Protihlukové dveře (Zdroj: HT DVEŘE) Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Zapomeňte na hluk z chodby. Už žádné hádky sousedů odvedle, bouchání dveří od výtahu nebo štěkání psů. S protihlukovými dveřmi do bytu už vás tyto nepříjemné zvuky obtěžovat nebudou. Jak se ale vyhnout chybám a nenechat se nalákat na nefunkční řešení? Poradíme.

Před hlukem 100% ochrání jen dveře protihlukové

Jedinou jistotu vám dají protihlukové dveře. Díky speciálnímu složení jádra dveřního křídla a perfektnímu těsnění dokáží snížit hluk až o 44 dB. Je ale potřeba, aby byly spolu s novými protihlukovými dveřmi do bytu vyměněny i zárubně, jinak nebudou fungovat tak, jak mají.

A kromě protihluku se protihlukové vchodové dveře do bytu pyšní i protipožární odolností, skvělými izolačními vlastnostmi proti úniku tepla a především bezpečnostními prvky. A tohle všechno už se v rámci jedné investice vyplatí. Tedy pokud si pořídíte kvalitní protihlukové dveře od spolehlivého dodavatele.

Proč klasické odhlučnění nefunguje

Soused má odhlučněné dveře a nemůže si je vynachválit? Je velká šance, že jen lituje své investice a chce, aby někdo trpěl podobně, jako on. Odhlučnění dveří je totiž relativně drahé řešení s nepříliš líbivým výsledkem.

Dveře se musí nejdříve vysadit a teprve pak je možné na ně aplikovat protihlukovou izolaci. Dalším krokem je přidání čalounění, které musí být umístěno na stranu, odkud ke dveřím přichází hluk. Nakonec tedy skončíte s těmi stejnými dveřmi, které na sobě budou mít další vrstvu koženého čalounění, která nejen že nevypadá dobře, ale hlavně až tak dobře netlumí.

Vnitřní čalounění? Raději ne

Nechcete, aby bylo zvenku vidět, že máte dveře odhlučněné? Pak je samozřejmě můžete nechat odhlučnit zevnitř bytu. Připravte se ale na to, že to bude drahé. Pro odhlučnění je totiž potřeba použít molitan nebo jiný materiál, který pohlcuje zvuk. Na něj se pak umisťuje koženka, která paradoxně pohltivost zvuku výrazně snižuje.

Pokud byste se tedy rozhodli ušetřit a použít levnější materiál na vnitřní stranu dveří, výsledného efektu si pravděpodobně vůbec nevšimnete.

Protihlukové dveře (Zdroj: HT DVEŘE)
Protihlukové dveře (Zdroj: HT DVEŘE)