Je lepší fixovat ceny elektřiny a plynu a nebo ne?

Na co jste se ptali v energetické poradně? Přinášíme vám dva zajímavé dotazy a vyčerpávající odpovědi na ně. První dotaz se týká cen elektřiny a plynu, zda je lepší fixovat a nebo ne a druhý krbových kamen, zda mohou být nadále v provozu.

Dobrý den, týká se nás asi jako spousty dalších navýšení cen elektřiny a plynu. Rád bych se zeptal, jaký doporučujete postup, zda je lepší ceny zafixovat nebo volit smlouvu na neurčito a jakého dodavatele, aby nedošlo opět k nějakým problémům.

Dobrý den, v dnešní době je těžké poradit správný postup a jaký produkt zvolit vzhledem k nepředvídatelnému vývoji cen jak elektřiny, tak plynu. Pokud jste aktuálně u dodavatele poslední instance (DPI) z důvodu ukončení dodávek stávajícího dodavatele, máte na 6 měsíců zajištěné dodávky právě u DPI. Ty ceny, jak se momentálně zdá, nejsou samozřejmě výhodné. Je tedy vhodné vybrat běžné produkty u stávajících dodavatelů nebo přejít k jinému dodavateli. Doporučuji využít srovnávač dodavatelů energie buďto na stránkách energetického regulačního úřadu ERÚ nebo na tzb-info, kde zadáte několik údajů a spotřebu, ideálně z posledního vyúčtování. Srovnávač vám přehledně zobrazí, kolik byste aktuálně platili u daného dodavatele a zároveň i podmínky a délku uzavření smlouvy. To, zda zvolit smlouvu na neurčito nebo uzavřít smlouvu s fixací cen na jeden a více let, bohužel nedokážeme relevantně posoudit a doporučit. Je třeba dbát i na kontrolu aktuálnosti ceníků, někteří dodavatelé již aktualizovali, čili navýšili své ceníky, někteří dodavatelé mají ještě původní ceníky, které v dohledné době jistě navýší.

Dobrý den, všude se mluví o zákazu kotlů na tuhá paliva od příštího roku, ale nikde jsem se nedočetl, jestli se to týká i krbových kamen s výměníkem nebo ne. Mohou být dále provozovány nebo je nutné též ukončit provoz?

Dobrý den, uváděné nařízení vyvstává ze zákona č. 201/2012 Sb., kde je uvedeno: „provozovat spalovací stacionární zdroj na pevná paliva o jmenovitém tepelném příkonu do 300 kW včetně, který slouží jako zdroj tepla pro teplovodní soustavu ústředního vytápění a který není navržen rovněž pro přímé vytápění místa instalace,…“. Z této definice tedy celkem jasně vyplývá, že tyto požadavky se netýkají krbových kamen ani krbových vložek i s teplovodním výměníkem, které jsou navrženy a slouží zároveň i pro přímé vytápění prostor.

Energy Centre České Budějovice Poslat poptávku