Klimatizace do každé kanceláře Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Přáli by jste si klimatizaci do bytu, domu nebo do své kanceláře? Nebo se pořízení klimatizace ukázalo jako nutnost kvůli splnění norem týkajících se optimálních podmínek na pracovišti? Přívod kvalitního vzduchu s odpovídající vzdušnou vlhkostí a optimální teplotou ovšem není tak jednoduchou záležitostí. A osvěžující vzduch v parných letních dnech upravený klimatizací není zadarmo. Vyplatí se to vůbec? Potřebujeme projekt?

Téma klimatizace se již dávno nespojuje pouze s velkými budovami bez oken jako jsou například nákupní centra a další velká střediska. Klimatizace proniká i do menších dílen, kanceláří, provozoven a dokonce i do našich domovů. Proč? Společný jmenovatel tvoří pojem tepelná pohoda prostředí.

Klimatizace je zařízení, které upravuje teplotu a vlhkost vzduchu a zajišťuje dostatečné větrání. Právě tyto faktory mají velký vliv jak na momentální psychický tak na fyzický stav člověka. Konkrétněji ovlivňují spokojenost a pohodu člověka a v neposlední řadě jeho pracovní nasazení. Právě vliv na pracovní nasazení je argument, který se stal impulsem pro investici do klimatizačního zařízení na mnoha pracovištích, protože zaměstnavatelům se jeho provoz v porovnání s výsledky bez klimatizace –  vyplatil.

Centrální nebo vícezónová klimatizace?

Zmínili jsme se o vlivu tepelné pohody na jedince a právě zde se musíme zastavit. Co je optimální teplota pro jednoho nemusí být optimální pro druhého – vnímání je ryze individuální záležitostí. Proto bychom měli dobře zvážit, jaký druh klimatizace zvolit. Právě lokální neboli vícezónová klimatizace může být regulována podle potřeb v jednotlivých místnostech. Centrální soustavy udržují konstantní podmínky v celém objektu. Údržba jediného klimatizačního centra je snazší než údržba více center. Na druhou stranu centrální systém se neobejde bez rozvodů vzduchu.
Foto KSK s.r.o.
Foto KSK s.r.o.

Rozhodují výchozí podmínky

Volba kterékoliv z těchto dvou řešení nebo jejich kombinace závisí na mnoha podmínkách: např. na půdorysu budovy a dalších podmínkách architektury. Správné nadimenzování klimatizace zahrnuje i někdy náročné požadavky uživatele s ohledem na finanční možnosti – jak na pořizovací tak na provozní náklady. Samozřejmě i v této oblasti zaznamenáváme trend popularity zařízení s  nízkou spotřebou energie a s provozem, který nezatěžuje životní prostředí.

Projekt

I v případě, že pořizujeme klimatizaci jen do menšího objektu, doporučuje se žádat vypracování projektu. Kvalitní projekt předejde možným problémům jako jsou např. předimenzování systému a hluk.
Foto KSK s.r.o.
Foto KSK s.r.o.
Speciální podmínky potřebují speciální druh klimatizace

Využívání některých technologií přímo vyžaduje odvod škodlivin a přivádění čerstvého vzduchu. Právě podle množství vznikajících škodlivin se posuzuje typ potřebného zařízení. Nejčastěji se s nimi setkáme v oblasti farmacie a medicíny, ale i v lakovnách a dalších dílnách.

Funkce Základní funkcí – jak již bylo zmíněno je úprava teploty a vlhkosti vzduchu a větrání, ale existují i tzv. multifunkční panely, které navíc obsahují např. požární hlásiče, osvětlení a další zařízení podle požadavků.

Nachlazení?

I v nejparnějších dnech bychom neměli nastavovat klimatizaci tak, aby mezi teplotou venkovního vzduchu a vzduchu uvnitř místnosti nebyl výrazný ba propastný rozdíl. Riskovali bychom tak totiž možnost nepříjemného nachlazení.
Foto KSK s.r.o.
Foto KSK s.r.o.
KSK spol. s r.o. - Technické zařízení budov Poslat poptávku