Odolný a přitom lehký plot Zobrazit fotky zobrazit 12 fotek

Bezúdržbové plastové ploty, plotové výplně a výplně vrat, branek, ale i zábradlí se vyrábí především z recyklátu, čili z recyklovaných plastů. Pro tyto materiály navíc platí, že jsou opět recyklovatelné po ukončení své životnosti. Jejich bezúdržbovost spočívá v pouhé potřebě opláchnout materiál vodou, vyhneme se tedy pravidelným nátěrům planěk. Přitom dovedou napodobit vzhled dřeva, vyrábí se ale i v různých barevných škálách, můžeme je vhodně kombinovat s plastovými okny, dveřmi, poplastovanými či plastovými střechami a okapy a dosahují dlouhé životnosti. Vyplatí se však pořídit materiál plný - bez dutin. Zajímavou vlastností plastových plotů je i jejich nízká hmotnost.

Plotové profily z recyklovaného plastu

Plotovky vyráběné z recyklovaného plastu jsou probarvované přímo ve hmotě, jsou plné (masivní) a jsou mimořádně odolné vůči klimatickým vlivům (déšť, sníh, prudké slunce, mráz, silný vítr). Materiál nehnije, nekoroduje, odolává plísním, houbám, cizopasníkům a běžným chemikáliím, je nenasákavý, chemicky inertní, ovšem vlivem UV záření se mění odstín materiálu (rozsah změny je závislý na množství UV stabilizátorů v materiálu), zato nevyžaduje téměř žádnou údržbu. Stačí jej omýt vodou, pokud je zašpiněný běžnými nečistotami. Profily můžeme snadno řezat a vrtat, čili opracovávat a plot proto postavíme velice rychle.  
Plastové plotovky
Plastové plotovky
Plastové plotovky
Plastové plotovky
Plastové plotovky
Plastové plotovky
Plastové plotovky
Plastové plotovky

TRAPLASTTM

Základním materiálem pro výrobu plastových plotovek z recyklátu je TRAPLASTTM – odolná hmota z plastového odpadu, který by jinak skončil na skládkách. Recyklován je plastový odpad komunální a průmyslový a v budoucnu je navíc možné opět recyklovat již vyřazené plastové plotovky a jiné výrobky z tohoto materiálu.

Na začátku výroby je vstupní surovinou „slisovaná změť plastů.“ Dodaný materiál je nejprve ručně tříděn. Zde jsou odděleny neplastové materiály jako jsou kovové předměty, sklo, papír, pryž a pod. Plasty jsou roztříděny do stanovených frakcí podle typu výrobku a materiálu, ze kterého byly zhotoveny. PET láhve jsou tříděny jako samostatná frakce a po slisování jsou dodávány k dalšímu zpracování specializovaným podnikům. Vytříděné (použitelné) frakce jsou určené k dalšímu zpracování - drtí se a melou, fólie se zase zpracovávají aglomerací (spékají se do granulí). A teprve z této suroviny je vyráběn TRAPLASTTM. Výrobní směs je homogenizována, roztavena a vtlačena do kovových forem, které dají výrobkům výsledný tvar. Při výrobě nevznikají žádné odpadní látky včetně odpadních vod a exhalátů, čili není ohroženo životní prostředí ani v lokalitě, kde jsou umístěné výrobní prostory.

TRAPLASTTM se skládá především z polyoefinů, čili polypropylenu (PP) a polyethylenu (PE).
Plastové plotovky
Plastové plotovky

Plotové profily z TRAPLASTu se hodí nejen pro oplocení

Plastové plotové profily se vyrábí v průřezu 78 x 21 mm s půlkulatou, tříhrannou či zkosenou hlavou, v průřezu 79 x 35 mm s půlkruhovým profilem a v průřezu 50 x 30 mm. Kromě plotových výplní a výplní bran a branek je využijeme i jako výplně balkónového, lodžiového a terasového zábradlí, k výrobě zahradního nábytku s kovovou konstrukcí, ke stavbě pastevních areálů, výběhů a stání pro zvířata, stavbě pergol, laviček, teras, kompostů, dřevníků, protihlukových stěn, zábran proti padajícímu kamení, palisád, v parkové architektuře a nebo k výstavbě městského mobiliáře.

Barevnost plastových plotovek z TRAPLASTu

Standardně jsou plastové plotovky dodávané v hnědé barvě, na přání je ale možné zajistit výrobu i v barvě šedé, cihlově červené, černé a zelené. A pozor - jednotlivé dodávky (výrobní šarže) se od sebe mohou barevně odlišovat. Vzhledem k použité surovině není možné zcela zaručit stejný barevný odstín ani u jednotlivých výrobních šarží plotovek světlých odstínů. Plotovky mohou obsahovat i jinobarevné skvrny až do plochy 1 cm2. A pokud chcete barvu plotovek na přání, je třeba objednat alespoň 5 tun materiálu a počítat s dodací lhůtou cca 3 měsíce. Odstín na zakázku je vhodný především pro prodejce stavebních materiálů a k oplocení větších pozemků či více pozemků naráz. 
Balkónové zábradlí z plastových plotovek
Balkónové zábradlí z plastových plotovek
Šedá barva plastových plotovek
Šedá barva plastových plotovek

Plastový plot postavíte rychle

Plastové plotové profily můžeme snadno řezat na požadované rozměry obyčejnou pilkou na dřevo či na železo, vrtat vrtačkou a vůbec opracovávat jakýmikoli nástroji určenými k úpravě dřeva či kovu. Přitom stačí pouhé opracování, materiál je poté již bezúdržbový. Při montáži však musíme použít nekorodující spojovací prvky - koroze by poškozovala vzhled materiálu okolo spojů. Šrouby navíc dotahujeme jen lehce.

Složení plotového pole

Pole plotového systému Transform se skládá ze sloupků 60 x 60 mm (materiál pozinkovaný železný jekl s plastovou povrchovou úpravou), tesů 50 x 30 mm (materiál pozinkovaný železný jekl s plastovou povrchovou úpravou), úchytek (materiál povrchově upravený pozinkovaný plech), sady samořezných šroubů 4,2x38 pro uchycení plotovek k tesům, sady samořezných šroubů 6x15 pro montáž úchytek ke sloupkům a sady šroubů 4x40 s maticí pro zajištění plotového pole v úchytkách.

Návod na montáž

Po ustavení plotových sloupků (1) se provádí montáž úchytek (3). Úchytky montujeme pomocí šroubů (6). Rozteč a umístění úchytek na sloupku jsou dány délkou plotových latí a stanoví si je zákazník dle své potřeby. Před připevněním úchytek šrouby je nutné do sloupku předvrtat otvory o průměru 4 mm. Do připevněných úchytek se vloží jekly 50x30 (2) a postupně se pomocí samořezných šroubů (7) upevní plotové latě (4). Před připevněním plotovek šrouby je nutné do plotovek i do jeklů předvrtávat otvory o průměru 3 mm. Na závěr se plotové pole zafixuje v horních úchytkách pomocí šroubu s maticí (8,9) a sloupky se osadí záslepkami (5) Volná mezera (cca 15 mm) mezi fixačním šroubem a jeklem 50x30 je nutná pro eliminaci tepelné roztažnosti plotových latí.
Montáž plastových plotovek
Montáž plastových plotovek
Detail plastových plotovek
Detail plastových plotovek
Plotové pole, obrazová dokumentace k montáži
Plotové pole, obrazová dokumentace k montáži
Transform a.s. Lázně Bohdaneč Poslat poptávku