Jak zateplit strop půdy?

Na co jste se ptali v energetické poradně? Přinášíme vám tři zajímavé dotazy a vyčerpávající odpovědi na ně. První dotaz se týká možnosti zateplení stropu půdy, druhý nedostatečného vytápění tepelným čerpadlem a třetí vytápění plynovými kotli.

Dobrý den, mám v plánu zateplit strop k půdě, která je nevytápěná, ale rád bych pochozí variantu. Strop je klasický z keramických vložek a dobetonávky.

Dobrý den, ve vašem případě byste vytvořil rošt, např. z dřevěných prken, dřevotřískových desek, apod. Pokud zamýšlíte plně pochozí variantu stropu, bylo by vhodné na stávající podlahu stropu umístit parozábranu. Na ni zhotovíte zmíněný rošt. Nevím, jestli už máte nějakou tepelnou izolaci ve stropě, ale ideální tloušťka nové izolace by měla být cca 30 cm. Lze použít minerální vatu v rolích nebo foukanou izolaci. Konstrukci následně zaklopíte OSB deskami v celé ploše, případně jen tam, kde požadujete pochozí plochu.

Dobrý den, máme relativně nový rodinný dům. Loni jsme změnili vytápění na tepelné čerpadlo vzduch - voda a nastal problém v místnostech v podkroví, především v místnosti, která je na severní stranu. Pravděpodobně by to chtělo větší radiátor, ale i tak si nejsem jistý, zda to vyřeší problém. Šikminy jsou zatepleny myslím dostatečně. Jinak pod touto místností se nachází garáž, která není vytápěna. Můžete nám prosím pomoci s vyřešením problému?

Dobrý den, jak jste již zmínil, tak topný výkon radiátoru v oné místnosti nestačí pokrýt tepelnou ztrátu místnosti. Pokud je navíc místnost orientována na sever, včetně oken, tak nelze počítat ani s nějakými solárními zisky. Problém tedy může být v otopné soustavě, která není optimálně navržena na výkon tepelného čerpadla, kterým pravděpodobně topíte na nižší teplotu než u původního. Nejlepším řešením by bylo kompletní zateplení obvodových stěn. Zateplení stropu nad garáží je také určitým řešením a ne nijak nákladným. Použít můžete klasický polystyren EPS, případně o něco dražší minerální vatu v deskách. Tloušťka izolace by měla stačit cca 10 cm, záleží i na výšce místnosti garáže. U tohoto případu, ale neodstraníte tepelné mosty (styk obvodové zdi a stropu). Pokud zateplení problém nevyřeší, pak by měla následovat výměna radiátoru za větší a vyregulování soustavy.

Dobrý den, máme rodinný dům, kde jsou obývána dvě podlaží. Chystáme se na komplexní rekonstrukci vytápění na plyn, které je nevyhovující. Naše dotazy jsou, zda lze jedním kotlem vytápět nezávisle každé patro zvlášť a zvlášť také odečítat spotřebu na každé patro. Je možné použití kondenzačního kotle, i když v domě nemáme podlahové topení?

Dobrý den, ve vašem případě, pokud požadujete vytápět odděleně obě patra jedním plynovým kotlem, lze doporučit vhodně dimenzovanou akumulační nádrž, která bude natápěna kotlem a z aku nádrže budou vývody pro každé podlaží. Sledování spotřeby pro každé podlaží je možné pomocí poměrových měřičů spotřeby na každém otopném tělese. Podlahové vytápění není nutné pro provoz kondenzačního kotle. Ten funguje i s běžnou otopnou soustavou s radiátory. Jen je nutné ověřit dostatečný výkon radiátorů na předpokládaný tepelný spád nového kotle. Co se týče regulace, tak otopná tělesa by měla být vybavena termostatickými ventily a součástí aku nádrže by byl termostat, který bude řídit provoz nového kotle v závislosti na teplotě vody v aku nádrži.
Zdroj: www.eccb.cz
Energy Centre České Budějovice Poslat poptávku