Měření termokamerou odhalí tepelné ztráty Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Před zimními měsíci se vždy objevuje tématika zateplování staveb a zamezování uniku drahého tepla. Chceme-li přesně zmapovat reálnou situaci konkrétního domu, vyplatí se termovize čili měření termokamerou. Měření je snadné a objektivně nám ukáže slabé stránky domu a jeho izolační schopnosti. Pouhým okem totiž praskliny zdiva pod omítkou neuvidíme, neuvidíme ale i jiné tepelné mosty a slabá místa objektu. Jedině termokamera spolehlivě odhalí všechna místa úniku tepla. A právě v zimě je ideální období pro tato měření.

Jaké izolační schopnosti mají okna, dveře, garážová vrata, nové nebo původní zateplení domu a zateplení střechy? Na tyto otázky odpoví termovizní měření, které se provádí termokamerou a které odhalí všechny na první pohled neviditelné nedostatky a slabá místa.

Kudy teplo uniká?

Možností, kudy z budovy uniká teplo, je více. U nezateplených objektů jsou to okna, dveře, stěny i střecha. Měření nám ukáže nejpalčivější úniky a podle toho se můžeme postupně pustit do nejakutnějších zateplovacích prací. 
Teplo může unikat i u již zateplených staveb. K základním slabinám patří obecně nedokonalosti a praskliny ve zdivu pod omítkou, nekvalitní utěsnění, nedostatečná izolace, tepelné mosty atd. 

Termokamera

Zaměření termokamerou je poměrně snadné a nenáročné. Důležitější a náročnější je správná interpretace snímku – barevného termogramu, kterou provádí odborníci. Na základě zjištěných hodnot se nám dostane doporučení, která opatření bychom měli pro zlepšení stávajícího stavu podniknout. Měření se provádí v chladnějším počasí, aby rozdíl teplot vnitřního prostředí budovy a vnějšího prostředí činil alespoň 15 oC. Nežádoucí je silný vítr, vyhřátí budovy denním sluncem nebo silné srážky, které mohou výsledky měření zkreslit (dešťové i sněhové nebo krupobití).
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), snímek termokamerou
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), snímek termokamerou
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), snímaný objekt a snímek termokamerou
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), snímaný objekt a snímek termokamerou

Co zjistíme?

Kromě míst a oblastí s vysokým prostupem tepla můžeme zjistit také závady staveb, které vznikly v souvislosti s poškozením vlhkostí. Můžeme odhalit riziková místa, kde hrozí problémy s plísní - místa s vysokou pravděpodobností kondenzace vodních par. Po zateplení domu můžeme objevit všechny závady v tepelné izolaci.

Kdy lze termovizi využít

Měření termokamerou se doporučuje nejen pro odhalení tepelných mostů a nedostatečných izolačních schopností stavby, ale také před pořízením nemovitosti nebo před kolaudací. Vhodné je také jako kontrolní faktor po zasazení nových oken, dveří a zateplení domu, abychom skutečně viděli účinnost nových tepelně izolačních opatření. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), termokamera
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), termokamera