Policové regály jsou dnes hojně využívané jak v domácnosti pro uložení nejrůznějších věcí ve sklepě, garáži nebo komoře, tak v kancelářích na šanony a nejrůznější dokumenty a kancelářské potřeby. V prodejnách zase slouží pro ukládání zásob v příručních skladech a podobně. Jejich použití je velmi široké a jejich hlavní výhodou je přitom cenová dostupnost.

Foto: ENPRAG, policové regály
Foto: ENPRAG, policové regály
Vyrábí se mnoho druhů regálů a regálových sestav. Pokud potřebujete jednoduchý sklepní regál nebo regál do malého prostoru, stačí si vybrat z nabídky samostatných regálů. Ty bývají velmi levné, ale mají omezenou nosnost polic, většinou je nutné je ještě uchytit ke zdi pro zvýšení pevnosti a bezpečnosti. Bohatě však postačí na uložení věcí ve sklepě nebo v komoře nebo domácí dílně. Vyrábějí se v různých rozměrech a s různým počtem polic tak, aby bylo možné využít určený prostor co nejefektivněji.
Foto: ENPRAG, samostatné regály
Foto: ENPRAG, samostatné regály
Do větších prostor archivů, skladů, garáží a různých místností jsou vhodnější sestavy regálů, které se dají napojovat k sobě s využitím společného rámu do různých délek tak, aby vyplnily daný prostor. Můžete si vybrat z nabídky regálů do sestav. Jejich výhodou je, že jsou velmi stabilní, nemusejí se tedy kotvit ke stěně, vyrábějí se v různých výškách s možností uříznutí, takže využijete plnou výšku místnosti a také v různých šířkách a hloubkách pro uložení nejrůznějšího materiálu. Základní regál bývá vybaven takzvaným zavětrovacím křížem pro zpevnění, přístavné regály se pak napojují na společnou stojinu až do potřebné délky.
Foto: ENPRAG, sestava regálů
Foto: ENPRAG, sestava regálů
V zásadě existují dva modely co se týká montáže regálů. Levnější typ, který se spojuje pomocí šroubů, viz regály FIX. Výhodou je sice nižší cena, ale montáž je složitější a v případě potřeby přemístit polici musíte odšroubovat 4 šrouby, polici přemístit a znovu ji šrouby upevnit.
Foto: ENPRAG, spojení pomocí šroubů
Foto: ENPRAG, spojení pomocí šroubů
Jednodušší na montáž a případnou přestavbu jsou mírně dražší regály zásuvné, které se montují pouze 'zaklapáváním' jednotlivých dílů do sebe. My nabízíme dva modely zásuvných regálů - regály 3M, které se montují celé, nebo regály CLIP, které mají boční rám již vcelku, přidávají se pouze police.
Foto: ENPRAG, zásuvné regály
Foto: ENPRAG, zásuvné regály
Přístavných regálů můžete přidávat nekonečné množství, omezeni jste pouze prostorem, do kterého sestavu umisťujete. Dejte prosím pozor jen na to, že udávaná šířka a hloubka regálu je většinou jen čistý rozměr police, jmenovitý rozměr celé sestavy je trochu větší, nemusí se tedy do daného prostoru vejít. Například u regálů Clip a 3M je u základního regálu se dvěma bočnicemi třeba připočítat 56 mm do šířky a 36 mm do hloubky, u přístavného regálu s jednou bočnicí je to +6 mm do šířky a rovněž 36 mm do hloubky.

U regálů šroubovaných typ FIX je to u základního regálu 4 mm do šířky i do hloubky, u přídavného pole 2 mm do šířky a 4 mm do hloubky.

Všechny modely dodáváme v levnějším provedení pozink nebo estetičtější, ale dražší regály lakované vypalovacím lakem v barvě světle šedé RAL 7035.

Napsal: Ladislav Kroupa