Dopřejte si klidný spánek v harmonické ložnici Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek Ložnice je místem, kde většina z nás tráví až třetinu svého života, ať už relaxací nebo spánkem. I když ložnice není místem veřejným, určitě bychom neměli šetřit na jejím kvalitním a příjemném vybavení, které nám umožní zdravý a uvolňující spánek. Jaké jsou základní prvky ložnice? Jak v ložnici vytvořit harmonickou atmosféru? A co do ložnice určitě nepatří?

V posteli je základ

Jediným opravdu nezbytným kusem nábytku v ložnici je kvalitní postel. Postel by měla mít správnou velikost a měla by vyhovovat individuálním požadavkům budoucích majitelů. Délka postele by měla o 20 cm převyšovat délku jejího uživatele, ale samozřejmě čím delší, tím pohodlnější spaní. Šířka jednoho lůžka bývá 80 až 90 cm, u takzvaného jeden a půl lůžka 120 až 140 cm. Výška postele je ideálně 45 cm, pro starší a handicapované osoby je lepší výška až 60 cm. Rám postele by měl být dostatečně stabilní a z materiálu, který je nám příjemný a ladí s okolním vybavením místnosti. V poslední době je zájem o širší rámy, které jsou designově velmi efektní a navíc po stranách slouží jako odkládací plocha. Určitě nespěte na matraci položené na zemi, spali byste přímo uprostřed vířeného prachu a často i v průvanu.

Bez dobré matrace to nejde

Více než design postele je ovšem důležitá dobrá matrace a rošt pod ní. Matraci vždy musí vybírat budoucí uživatel sám, aby vyhovovala přesně jeho požadavkům. Na trhu je již velké množství matrací z nejrůznějších druhů materiálů a jen těžko se dá říct, který materiál je nejlepší. Obecně by měla matrace správně více podpírat lehčí partie těla, například kříž, a ustoupit částem jako hrudník a boky. Tvrdost matrace pak závisí pouze na jejím uživateli, ideálně by matrace neměla být ani příliš měkká, ani příliš tvrdá. Vždy by si měl každý matraci před nákupem osobně vyzkoušet.

Matrace musí být doplněna kvalitním roštem, nejlépe lamelovým, který dokáže dobře rozložit váhu ležícího těla a napomáhá dobré funkci matrace. V nabídce jsou také rošty polohovatelné, které se dají pomocí elektrického motoru vytvarovat až do polohy sedu. Tato varianta je výborná především pro dlouhodobě ležící osoby, ale i pro pohodlné čtení v posteli můžeme polohovatelný rošt využít.
Foto: MIKO-INTERIÉRY
Foto: MIKO-INTERIÉRY
Foto: MIKO-INTERIÉRY
Foto: MIKO-INTERIÉRY
Co klidnou atmosféru zaručeně nepodpoří?

Abychom si mohli v ložnici důkladně odpočinout, je potřeba se vyvarovat některých chyb, které by nám harmonickou atmosféru v ložnici narušovaly. Ložnice by neměla být skladištěm věcí, které se nikam jinam nevejdou. Čím méně vybavení, tím lépe! Ložnice by měla být vzdušná a bez zbytečností, na kterých by se usazoval prach. Také elektronika do ložnice nepatří. Pokud patříte mezi lenochy, kteří se rádi dívají na televizi z pohodlí postele, je dobré zavřít televizi na noc do televizní skříňky, aby nedocházelo k narušování spánku jejím zářením. Stejně tak pracovní stůl není tím vhodným prvkem v ložnici. Nejde-li pracovní kout vytvořit v jiné místnosti, umístěte ho tam, kde na něj z postele neuvidíte, nebo ho oddělte od spací části například svislými žaluziemi.

Mezi další nevhodné prvky patří ostré osvětlení a křiklavé barvy, které by stimulovaly vaše smysly a tím opět narušovaly klidovou atmosféru ložnice. Než jedno centrální světlo, je lépe ložnici vybavit několika světly tlumenými, která můžou být i příjemně zabarvena. Pokud jsou okna vaší ložnice s výhledem na rušnou komunikaci, investice do oken se zvukovou izolací a kvalitním zatemňovacím systémem je jistě na místě.
Foto: MIKO-INTERIÉRY
Foto: MIKO-INTERIÉRY
Foto: MIKO-INTERIÉRY
Foto: MIKO-INTERIÉRY
Něco málo z feng-šuej

Kosmologická nauka feng-šuej se ve většině pravidel při zařizování ložnice shoduje s naší západní filosofií a snaží se z ložnice udělat co nejklidnější a nejpříjemnější prostředí, kde by si odpočinulo naše tělo i duše. Mezi tato základní pravidla patří:
  • postel by měla být místem, kde se budeme cítit v bezpečí, a proto by měla být chráněna, neměla by být umístěna mezi oknem a dveřmi nebo dvěma okny
  • hlavy ležících by měly směřovat ke stěně, postel by měla být dostupná z obou stran
  • nad postelí by neměly být umístěny těžké předměty bránící proudění energie
  • do ložnice nepatří sušené květiny, které vyzařují negativní energii a navíc by se na nich zbytečně usazoval prach, ani obrazy se smutnými motivy do ložnice nepatří
Když není místo na šatnu

Ne každý si může vedle své ložnice zařídit prostornou šatnu, která by nahradila veškeré úložné prostory. Pokud se musí v ložnici umístit skříně, jsou jistě vhodnou variantou skříně vestavěné. Zbytečně nevyčnívají do prostoru a nenarušují čisté linie místnosti. Vestavěnou skříň muže doplnit komoda či noční stolky, které stylově ladí s postelí, jak již však bylo řečeno, čím méně nábytku, tím lépe. Proto je důležité vestavěnou skříň vyřešit co nepraktičtěji, abychom další nábytek nepotřebovali.

Firma MIKO-INTERIÉRY nabízí kompletní vybavení pro vaši ložnici, od nejrůznějších typů postelových rámů, zdravotních matrací a roštů, až po praktické šatní skříně a komody. Vše je vyráběno poctivě a v prvotřídní kvalitě podle přání zákazníka.
Foto: MIKO-INTERIÉRY
Foto: MIKO-INTERIÉRY
V ložnici a dětském pokoji nehromaďte zbytečnosti

Protože do ložnice většinou nezveme žádné návštěvy, tak máme někdy tendenci v ní hromadit věci, které se na jiná místa v bytě nevešly. Ideálním řešením této situace je šatna, do které se vleze většina potřebných i nepotřebných věcí. Pokud si tento luxus nemůžeme dovolit, je opět řešením vestavěná skříň, které nevyčnívá zbytečně do prostoru a nenarušuje tak harmonii důležitou pro klidný spánek.

Ani dětský pokoj není vhodný jako sklad pro mnoho věcí. Děti potřebují prostor, proto je nutné zvolit rafinované úložné prostory. Praktické jsou v tomto případě postele s úložnými prostory, kam se vejde nejen peřina, ale také spousta hraček. Na hračky jsou také oblíbené barevné plastové kontejnery na kolečkách, které se snadno přemístí tam, kde nebudou překážet dětem při hře. Pokud dětský pokoj obývá školák, jsou nutné také úložné prostory pro školní pomůcky a knihy, které mohou být součástí kvalitního pracovního stolu.
Foto: MIKO-INTERIÉRY
Foto: MIKO-INTERIÉRY