdny. Jen je třeba vždy použít dobře vymytou vázu s čistou vodou (doporučuje se vázu předem naplnit teplou vodou s dezinfekčním přípravkem a po hodině dobře vypláchnout) a přidat výživu pro řezané květiny. Konce stonku je třeba seříznout ostrým nožem. Doporučujeme pravidelné vyměňování vody po třech až čtyřech dnech. Kytice by neměla být vystavena přímému slunci, například v blízkosti okna, nadměrné teplo jí totiž nesvědčí.
ZANTEDESCHIA. Foto Holandská květinářská kancelář.
ZANTEDESCHIA. Foto Holandská květinářská kancelář.

KOZOROH – KARAFIÁT

Kozorohové nebývají nápadní, většinou se, stejně jako plachý bájný živočich, po kterém mají jméno, drží stranou a nepřitahují zvláštní pozornost. Ve skutečnosti se však jedná o velmi ctižádostivé a úspěšné lidi. Jak muži, tak i ženy narozené v tomto znamení v sobě skrývají určitou jemnost a takt, příjemně hovoří, avšak někdy z nich vyzařuje melancholie a zvláštní chlad. Velmi dobře se k nim hodí karafiát, o kterém můžeme říci, že provází dějiny. Hrdé karafiáty se objevují již v malbách a tiscích z doby renesance. Používali je i milenci jako vyznání věrné lásky. Možná byste je přehlédli, ale nakonec se ukáže, že by to bez nich jaksi nebylo ono, zkrátka jako Kozorozi. V pozdější době se karafiáty staly symbolem revoluce – každý, kdo dělá revoluci chce zvítězit. Stejné je to s Kozorohy a nedejme se zmýlit. Jakkoliv malá se zdá jeho šance na vítězství, Kozoroh vyhraje.

Mezi muži zůstává karafiát upřednostňovanou květinou do klopy; tento módní doplněk si velmi oblíbil nizozemský kníže Bernhard, kterého můžeme spatřit na nesčetných fotografiích s krásnými plnokvětými karafiáty zdobícími jeho sako. Velkokvěté karafiáty se na rozdíl od těch běžných objevily až v pozdější době. Vznikly dlouholetým šlechtěním, které bylo zakončeno v USA, odkud se vrátily zpět do Evropy. S pomocí karafiátu lze vytvořit nápadité až extravagantní aranžmá, ale i aranžmá velmi decentní. K dispozici je velká řada barev, včetně dnes tak velmi módní zelené. Snad jen v modrém provedení jej nehledejte. Neuspěli byste.

Se zbarvením květu karafiátu je ale třeba zacházet opatrně. Kozoroh, ač se to zprvu nemusí projevit, je velmi výřečný, vtipný, prostě úžasný společník. S karafiátem a jeho barvami je to podobné – dodnes uznávaná pravidla květomluvy, „jazyka květin“, hovoří jasně: červená vyjadřuje nešťastné srdce, žlutá opovržení, růžová lásku ženy a pruhovaná variace znamená odmítnutí. A navíc je Kozoroh konzervativní, takže na symbolice barev bude jistě trvat.

Plnokvěté karafiáty s delikátními krajkovými okvětními plátky vypadají jako rozpustilé střapce. Mají schopnost vytvářet protiváhu zejména k ostrým listům rostlin, jako je například Banksia. Karafiáty je možno aranžovat tak nápaditě, že ve výsledku jen ztěží poznáte, že jsou to ony.

Jeden dobrý tip na závěr. Lidé zrození ve znamení Kozoroha mívají citlivou imunitu. Podobně karafiáty jsou velmi citlivé na etylén, proto je nikdy nenechávejte v blízkosti zrajícího ovoce. A nezapomeňte – latinský název karafiátu je Dianthus. To v překladu znamená božská květina. Potřebujete snad vědět víc?
KARAFIÁT. Foto Holandská květinářská kancelář.
KARAFIÁT. Foto Holandská květinářská kancelář.