Konkurz na koupelnu? Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Kdo by netoužil mít pohodlnou a krásnou koupelnu vybavenou elegantním nábytkem, s krásnou vanou a obklady podle nejnovějších trendů? A co víc - kdo by se netěšil na slastný odpočinek ve vytoužené vaně s vířivkou, v které člověk zapomene absolutně na všechno? Vždy je nejtěžší začít s rekonstrukcí, případně s výstavbou (a to se netýká jen koupelny). Proto si udělejte z plánování, výběru materiálů, detailů a doplňků zábavu a získáte tak úžasnou možnost vlastní seberealizace.

Koupelny anebo místa očisty jsou odedávna součástí bydlení. Už ve středověku si lepší vrstva ráda dopřála očistu nejen ve veřejných lázních. Známé jsou koupelnové radovánky na dvoře krále Rudolfa II. Tak, jak se střídala staletí, měnily se i styly a koupelny se staly nevyhnutelnou součástí kvalitního bydlení. Svým koupelnám chceme dopřát originální , estetický vzhled. Odkud ale začít? Ne vždy od podlahy.

Dobré je si uvědomit, že koupelna už dávno není jen funkčním prostorem. Třeba si přiznat, že čas, který v ní trávíme, není zanedbatelný. Proto bychom měli uvažovat i o příjemném designu, výšce stropu, osvětlení, obkladu a dlažbě – a toto všechno dát i do souladu nejen s trendovými požadavky, ale i s obsahem peněženky. Na škodu rozhodně není ani zamyšlení se nad stavem potrubí určeného na přívod vody a odpadového potrubí, případně elektrických rozvodů a vypínačů. U koupelen situovaných v suterénu anebo v přízemí si ověřte, zda má kanalizace dostatečně velký spád, abyste předešli hromadění odpadu a následnému zápachu odtoků ze sprchy nebo vany.

Pokud sníte o velké vaně, myslete na to, že do ní budete potřebovat i velké množství ohřáté vody – a to dnes cosi stojí. Zároveň při výběru dlažby je dobré neopomenout realitu – to, že se v koupelně budete pohybovat bosí a mokří. Kupte si proto raději protiskluzovou dlažbu, nežli hladkou a lesklou. Větší množství dlažby spotřebujete, pokud se rozhodnete pokládat ji úhlopříčně. Nenechte se unést vidinou velké a rozlehlé koupelny. Proč? Na obložení budete potřebovat nejen velké množství obkladů a dlažby, ale nebudete moci zabránit cirkulaci vzduchu mezi jejími jednotlivými částmi, a tak budete mít neustále dojem, že je v místnosti průvan. V neposlední řadě neopomeňte před samotnou realizací stavební rekonstrukce odečíst šířku použitých obkladů a podobně.

Koupelnová studia se předbíhají v nabídce dekorů . Úspěch slaví imitace přírodního kamene a mramoru. Nejnovějším úletem španělských a italských designérů je imitace kůže. Pokud vám nestačí ani to, chystají se výrobci nabídnout novou sérii bytové keramiky v podobě textilních vzorů sedmdesátých let minulého století okořeněných neobyčejnou barevností a reliéfním povrchem. Některé obklady se tváří jako kašmír či juta, s povrchem napodobujícím přírodní textilie anebo textilní tapety. Obklady imitující dřevo, které opticky zateplují, zůstávají součástí trendových nabídek. Na výsluní koupelnových sérií jsou i obklady s metalickými efekty.
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Aby interiér dostal svůj charakter a dynamiku, zařídíme ho nábytkem a doplňky v kontrastních barvách. Tady platí zásada, že méně je více. Pro pocit harmonie zvolte maximálně tři barvy, anebo si udělejte radost novým vybavením : tón v tónu. Nikdy vás nezklame velké zrcadlo, které bude působit luxusně i v malém prostoru, pokud ho uděláte jako součást keramického obkladu.

Na závěr si ještě prozradíme, jaké barevné varianty jsou současným hitem. Není to tak jednoduché a jednoznačné. Totiž, pokud máte vysoký strop a větší koupelnu, v které máte dokonce i okno, pak jsou pro vaši koupelnu jako stvořené obklady velkých rozměrů v tmavých barvách s nádechem luxusu. Tam hrají prim právě pistáciová a vínová.

Pokud ovšem chodíte ráno do koupelny z prostorových důvodů jednotlivě, potom jsou pro vás ideální světlé obkladové série ozvláštněné kombinacemi menších ploch v sytých barvách. Větší plochy vyplněné mozaikou mohou prostor opticky zmenšovat. Důležité je ale říci, že barvám v koupelnách se meze nekladou. I nadále je módní modrá, a to od světle modré, modré až po kobaltovou modř. Rovněž je oblíbená mozaika, kterou je možné kombinovat, stejně jako ostatní univerzální dekory s množstvím studených nebo teplých odstínů.

Pokud toto všechno zvážíte, k tomu přidáte citlivý výběr obkladů z pohledu vašeho a jestli si přivoláte na pomoc zručného mistra, pak na vás po jednom až dvou týdnech čeká nevšední a uspokojivá atmosféra v nové koupelně. A věřte, že to všechno za to stojí!
Foto V-S BATH s.r.o. - prodejna
Foto V-S BATH s.r.o. - prodejna