Jaké krmítko a krmení jsou pro ptáky nejvhodnější? Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Kromě zimního krmení ptactva bychom však neměli zapomenout ani na vodu, která je pro ptáky v zimě nezbytností. Pokud rádi pozorujete život za oknem, pořiďte si na zahradu či balkón krmítko a pítko. Máte tím také příležitost odvděčit se ptákům za pomoc při boji proti škůdcům na své zahradě. V současné době trh nabízí nejrůznější krmítka a pítka, která jsou nejenom praktická, ale také  dekorativní, takže mohou být vkusným doplňkem.

Jaké krmítko je nejvhodnější

Nejčastějším materiálem pro krmítko je dřevo, objevují se také plastové nebo keramické druhy. Největší radost však budete mít z vlastnoručně vyrobeného krmítka, na které můžete použít materiály, co dům dá, včetně mističek, tácků nebo vyříznutých krabic z pevného kartonu. I taková krmítka poslouží svému účelu. Můžete je rozmístit nejen v zahradě, ale také v blízkosti svého domu. Při výběru krmítka nebo při jeho výrobě myslete na to, že by nemělo být příliš pestré a ozdobené. Ideální je dostatečně velké krmítko, které bude přístupné i větším ptákům nebo celým skupinkám. Mělo by být přístupné z více stran; příliš uzavřené druhy se ptákům nelíbí.

Kam krmítko upevnit

Krmítko, ptačí budku či pítko umisťujeme vždy tak, aby bylo chráněno před deštěm, větrem, sněhem a hlavně před nebezpečnými predátory, jako jsou kočky a kuny - zkrátka tam, kde by ptáci měli dobrý rozhled. Ideální je k tomuto účelu silná větev stromu nebo keře, plot nebo silný kůl, v bytech na okenní parapet. Můžeme tak sledovat ptačí návštěvy, což ocení zejména děti.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Jaké krmivo je nejvhodnější?

Ptákům nejvíce chutná slunečnice, která je bohatá na oleje a protein. Ideální je černá, která je na rozdíl od černobílé měkčí. Ptáci však nepohrdnou ani prosem, konopným a lněným semínkem nebo kukuřicí. Vhodné je také čerstvé ovoce, jako jsou hrušky a švestky. Pokud chcete ptákům přilepšit, výbornou pochoutkou pro ně jsou drcené ořechy, zbytky z kuchyně jako drobečky z pečiva, drcené skořápky, vařená rýže nebo nastrouhaná mrkev jim nikterak neublíží. Lojové koule jsou pro ně kalorickou bombou, díky které naberou potřebnou energii. Krmivem pro ptactvo jsou i bobule z keřů a stromů jako např. dříšťálu, hlohyně, šípkové růže nebo skalníku. Na krmení ptactva bychom neměli zapomenout zejména za mrazivého počasí nebo při vydatné sněhové nadílce. Při mírné zimě a na jaře se krmení nedoporučuje, protože tak zasahujeme do přirozeného chodu přírody. Ptáci by neměli ztrácet schopnost najít si obživu bez lidského zásahu. Díky naší pomoci však lépe prospívají a opět se pomalu začínají zvyšovat jejich počty.

Kromě krmení bychom neměli zapomínat na vodu, která je často opomíjena. Je to voda, která je pro ptáky životně důležitá. Obvykle totiž trpí nedostatkem vody více nežli potravy. Vodu doplňujeme za chladného počasí do misek nebo do speciálních pítek. Za mrazu do misek nalijeme horkou vodu. I když si ptáci dokážou vodu získat ze sněhu sami, musí k tomu použít mnoho energie. Voda jim také slouží jako koupel, díky které mají peří v dobré kondici.  
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)