Jak vybrat vhodnou venkovní dlažbu Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

První, co na vás zapůsobí při pohledu na rodinný domek, je celkový dojem, který u vás vyvolá. Není to pouze stavení samo o sobě, které vás zaujme, ale i úprava jeho okolí, vzhled a uspořádání zeleně a prostředí, do kterého je zasazeno. Ovšem nemalou zásluhu na celkovém vzhledu má i fakt, z  jakého materiálu je příchozí a příjezdová komunikace. To vše vytváří jednotu, která může být harmonická, ale i nekompaktní. Právě vstupní komunikace je jakousi branou do většiny obydlí. Nesmíme zapomínat, že právě tento prvek již vytváří domov.

Dnešní trh nabízí stále více možností a rozmanitosti v jakémkoli druhu sortimentu, stejně je tomu u nabízených stavebních materiálů a to samé platí i u materiálů vhodných k zušlechtění komunikací či teras. Je možné nechat si vyložit okolí svého domu, dřevem, pískovcem, hliněnou keramikou, dřevoplastem, laminátovými deskami, či se držet fádního asfaltu.

Výhoda betonové dlažby

Pokud ovšem chcete přirozený, klasický a zároveň pestrý vzhled, je vynikajícím řešením venkovní dlažba vyráběná z betonu. Tato dlažba působí přirozeně, kompaktně, na údržbu je bezproblémová a můžete si vybrat z velikého množství tvarů, barev či colormixů.

Dlažba je dnes každodenní součástí našeho života, potkáte ji na parkovištích obchodních center, je položena v ulicích našich měst či obcí. Již dávno nemusí vypadat jako obyčejné „Íčko“, ale je tvarově různá a pestrá. Dlažba dnes v ulicích našich měst nahrazuje dříve obvyklý asfalt. Důvod je jednoznačný, dlažba má oproti asfaltu mnoho výhod. Je snadnější na pokládku, je rozebíratelná a tedy snáze opravitelná, neodvádí vodu do kanálu, ale předává ji své lokalitě a je vyráběna mnohem ekologičtěji než asfalt.

Další nespornou výhodou venkovní dlažby je její přirozená odolnost vůči klimatickým podmínkám, především mrazu, ale i přímému slunečnímu záření. Pokud je kvalitně vyrobena a dodatečně ošetřena, je také zvýšena její odolnost proti chemickým posypům. Kupříkladu dlažba společnosti DITON je dvouvrstvá a je opatřena ochrannou emulzí PRIME PROTECT, která posiluje ochranu dlažby vůči všem jmenovaným faktorům a dodává dlažbě další schopnosti v podobě omezení tvorby vápenocementových výkvětů a snížení možnosti znečištění dlažby. Dlažba má lepší samočistící schopnosti a je bezpečnější vůči skluzu.
DITON PARKETA barva okrová
DITON PARKETA barva okrová
DITON STONE colormix FALBO
DITON STONE colormix FALBO
DITON STONE colormix FALBO
DITON STONE colormix FALBO
DITON STONE colormix MORANO
DITON STONE colormix MORANO
DITON TESELA colormix RUDEN
DITON TESELA colormix RUDEN

Pevnost dlažby

Dlažbu můžeme na našem trhu najít v různých tvarech. Záleží pouze na každém z nás, zda si vybere dlažbu zámkovou, která do sebe tvarově zapadá (ÍČKO, VLNKA, TERČÍK, TESELA, …), či kupříkladu dlažbu plošnou (30x30, 50x50), nebo skládanou (PARKETA, KOSTIČKA). Důležité je, aby bylo ještě před zakoupením jasné, jakému zatížení bude dlažba muset čelit. V případě dlažby neurčuje její pevnost tvar, ale její výška. Společnost DITON vyrábí dlažby o šířce kamene 4, 5, 6, 8, 10 a 15 centimetrů. Čím je kámen dlažby vyšší, tím je dlažba určena pro větší zatížení.

Pokládka dlažby

Odolnost proti zatížení ale nelze odvíjet pouze od rozměrů dlažby, ale i od geologického složení podloží, na kterém bude dlažba ležet. Je tedy dobré znát podloží a přizpůsobit mu provedení podkladových vrstev. Pokládka je velice důležitá pro budoucí životnost dlažby! Je nutné se jí zhostit s co největší zodpovědností. Není vhodné pokládat dlažbu do betonového lože, kde betonová dlažba nemůže dále pracovat a neumí odvádět vodu. Tím vzniká větší riziko vápenocementových výkvětů.

Při samotné pokládce odebírejte dlažbu vždy z více palet najednou. Dosáhnete tím lepšího barevného vzhledu. Obzvláště vhodné je držet se tohoto pravidla při pokládce dlažby, která je vyráběna v provedení colormix.
DITON VILLANO barva okrová
DITON VILLANO barva okrová
dlažba DITON PAVÉ MOCCA
dlažba DITON PAVÉ MOCCA
Dnes je možné dlažbu pokládat jak ručně, tak i strojově. Strojní pokládka je vhodná při dláždění velkých ploch, jako jsou parkoviště či nakládací plochy u logistických center. Pokud zákazník ví, že pokládka bude prováděna pomocí mechanických strojů, je nutné upozornit na to svého obchodníka a ten zajistí specifické položení dlažby na palety.

Dlažba je dnes moderním doplňkem každé zahrady, domu a města. Je možné si vybrat ze široké škály nabízeného sortimentu nejen dle tvaru dlažby, ale i její barvy. Až se příště budete rozmýšlet, čím zpestřit okolí svého domu, neváhejte a zkuste využít betonovou dlažbu. Třeba tu od společnosti DITON.

Zdroj: www.diton.cz
Záhonový obrubník
Záhonový obrubník
Žlab
Žlab
Chodníkový obrubník
Chodníkový obrubník