Vybíráte podlahovou krytinu a nemůžete se rozhodnout, která bude pro Vás ta pravá?
Abychom vám pomohli se lépe orientovat, tak jsme navštívili českobudějovickou firmu JUPEKO, která sídlí na Rudolfovské ulici č.72.

Na úplný začátek je nejdůležitější si uvědomit, do jakého prostoru má podlahovina přijít, jak bude využívána a zatěžována a jaké vlastnosti má splňovat. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých druhů?

Pokud toužíte po teplé, příjemné, zdravotně nezávadné podlaze, která má doslova „živý“ vzhled a nevyžaduje náročnou údržbu a co je nejdůležitější, má dlouhou životnost (odborníci říkají „na celý život“), pak určitě zvolte některou z dřevěných podlah. K dostání je několik variant, např. parketové vlysy, vrstvené vlysy, mozaiky, dřevěná palubková prkna, dřevěné plovoucí podlahy, laminátové plovoucí podlahy, korek či povrchově upravované OSB desky.

Parketové vlysy. Parketové vlysy seženete v tloušťce 21 milimetrů. Jde o přírodní „živé“ produkty, jejich životnost odhadují odborníci na 100 a více let. U parketových vlysů je možnost několikanásobné renovace, může se pokládat do různých vzorů a i u tohoto druhu dřevěné podlahy platí individuální volba povrchové úpravy. Parketové vlysy mají jedinou nevýhodu a to, že mají vyšší možnost objemových změn.

Vrstvené vlysy. Výrobci je nabízejí v tloušťce 14ti milimetrů. Vrstvené vlysy se mohou pochlubit vysokou rozměrovou stabilitou, stejně jako parketové vlysy mají životnost 100 a více let a vybírat můžete ze široké palety dřevin. Pokud plánujete podlahové vytápění je tento druh dřevěné podlahy pro vás to pravé. Počítat ale musíte s tím, že vrstvené vlysy mají nižší nášlapnou vrstvu než je tomu u parketových vlysů.

Dalším přírodním produktem je mozaika. Mozaika má vysokou životnost, je možná několikanásobná renovace a může se pokládat do různých vzorů. I u mozaiky ale platí – vyšší možnost objemových změn.
Vrstvené vlysy tl.14 mm, DUB Rustikal
Vrstvené vlysy tl.14 mm, DUB Rustikal

Asi nejznámější jsou dřevěné plovoucí podlahy

Výrobci je nabízejí ve třech tloušťkách 11, 14 a 15 milimetrů. Výhodou dřevěné plovoucí podlahy je určitě její rychlá montáž, okamžitě po pokládce ji lze používat, nemusí se na nic čekat. Další výhodou je podstatné snížení objemových změn. Problémy nejsou ani v případě, že se nějaký „kousek“ poškodí. Výměna dílců je totiž snadná. Na druhou stranu nevýhodou dřevěné plovoucí podlahy je to, že 90% dekorů je vyrobeno ve vzoru na řemen, je zde pouze 4 mm dřevěná nášlapná dýha a životnost odhadují odborníci na 60-80 let.

Další známou variantou dřevěné podlahy je laminátová plovoucí podlaha. Ta se může pochlubit vysokou tvrdostí a otěruvzdorností, má vysokou objemovou stálost. I u laminátové plovoucí podlahy počítejte s rychlou montáží a okamžitým používáním. Na rozdíl od dřevěné plovoucí podlahy je laminátová plovoucí podlaha na dotek chladná, imitace dřeva je nedokonalá a nedá se renovovat, tím pádem má i nižší životnost.
Vrstvené vlysy tl.14 mm, JASAN Rustikal
Vrstvené vlysy tl.14 mm, JASAN Rustikal
V současné době začal být oblíbený korek. Korková podlaha je zajímavá tím, že jde o přírodní produkt, má výborné tepelně – izolační vlastnosti, je lehká a pružná. Další výhodou je její nízká vodivost, je antistatická a navíc je korek odolný vůči plísním a chemikáliím. Jedinou nevýhodou korkové podlahy je to, že podléhá světelné erozi, to znamená, že bledne.

Dalším typem dřevěné podlahy je prkenná palubková podlaha. Jde o přírodní podlahu, u které je možná renovace a můžete si individuálně zvolit volbu povrchové úpravy (lak, olej nebo vosk). Nevýhodou je fakt, že prkenná palubková podlaha je vyráběna z měkkého dřeva jako je smrk a borovice.

Posledním typem dřevěné podlahy jsou takzvané desky OSB s povrchovou úpravou. Ty se vyrábějí v tloušťce 22 milimetrů. Pokud chcete levnější variantu dřevěné podlahy, sáhněte právě po tomto druhu.
Kazetové parkety masivní tl. 14 mm, DUB Výběr
Kazetové parkety masivní tl. 14 mm, DUB Výběr

Nevyhovuje Vám dřevěné podlaha, zvolte některý z následujících typů podlahovin:


Linolea a Marmolea – jde výhradně o přírodní podlahovinu s vysokou životností a zátěžovostí. Tento druh se navíc řadí mezi vysoce hygienické materiály, má dobrou tepelnou vodivost a elasticitu. Vybírat můžete z velké palety barev a odstínů. Linoleum a Marmoleum je ale náročnější na údržbu, je nutné pastování a to 1x až 2x ročně. Záleží na zátěži podlahy.

PVC – PVC se může pochlubit nepropustností a omyvatelností, má také dobré tepelné, izolační, antistatické a elektrostatické vlastnosti. V neposlední řadě určitě oceníte i snadnou údržbu. Nevýhodou je fakt, že se jedná o umělý produkt.

Posledním druhem podlahoviny jsou tolik známé koberce. Koberec můžete vybírat podle kvality, materiálového složení a podkladové vrstvy. Koberec je teplý a příjemný na došlap a určitě oceníte i nízké pořizovací náklady. Horší je to už ale s prašností a nízkou životností.
Zdroj: firma JUPEKO, www.jupeko.cz.
JUPEKO - podlahářské práce Poslat poptávku