Malovat či tapetovat? Zobrazit fotky zobrazit 14 fotek

Potřebují už stěny vašeho příbytku obnovit, ale vy to stále odkládáte při představě chaosu a nepořádku, který to obnáší? Možná získáte tu správnou motivaci, až zjistíte, kolik zajímavých možností se nabízí. A také přece nemusíte být na všechnu práci sami. Odborníků na dekorování stěn je k mání dost. A zajistí i ochranu nábytku, podlah, dveří a oken fólií a úklid po dokončení prací.

Vymalování interiéru můžete pořídit jako komplexní dodávku, takzvaně na klíč. Místnost řemeslníci předají po dokončení práce čistou, čili ve stavu, v jakém byla původně, ovšem s nově upravenými stěnami a stropy. Některé firmy dokonce nabízejí i následné vyčištění koberců.

Střízlivá jednolitost nebo odvážný kontrast?

Někdy není vůbec třeba rozmáchnout se s barvami a vzory po celé místnosti. Pokoj by měl "prokouknout“ a přitom nepůsobit kýčovitě. Stačí jednobarevný decentní základ a k tomu nápaditě a odvážněji ozdobit třeba pouze jednu stěnu či její část. Poslouží nám třeba květinový dekor, pruhy, fototapeta, nebo nejrůznější samolepky.

Další výraznou dekorací může být antická zemina obchodně označovaná jako dekorativní barva. Je inspirovaná technikou, kterou se chránily stěny ve starověké Itálii. Dnes můžeme podobnou hmotu nanášet na štukovou omítku, sádrokarton, či beton. Je mechanicky odolná, omyvatelná, ale dýchá. Majitele rodinných domů potěší, že je vhodná i na venkovní použití. Míchá se v obrovské škále barev a každá z nich pak v několika stupních sytosti. Před nanášením se ještě musí použít speciální nátěr jako základ. Jenom tak "zemina“ pěkně přilne.
Úpravy stěn
Úpravy stěn
Úpravy stěn
Úpravy stěn
Úpravy stěn
Úpravy stěn
Úpravy stěn
Úpravy stěn
Úpravy stěn
Úpravy stěn

Barvy dokážou divy

Než si před malováním definitivně vyberete, nechte si vysvětlit, jak která barva změní dojem z místnosti. V případě strukturovaného povrchu dochází například i k jinému způsobu lomu světla. A někdy dokonce i ke změně akustiky. To se týká použití moderních strukturovaných barev. Tento typ barvy lze nanášet na nejrůznější povrchy - štukované stěny, sádrokarton, dřevo i kov.

Zajímavě také vypadá barva nanášená tupováním. To je poklepáváním štětcem, houbou či jiným předmětem, který má povrch nějak strukturovaný. Například vláknitý, pórovitý, chlupatý apod.

Nestačí vám pouhé vymalování?

Chcete změnu rychle a nevíte na jak dlouho? Potom jsou dobrou volbou tapety. Ani tapetování už není to, co bývalo. Na trhu už se dávno zabydlely mnohé nové druhy tapet, než jen ty klasické papírové. Velké výtvarné vyžití umožnují kreativním lidem tapety sklotextilní, které jsou přetíratelné a to i opakovaně. Díky strukturovanému povrchu vypadají velmi zajímavě a navíc vám pomohou zamaskovat lecjakou nerovnost nebo vadu na zdi. Dobrou zprávou pro čistotné hospodyňky je, že materiál, ze kterého jsou vyrobeny, není vhodnou živnou půdou pro bakterie ani pro roztoče. Speciální tapety určené do koupelen zase mohou nahradit obligátní dlaždičky. A například vinylové tapety jsou oblíbené proto, že jsou čistitelné a dobře izolují.
Úpravy stěn
Úpravy stěn
Úpravy stěn
Úpravy stěn
Úpravy stěn
Úpravy stěn
Úpravy stěn
Úpravy stěn
Úpravy stěn
Úpravy stěn
Dobré tepelně i zvukově izolační vlastnosti mají obecně dvouvrstvé tapety. Například ty, které mají pod papírovou vrstvou polyetylén. Přesto tyto tapety "dýchají."

Tapety z materiálu zvaného vlies lze ze stěny poměrně snadno odstranit. A i jejich nalepování je jednoduché. Lze je tedy doporučit i začátečníkům. Nalepují se bez přesahu, tedy trochu jinak než ostatní tapety. Lepidlo se nenanáší na ně, nýbrž pouze na zeď. K mání jsou také tapety textilní zdobené různými tiskařskými technikami. Vytvoří v pokoji atmosféru jako na zámku. Velmi lákavé je vyzkoušet si simulaci ve 3D studiu. Prostě kliknete myší na zvolený vzorek tapety a ta se objeví promítnutá na stěně vzorkovny.

Ještě rychlejší způsob výzdoby stěn než tapetování jsou nástřiky. Povrch je po zaschnutí omyvatelný. Vnitřní dekorativní vodou ředitelný nástřik stěn na bázi vodní disperze Variopaint má výstižný název. Tyto "stříkané tapety“ jsou opravdu velmi variabilní. Jejich odstín není jednolitý a může připomínat třeba mramor.

Zdroj: www.malirstvi-rajmic.cz
Úpravy stěn
Úpravy stěn
Úpravy stěn
Úpravy stěn
Povrchové úpravy nosného sloupu
Povrchové úpravy nosného sloupu
Malířství RADEK RAJMIC Poslat poptávku