Nechte se okouzlit obklady z přírodního kamene Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek

Přírodní kámen propůjčí vašemu domovu příjemný, trvalý a nezaměnitelný vzhled. Obklady z přírodního kamene promění váš domov k nepoznání a dovolí vám projevit váš osobitý styl. Kamenné obklady vnesou do interiéru originalitu a pocit luxusu, a díky svému plastickému povrchu, přírodnímu vzhledu a originalitě každého kusu zvýší estetickou hodnotu každé místnosti, ve které se objeví. 

Nechte se uchvátit krásou kamene

V přírodě nenaleznete dva stejné kousky kamene, a právě proto je přírodní kámen tak jedinečný a originální materiál, který můžete kombinovat s řadou tradičních stavebních materiálů. Velmi dekorativně a přirozeně působí obklady z přírodního kamene s matným povrchem, kámen se však opracovává i do vysokého lesku nebo pololesku. Vybírat můžete ze skutečně široké škály struktur, velikostí a odstínů obkladů. Můžete si zvolit přesně takový kamenný obklad, který podtrhne architektonický styl interiéru vašeho domova.
Kromě obkladů se v interiéru přírodní kámen využívá na dlažby, pracovní kuchyňské a umyvadlové desky, parapety, schodišťové stupně a různé kamenné doplňky – květináče, vázy, sošky apod.

Proč právě přírodní kámen?

Přírodní kámen je výjimečným obkladovým materiálem zejména pro svou trvanlivost, schopnost dýchat, atraktivitu a odolnost vůči vodě a mrazu, proti poškrábání, vrypům, vysokým teplotám a chemikáliím, které se v domácnosti běžně používají. Obklady z přírodního kamene se navíc poměrně snadno udržují. Mohou se impregnovat například proti mastnotám nebo nasákavosti vlhkostí, což je ideální do starších a vlhčích domů, nebo do přízemních bytů.
Kamenný obklad krbu
Kamenný obklad krbu

Jednoduchá údržba kamenných obkladů

Udržování povrchu obkladů z přírodního kamene je jednoduché - protože kámen odpuzuje vodu, stačí obklady jen setřít nebo opláchnout. Vyvarujte se však používání agresivních chemických prostředků, které by kámen mohly i přes jeho velkou odolnost poškodit. Chcete-li kamenným obkladům dopřát něco navíc, můžete je třeba pravidelně impregnovat přírodním olejem.

Travertin

Travertin je velmi světlá hornina bělavě žluté až žlutohnědé barvy. Někdy může být zbarven do červena, dá se však uměle upravit i do jiných odstínů. Vyhledávaný je především pro svůj unikátní vzhled, protože vzory na jeho povrchu jsou velice nápadité a originální. Travertin je ideální do moderních interiérů a reprezentativních prostor. Vyznačuje se vysokou odolností vůči mechanickému poškození a vlhkosti, je mrazuvzdorný, dobře snáší střídání vysokých a nízkých teplot a má dobré izolační schopnosti.
Přírodní kámen - originální úložný prostor v obložené stěně
Přírodní kámen - originální úložný prostor v obložené stěně

Žula

Žula (granit) je hlubinná vyvřelá hornina, obvykle zbarvená do šeda a s modrým odstínem, známá je i žula červené barvy. Žula je velmi odolná vůči poškrábání i zátěži, v interiéru se proto využívá na kuchyňské desky, do koupelen apod.

Rula

Rula je jedním z nejvhodnějších a nejodolnějších materiálů pro kamenné obklady. Vyznačuje se velkou pevností, malou nasákavostí, špičkovou mrazuvzdorností a vysokou odolností vůči chemickým látkám. Tento přírodní kámen zaujme nejen svými vlastnostmi, ale také krásnou neutrální barevností.

Pískovec

Pískovec je odolný materiál široké škály barev v teplých tónech, se kterým každý obklad vypadá velmi elegantně. Štípané pískovcové desky nemají rub a líc, a záleží jen na vás, která plocha se vám bude líbit, což umožňuje rozmanitost ve volbě barevnosti pískovce. Štípané pískovcové obklady bývají skládané a lepené do kamenných pásků, které se velmi jednoduše aplikují na stěnu.
Obklad ze štípaného kamene
Obklad ze štípaného kamene

Břidlice

Břidlice je přírodní stavební kámen, který nabízí kromě své tvrdosti, pružnosti, trvanlivosti a výborných izolačních vlastností bohatou barevnou a rozměrovou škálu pro použití v interiéru. Některé břidlice se díky svému petrografickému složení (díky obsahu slídy) na slunci krásně lesknou a mění svoji barvu. Barvy břidlic jsou spíše tmavší – černá, zelená, fialová, nebo například Multicolour, kdy je základní materiál kamene prosycen oxidy železa a vzniká tak charakteristicky narezlý vzhled. Typickou povrchovou úpravou břidlice je štípání, kterým se docílí atraktivního nepravidelného povrchu.

Onyx

Onyx je jedním z nejluxusnějších kamenů, které jsou běžně v distribuci. Jedná se o odrůdu křemene vhodnou k použití zejména v interiérech, kde díky své unikátnosti vytvoří příjemnou atmosféru. Onyx má také speciální vlastnost, kterou můžete využít ve svém interiéru - propouští světlo! Při jeho nasvícení tak můžete dosáhnout zajímavých efektů.

Kvarcit

Kvarcit neboli křemenec, je přírodní kámen s extrémní tvrdostí, odolností a širokou barevnou škálou. Jedná se o zcela jedinečný a velmi kvalitní materiál, jehož přítomnost vnáší do každého prostředí podmanivé kouzlo. Kvarcit v nepravidelných tvarech dobře vynikne jako obklad schodiště, stěny, krbů, či okenních parapetů. Jednotlivé kameny ze stejného ložiska se od sebe v odstínech mírně liší, čímž vzniká unikátní vzhled obkládané plochy, která je nestejnorodá a pohledově zajímavá. 
Koupelna z přírodního kamene
Koupelna z přírodního kamene

Vápenec

Vápencový kamenný obklad je dobře opracovatelný a má perfektní tepelné a izolační vlastnosti. Zbarvení vápence je většinou bílé, béžové, šedé až černé. Skoro každý vápenec obsahuje více či méně fosilií, které jsou znatelné na jeho opracovaném povrchu. Fosilie pravěkých mořských živočichů nejsou výjimkou. Díky tomu jsou obklady a dlažby z tohoto přírodního kamene originální a neopakovatelné.

Mramor

Mramor je synonymem luxusu a krásy, díky své struktuře působí v interiéru honosně a exkluzivně. Barevná škála mramoru je velice pestrá, od bílé, béžové, růžové, přes různé odstíny všech barev, až po čokoládově hnědou a černou. Například tmavé barvy a proužky na světlých odstínech způsobují rozptýlený grafit. Mramor můžete použít na parapety, podlahy, obklady stěn, koupelny, či obklady krbů. Kromě originálního designu oceníte i jeho snadnou údržbu a výborné tepelně izolační vlastnosti. Díky speciální impregnaci kámen neabsorbuje vodu, jeho povrch neklouže a ani kapky vody na něm nejsou vidět. 
Přírodní kámen v kuchyni
Přírodní kámen v kuchyni
Přírodní kámen v kuchyni
Přírodní kámen v kuchyni
Přírodní kámen v kuchyni
Přírodní kámen v kuchyni
Přírodní kámen v kuchyni
Přírodní kámen v kuchyni
Kamenný obklad krbu
Kamenný obklad krbu