Proč je ocelové schodiště variantou k betonovému schodišti, zejména v řadových domech a mezonetových bytech?
V současné době se nejčastěji setkáváme s argumenty, že betonová schodiště jsou levnější, mají stabilnější konstrukci a v neposlední řadě i se zažitým faktem, který betonová schodiště řadí mezi standardní řešení při projektování domu.

Z pohledu použitého materiálu někteří z nás mohou namítat, že kov jako materiál na schody do obytného domu nepatří. Je ale všeobecně známo, že zejména v poslední době se naopak tyto materiály významně používají nejen jako doplňky moderních staveb a interiéru, ale i jako materiál k výrobě nábytku a jiných bytových součástí.

V neposlední řadě je třeba vyzdvihnout i fakt, že ocelová schodiště jsou dodávána včetně zábradlí a provizorních stupňů již do hrubé stavby, které jsou před dokončením stavby nahrazeny finálními stupni. Proto v průběhu stavby není nutno řešit komunikační prostor mezi podlažími provizorními schodišti a dodržet bezpečnostní předpisy pomocí provizorního zábradlí. Na rozdíl od betonového schodiště, které v tomto případě může nazvat pouhým „polotovarem“ se tak v průběhu stavby obejdeme bez dalších nezbytných úprav a řemesel.

Ocelová schodiště jsou uložena (jak do stěn, tak do podlahových konstrukcí) na gumové manžety a podložky. Schodiště prošla technickými zkouškami u zkušebny Labor für Schall-und Wärmemesstechnik Prof. Fritz Holtz, Rosenheim, SRN, která vystavila certifikát.
I spojovací materiál je detailně předepsán a jeho používání je přísně kontrolováno. Proto u kvalitně vyrobeného a odborně namontovaného ocelového schodiště nedochází k přenosu tzv. kročejového hluku do okolních konstrukcí.
Foto SCHODY STADLER s.r.o.
Foto SCHODY STADLER s.r.o.
Při ukládání betonového schodiště dochází k drobným odchylkám. V průběhu výstavby není možné reagovat na drobné odchylky, ke kterým dochází při provádění stavebních prací, což zejména při nedodržení konstrukční výšky podlaží může způsobit značné problémy, zejména u výšky nástupního a výstupního stupně. Naproti tomu jsou ocelová schodiště vždy zaměřena na stavbě a jsou vyráběna na základě tohoto zaměření.

Nakonec se samozřejmě dostáváme i k ceně. I když se nám cena za betonové schodiště může zdát výrazně nižší než u schodiště ocelového, v konečném efektu se finanční náklady (po připočtení ceny za odložení stupňů a zábradlí) obou schodišť vyrovnávají.

Jestliže shrneme výše uvedené argumenty, tak není žádný důvod, aby za jediné standardní schodiště bylo nadále považováno betonové schodiště a proč by nemělo být ve stejné míře používáno i ocelové schodiště, zejména pak v individuální bytové výstavbě, tak jak je tomu například v SRN, kde je dokonce ocelové standartní schodiště popsáno v DIN normě.
Foto SCHODY STADLER s.r.o.
Foto SCHODY STADLER s.r.o.
Schody Stadler s.r.o. Poslat poptávku