Kování může být třešničkou interiéru Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Pod pojmem kování si představíme spektrum výrobků, které bývaly vyráběny výhradně z kovu, ale dnes se uplatňují i další materiály. Může jít o madla, klepátka, panty, rozety, koule, kliky, kličky na oknech, zástrče, mřížky, záskočky, čísla na dveře apod. Tyto prvky mohou být velmi nevzhledné jako kdysi v unifikovaných panelákových bytech. Mohou ale také být třešničkou interiéru, když se vyberou s vkusem a správně sladí.

Široká škála kování dnes vzniká kombinací následujících materiálů: dřevo, sklo, plexisklo, kov, kůže, keramika a porcelán. Ten se používá např. na rukojeť klik nebo madýlek v interiérech s nádechem nostalgie. Je-li kování opravdu z kovu, bývá opatřeno speciální povrchovou úpravou. Když je provedena opravdu špičkovou technologií, je velmi odolná a trvanlivá a odvíjí se od ní samozřejmě i cena výrobku. Kromě povrchu nás u kování zajímá také to, zda se snadno a přesně montuje a zda má zajímavý design.

Klika vás vítá doma

Kování se uplatňuje především na dveřích a zde pohled příchozího upoutá jako první klika. Kvalita je u ní velmi důležitá. Klika není na parádu, používáme ji dnes a denně. Pokud máme děti, ne vždy s ní zacházejí zrovna šetrně. Někdy se na ní dokonce houpají. Parádu by ale klika měla dělat také. Čím hezčí dveře, tím lepší korunu v podobě vkusného kování si zaslouží.
Klika
Klika
Co se týká materiálu, mosaz rozhodně z módy ještě nevyšla. Stejně tak další podobné slitiny v matné i leštěné verzi. Dále se dobře uplatňuje v moderních designech nerez, hliník či plast s kovovou kontrukcí pro větší pevnost. Hliník pro vnější použití bývá na povrchu upraven eloxováním, což je tak účinná ochrana, že se používá i v letecké výrobě. Jako vylepšení co do mechanické odolnosti se používá také pokovování zirkoniem, což je extrémně tvrdý materiál. Takové kování je pak vhodné použít tam, kde je opravdu hodně exponováno. Větší plochu kolem kliky zabírá štítové kování. Chcete-li jednolitou plochu dveří co nejméně narušit, volte decentnější kování rozetové, které je rozděleno na dvě nezávislé části. 
Rozetové kování
Rozetové kování

Některé novinky opravdu překvapí

Pokud zařizujete či renovujete interiér, sledujte trendy. Neustále totiž dochází k inovacím jak v designu, tak i v konstrukci kování. 
Vyrábí se i takové kování (panty), které umožňuje, aby se křídlo dveří dalo otevírat do obou směrů. Jako dekoraci dveří si můžete pořídit falešné panty například z mosazi. Nasadí se na stávající funkční panty. Setkáváme se i s falešnými nýty. Jde o detaily vlastně zbytečné ale tak dekorativní, že je nám líto se jich vzdát.
Kliky jsou k dostání i ve verzi decentně nasvícené LED diodami pro lepší orientaci potmě. Kliky a závěsy kované nebo kovaného vzhledu působí rustikálně nebo jako ty ze starobylého zámku. Takzvaná koule místo kliky má i mnoho jiných tvarů a  její střed může být ozdoben například třpytivým skleněným krystalem. 
Rozetové kování
Rozetové kování
Kování
Kování
Kování
Kování
Kování
Kování
Samostatnou kapitolou je bezpečnostní neboli ochranné kování. Řadí se do třech bezpečnostních tříd a hraje svou roli i při vyplácení pojistné částky, pokud dojde k násilnému vniknutí. Sofistikovaná biometrická klika chrání bezpečnost vašeho bytu tím, že reaguje na otisk vašeho prstu. Místo pro 'detekci“ se nachází v malé prohlubni v horní části kování.

Vkusu zákazníka vstříc

Pro někoho je byt mimo jiné způsobem, jak vyjádřili svoji osobnost. Výrobci i takových drobností jako je kování to registrují a přizpůsobují tomu trendy při vývoji novinek. Vychází se z průzkumů trhu a díky tomu si vybere opravdu každý - staromilec i vyznavač moderny.
Kování bez zámku
Kování bez zámku
Zdroj: Fortel