Krása ze skla Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Sklo zná dnes každý, ale možná, že málokdo si vybaví, že nejstarší skleněné nádoby jsou téměř 4000 let staré a že pocházejí z Egypta. Za dnešní vzhled křehké krásy vděčíme starým Féničanům, kteří před 2000 lety vynalezli sklářskou píšťalu. Byl to převratný vynález, který umožnil foukáním skla rychle a levně vyrobit nové druhy skleněných nádob. Proto jí skláři dodnes zůstali věrní. Každému se však nedařilo vyrábět pěkné a kvalitní sklo. Fígl byl v tom, že sklář musel umět vybrat vhodný písek, přidat správné množství rozličných přísad a mít obě ruce pravé…

Využití skla se v současné době velmi rozšířilo. Už to není jen o užitném skle v domácnosti. Značné zastoupení má sklo i ve stavebnictví. Zvykli jsme si na prostorné, světlé a průhledné prostory budov, které obklopují naše prostředí. Nutno podotknout, že ocel a sklo převzaly vládu v říši materiálů administrativních budov a vypadá to, že si ji jen tak vzít nedají.
V architektuře rodinných domů se prosazují pomalu a nesměle. Většímu užití skla brání především utkvělé představy individuálních stavebníků, ale ne všechny mají opodstatnění.

Sklo patří k drahým stavebním materiálům. Pokud chceme ušetřit, zvolíme neotvíravou na pevno vsazenou skleněnou plochu, která je levnější nežli její variabilnější „sestra“. Dalším problémem je doprava – velké skleněné tabule jsou náročnější na manipulaci dopravy, o skladování nemluvě. Proto je důležitá koordinace výstavby.

Hlavním motivem využití tohoto materiálu je dostatečné osvětlení interiéru. Velké skleněné plochy propouštějí velké množství přirozeného světla. Sluneční světlo je pro lidský organismus nejpřirozenější a právě velké stavební otvory jsou jeho zásobárnou nejen z hlediska zdravotního, ale i hygienického a psychického - v dobře osvětleném prostoru se cítíme příjemněji.

Princip efektu platí i opačně – skleněná plocha zintenzivňuje kontakt obyvatelů s exteriérem. Doporučuje se velké skleněné tabule uplatnit tam, kde je možno propojit interiér se zahradou. Pokud má stavebník štěstí na pozemek, vyplatí se zeleň vpustit dovnitř. Skvělý efekt dosáhneme francouzskými okny.
Foto SKLENÁŘSTVÍ JAROSLAV JELÍNEK
Foto SKLENÁŘSTVÍ JAROSLAV JELÍNEK
Částečnou nevýhodou skleněného řešení může být pocit ztráty soukromí. Proto je třeba zvážit umístění velkých skleněných ploch v domě nejen z hlediska světových stran, ale i z hlediska orientace domu na pozemku, vzdálenosti od plotu či sousedů. Pocit, že si koukáte do talíře, může být příčinou a překážkou i nejlepších a bezproblémových sousedských vztahů. Představa, že se celý den schováváte za těžké závěsy, výhody skleněné stěny okamžitě neguje.

Vzhledem k poměrně husté zástavbě není nutné vzdávat se skleněných ploch.. Účelné řešení přinášejí vedle žaluzií, markýz či okenic i skla s protisluneční úpravou. Nejjednodušší je barevné tónování, které však architekti ani výrobci pro rodinné domy nedoporučují, protože mění světelné podmínky v domě. Vhodnější je protisluneční ochrana pomocí pokovovaného skla, které slouží jako štít proti pronikání slunečních paprsků. Tím se zamezí přehřívání interiéru a zároveň se zabraňuje nežádoucím pohledům kolemjdoucích.

Sklo by mělo splňovat i další nároky. Především tepelně izolační a bezpečnostní. Doprava, především nákladní, u nás roste přímo geometrickou řadou, a tak není divu, že i z kdysi pokojných čtvrtí, obcí jsou dnes frekventované křižovatky. Bránit se hluku je dnes velmi důležité a přímo nevyhnutelné.

Bezpečnostní sklo má dvojí úlohu: chrání nás a náš majetek. Díky svým speciálním vlastnostem ochraňuje před vniknutím zvenku a zároveň se nemusíme bát, že se rozbije a poraní děti. Tvrdé bezpečnostní sklo je díky svému speciálnímu tepelnému zpracování při výrobě mimořádně odolné proti prasknutí. Jestliže se přece jen poškodí, rozpadne se na malé tupé střepy, které nemohou způsobit zranění.

Pokud jste se rozhodli zakomponovat sklo jako stavební prvek do vašeho domu, určitě jste na to měli důvod. Protože sklo je úžasné.
Foto SKLENÁŘSTVÍ JAROSLAV JELÍNEK
Foto SKLENÁŘSTVÍ JAROSLAV JELÍNEK
SKLO JELÍNEK s.r.o.
Poslat poptávku