S blížícím se jarem začínají práce na zahradě. Pro někoho nutné zlo, pro jiné radost, že si odpočinou prací na čerstvém vzduchu. Jaro je nejvhodnější dobou pro zakládání zahrad u novostaveb, u stávajících zahrad je čas řezu ovocných stromů, setí a sadby rostlin. Pojďme se podívat, jak si práci na zahradě co nejvíce ulehčit. Použitím mulčovací kůry si ušetříte práci při pletí a navíc zahrada bude pečlivě upravená.

Proč mulčovat
Mulčováním přispějeme k ochraně vysazených stromů, keřů a rostlin. Nejenže působí na záhonech přirozeně, ale také zabraňuje prorůstání plevelů, čímž nám odpadá starost s pravidelným pletím. Další výhodou je, že udržuje vláhu v půdě a okyseluje kyselomilné rostliny. Na druhou stranu však toto okyselování neprospívá vápnomilným rostlinám. Při neopatrném zalévání může snadno dojít k přemokření substrátu pod mulčovací kůrou a k následnému zahnívání kořenů. Mulčovací kůra je obvykle směsí smrkové a borové kůry. Pokud se rozhodnete mulč přidat již na založené záhony, nejprve je řádně vyplejte. U keřů a rostlin je vhodné dát až 5 cm vysokou vrstvu, u stromů je lépe více, cca 15 cm. Při zakládání záhonů a následném mulčování počítejte s tím, že část vrstvy slehne, takže ji pak musíte doplnit. Předpokladem pro správné mulčování je totiž její dostatečné a rovnoměrné rozprostření.

Jak ušetřit
Pokud se rozhodneme použít pod mulč mulčovací fólii, též zamezíme dalšímu růstu plevele a navíc ušetříme 1/2 vrstvy mulče. Ušetřit můžete použitím kůrových štěpek jako náhražky za mulčovací kůru. Tyto štěpky vydrží až dvakrát déle a cenově vyjdou o poznání levněji. I když je vrstva světlejší než klasická mulč, časem na záhoně ztmavne. V nabídkách jsou také mulčovací směsi, které tvoří 50 % mulčovací kůry a 50 % kůrového štěpku. Na záhonech vydrží dekorativní velice dlouho, navíc jsou oblíbené pro svoji příznivou cenu. Při používání ve svahu je dobré využít speciální erozní sítě, které zabraňují odplavení vrstvy mulče. V tomto případě se nebojte přizvat na pomoc odborníky.

Kůru lze na záhonech zkombinovat s jemnými kaménky – kačírkem. Kontrast tmavé kůry se světlými oblázky je velice působivá. Pokud však někomu přírodní kůra zevšedněla, k dostání jsou i barevné štěpky, které rázem dokážou záhonu propůjčit nový vzhled. Pro barvení se používají ekologické prostředky, které jsou velice odolné vůči povětrnostním vlivům. Je známo, že barevná štěpka je odolnější než kůra. Vybírat můžete z odstínů žluté, cihlové, oranžové, zelené a hnědé. Výhodou štěpky oproti kůře je, že si po letech stále zachovává barevnou stálost. Jejich nevýhodou je však oproti klasické mulči vyšší cena.
Co mulčovat
Základním vodítkem při výběru rostlin, které mulč dobře snáší, je hloubka jejich kořenů. Při rozkladu mulčovací kůry se vyplavují inhibitory růstu a navíc se spotřebovává dusík, který většina rostlin ke svému růstu potřebuje. Tato negativa se promítají jen v horní vrstvičce půdy (cca do 5 – 10 cm), a proto rostliny, které koření mělce (rododendrony, trvalky, kapradiny, růže), jsou těmto negativům silně vystaveny (stejně jako klíčící plevel). Důsledek u těchto rostlin jsou chlorózy listů (světle zelené skvrny na listech) a jejich celkový špatný růst.

Vlastní výroba mulče
Ti, co však vlastní drtič větví, si vlastní kůru mohou vyrobit sami. Po ostříhání stromů přichází starost, kam s větvemi. Spálit je v zástavbách nelze a popelnice by byla rychle plná. Co takhle drtič větví? Tento šikovný pomocník rozdrtí staré větve a zbytky rostlin na drobné části, které lze snadno použít jako mulčovací kůru na záhony. Vybírat můžete z elektrických nebo benzínových. Při výběru kontrolujte výkon, protože čím vyšší výkon, tím větší průměr větví přístroj zpracuje. Cena za tento přístroj se pohybuje řádově od 2.500,- Kč do 15.000,- Kč v závislosti na výkonu.